Καραμανλής και Καχριμάνης μαζί

Για μια ακόμη φορά επισκέφθηκε τα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο Κώστας Καραμανλής όταν έρχεται στην Ήπειρο διαμένει στο Δολό ενώ στην παρέα του μόνιμος συνδαιτυμόνας είναι ο πρώην βουλευτής Λευτέρης Ζαγορίτης.
Την Κυριακή με τον πρώην πρωθυπουργό συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αφού συνδέονται με μακρόχρονη φιλία.
Το είπε εξάλλου και ο Αλέκος Καχριμάνης με ανάρτησή του στο facebook: «Με χαρά συναντήθηκα την Κυριακή, με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος βρέθηκε για λίγες μέρες στον Ν.Ιωαννινών. Τον ενημέρωσα για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ως Περιφερειακή αρχή, για την στήριξη του πρωτογενή τομέα ,την προώθηση των ποιοτικών τοπικών μας προϊόντων, αλλά και τις νέες μορφές τουρισμού που στοχευμένα προβάλλουμε στο εξωτερικό, όπως ο εναλλακτικός τουρισμός και συμφωνήσαμε πως ο τόπος μας, έχει όλες τις δυνατότητες να πάει ακόμη ψηλότερα, αν επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα! Άλλωστε ο ίδιος αγαπά ιδιαίτερα την ορεινή Ήπειρο, την οποία επισκέπτεται συχνά και κάθε φορά η συζήτηση μαζί του, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον!»

Με εντολή Υπουργού απομακρύνθηκε δάσκαλος
Με εντολή του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, απομακρύνεται από το 15ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, ο δάσκαλος που την Παρασκευή, 7 Ιουνίου κλείδωσε μαθητή στην αίθουσα της τάξης με τη λήξη των μαθημάτων. Παράλληλα, ο Περιφερειακός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου άμεσα έδωσε εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Του θέματος έχει επιληφθεί και η Δικαιοσύνη μετά την προσφυγή του γονέα.

Στη διάθεση των πολιτών το Αρχείο Εκλογικών Αποτελεσμάτων της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ
Στη διάθεση των πολιτών, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/ekloges/, είναι πλέον το Αρχείο Εκλογικών Αποτελεσμάτων της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ.
Το εν λόγω υλικό περιλαμβάνει:
(α) τα αποτελέσματα των εθνικών (βουλευτικών) εκλογών [1952-1996], των αυτοδιοικητικών (δημοτικών και κοινοτικών) εκλογών [1951-1998], των ευρωεκλογών [1981-2004] και του δημοψηφίσματος του 1974, καθώς και
(β) σημαντικά κείμενα της εκλογικής νομοθεσίας από τις αντίστοιχες ιστορικές περιόδους.
Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα των εκλογών για το διάστημα από το 1926 έως το 1950, έχουν ψηφιοποιηθεί από την Ελληνική Στατική Αρχή και είναι προσβάσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://dlib.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/categoryyears?p_cat=14308576&p_topic=14308576
Με τον τρόπο αυτό, ακόμη ένα αρχείο μεγάλης ιστορικής αξίας αποδίδεται στην ελληνική κοινωνία και, πέρα από τη συστηματική επιστημονική επεξεργασία που μπορεί να λάβει από εξειδικευμένους ερευνητικούς φορείς, δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να εντοπίσουν τα εκλογικά αποτελέσματα όλων των εκλογών από τη δεκαετία του 1920 μέχρι και τη δεκαετία του 2000 στην περιφέρειά τους, να αποκτήσουν δηλαδή πλήρη γνώση του εκλογικού προφίλ της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
H πρόταση για τον εντοπισμό των ιστορικών αρχείων του ΥΠΕΣ, την καταγραφή και την ψηφιοποίησή τους, έγινε δεκτή πριν από δύο χρόνια τότε Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη. Στη συνέχεια δόθηκε νέα ώθηση για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου από τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος αγκάλιασε αμέσως την προσπάθεια όταν ανέλαβε το Υπουργείο.
Αναφερόμενος στην μεγάλη ιστορική αξία των αρχείων του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Χαρίτσης έχει δηλώσει: «Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο αρχειακών δεδομένων, έναν ιστορικό θησαυρό κυριολεκτικά, που μπορεί να φωτίσει μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού κράτους, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ιδιαίτερα σκοτεινών και αμφιλεγόμενων περιόδων, όπως ο Εμφύλιος και η Δικτατορία. Η σημασία του ωστόσο, δεν εξαντλείται μόνο στο περιεχόμενό του αλλά έχει να κάνει και με την εποχή την οποία βλέπει το φως της δημοσιότητας. Μια εποχή εξαιρετικά κρίσιμη, όπου η βαθιά και ουσιαστική γνώση της ιστορίας μας είναι ίσως, πιο απαραίτητη από ποτέ».

