Καθαρά Δευτέρα 2024 Στα ύψη οι προκρατήσεις -Πόσο κοστίζει το τριήμερο

Μία ιδανική ανάπαυλα από τους γρήγορους ρυθμούς στον δρόμο μέχρι το καλοκαίρι, αποτελεί η Καθαρά Δευτέρα, που το 2024 πέφτει στις 18 Μαρτίου.

Το Τριώδιο άνοιξε επίσημα την Κυριακή (25/02) και οι προκρατήσεις έχουν πάρει φωτιά για δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με το καρναβάλι και την Καθαρά Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κτηματομεσίτης Θέμης Μπάκας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, στην Πάτρα από τα μέσα Ιανουαρίου είχαν ήδη αρχίσει τα πολύ υψηλά ποσοστά προκρατήσεων, διότι έχουμε τη μεγάλη παρέλαση στις 17 Μαρτίου και για το τριήμερο 15 με 18 του μήνα, το ποσοστό προκρατήσεων φθάνει στο 92%. Μάλιστα, το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις μιας τετραμελούς οικογένειας το τριήμερο αυτό αρχίζει από 1.013 ευρώ. Όσον αφορά στην Ξάνθη, ο Θέμης Μπάκας ανέφερε ότι έχουμε ήδη 91% προκρατήσεις με το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις μιας τετραμελούς οικογένειας το τριήμερο αυτό να αρχίζει από 860 ευρώ.
Τι ισχύει σε άλλους προορισμούς για την Καθαρά Δευτέρα
Ακόμα, υψηλό είναι το ποσοστό προκρατήσεων στην Αράχωβα, καθώς φτάνει το ποσοστό του 80% και το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις μιας τετραμελούς οικογένειας αρχίζει από 560 ευρώ, όπως ανέφερε ο Θέμης Μπάκας.
Επίσης, στα Καλάβρυτα, με 85% των προκρατήσεων, το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις μιας τετραμελούς οικογένειας αρχίζει από 560 ευρώ. Όσον αφορά στη Δημητσάνα, με 84% των προκρατήσεων, το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις μιας τετραμελούς οικογένειας αρχίζει από 811 ευρώ.
Τέλος, στο Ναύπλιο, με 62% των προκρατήσεων, το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις μιας τετραμελούς οικογένειας αρχίζει από 257 ευρώ και, σύμφωνα με τον Θέμη Μπάκα, στην Καλαμάτα, με 61% των προκρατήσεων, το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις μιας τετραμελούς οικογένειας αρχίζει από 260 ευρώ.

Ανεπίσημη αργία
Πολλοί όμως και ειδικά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αγνοούν μία πολύ σημαντική πληροφορία για τη συγκεκριμένη ημέρα: Δεν είναι επίσημη αργία.
Η συγκεκριμένη μέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, δεν παύει να είναι μια μη επίσημη αργία, καθιερωμένη, που δεν διαφέρει με τις υπόλοιπες, όπως Δεκαπενταύγουστος ή τα Χριστούγεννα. Η επιχείρηση τηρεί την αργία μόνο εάν προβλέπεται κάτι τέτοιο σε συλλογική σύμβαση ή από επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο. Δηλαδή, αργεί, εάν η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, στην περίπτωση που οι μισθωτοί δεν εργαστούν, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Επίσης, αν κατ’ εξαίρεση λειτουργήσει μία επιχείρηση την ημέρα αυτή (δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια έμενε κλειστή), τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται για την εργασία τους επιπλέον χρήματα.