Συνάντηση του Γραμματέα της Ν.Δ. με τον Υφυπουργό Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας 
Συνάντηση ανάμεσα στον Γραμματέα της Π.Ε. Ν.Δ. και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, τον Γερμανό Υφυπουργό Παιδείας και Έρευνας, κ. Τόμας Ράκελ, και τον Διευθυντή του Ιδρύματος Konrad Adenauer, κ. Χέρνι Μπόνετ, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.
Η ατζέντα της συνάντησης περιλάμβανε την μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα παιδείας, έρευνας, ψηφιακής και τεχνολογικής πολιτικής. Κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο Γερμανός Υφυπουργός συνεχάρη την Νέα Δημοκρατία για την εξαιρετική πορεία και επίδοσή της στις ευρωεκλογές, καθώς και για το πρόγραμμά της το οποίο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, όπως φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές.
Ο Γραμματέας της Ν.Δ. ευχαρίστησε τον κ. Ράκελ για την μέχρι τώρα συνεργασία των δύο χωρών, και τον διαβεβαίωσε για την συνέχιση και ενίσχυση αυτής της συνεργασίας από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών.
Αναφορικά με την συνάντηση, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε, «Η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μια δυναμική που βασίζεται στον καθαρό προγραμματικό της λόγο και στην σχέση αλήθειας που έχει χτίσει με τους Έλληνες πολίτες. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών συνιστά απόδειξη εμπιστοσύνης των Ελλήνων στο όραμα του Προέδρου μας, και την οριστική καταδίκη του λαϊκισμού. Στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Παράταξής μας οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ήδη έναν αξιόπιστο εταίρο. Την επόμενη μέρα, η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της εκπαιδευτικής και ψηφιακή πολιτικής για μια δυνατή οικονομία, μια καλύτερη παιδεία, για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλους».

Επίσκεψη Υφυπουργού Παιδείας Μ. Τζούφη στα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου επισκέφθηκε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, όπου και περιηγήθηκε στην έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Ροζίνας Καρώνη με θέμα «Των Πλειάδων Απαστράπτοντα Κάστρα».
Στο περιθώριο της επίσκεψης, η Υφυπουργός Παιδείας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Διευθύντρια των Αρχείων, κα Μάρθα Παπαδοπούλου, με μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου και υπαλλήλους για τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, με τον οποίο επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός, η ενδυνάμωση και η εξωστρέφεια των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ).
Η κα Τζούφη τόνισε πως τα ΓΑΚ αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών, καθώς και χώροι διατήρησης της ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη και προβολή του πλούτου που φυλάσσεται στα ΓΑΚ, την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των αρχείων και την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά.

Ανακοίνωση Γ.Α.Σ. Αναγέννηση Άρτας
Ο Γ.Α.Σ. Αναγέννηση Άρτας ευχαριστεί τα μέλη του συλλόγου αλλά και τους φιλάθλους της Άρτας που παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στη χθεσινή ανοικτή τακτική Γενική Συνέλευση.
Ευχαριστεί επίσης τον ART TV για την τηλεοπτική κάλυψη αλλά και τα τοπικά ΜΜΕ για τη δημοσιογραφική κάλυψη, Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στον πρόεδρο του επιμελητηρίου Άρτας κ. Γιάννη Γκολομάζο για την παραχώρηση της αίθουσας όπως επίσης και στο προσωπικό για τις διευκολύνσεις όπου χρειάστηκαν.
Το Δ.Σ. της Αναγέννηση Άρτας με πρωταρχικό γνώμονα τη συνέπεια και το σεβασμό στην ιστορία του Συλλόγου, θα ενημερώνει αρκετά συχνά και άμεσα όλους, σε ο΄τι αφορά τις εξελίξεις για την ιστορική ομάδα της πόλης και του Νομού μας.
Το Δ.Σ.