«Καρδιολογία - Γνωρίζοντας το παρόν και κοιτάζοντας το μέλλον»

Ο Καρδιολόγος κ. Νικόλαος Ζώης μιλά για το συνέδριο που θα γίνει στην Άρτα

Ένα σημαντικό συνέδριο με τίτλο «Ο ρόλος της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων” θα πραγματοποιηθεί από το μεσημέρι της Παρασκευής 14/6 έως το βράδυ του Σαββάτου 15/6, στην Άρτα.
Με αφορμή τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου απευθυνθήκαμε στον Καρδιολόγο κ. Νικόλαο Ζώη, MD, MSc για μια πρώτη ενημέρωση.

Μιλώντας στην ΗΧΩ ο κ. Ζώης είπε «η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία πλέον τον τρόπο άσκησης της Ιατρικής και της Καρδιολογίας αλλά και πως αυτό μπορεί να επιφέρει και την αποκέντρωση των ιατρικών υπηρεσιών», υπογραμμίζοντας πως «μπορεί να γίνει η Άρτα συνεδριακός προορισμός και να είναι αυτό το συνέδριο η απαρχή μιας σειράς επιστημονικών εκδηλώσεων που θα βάλουν την πόλη μας στο συνεδριακό χάρτη».

Η συνέντευξη του Νικ. Ζώη έχει ως εξής:
ΕΡΩΤ.: Με αφορμή το επερχόμενο συνέδριο καρδιολογίας που γίνεται στην πόλη μας θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια αρχικά για αυτό. Ποιος το διοργανώνει;

ΑΠΑΝΤ.: Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Ιουνίου στην πόλη της Άρτας και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Βυζαντινό. Το διοργανώνει η Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με καθηγητή τον κ. Λάμπρο Μιχάλη σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Άρτας και με τη συμβολή όλων των καρδιολόγων της πόλης μας και τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου
Άρτας, της Ακαδημαϊκής Εταιρίας Άρτας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δήμου Αρταίων. Το συνέδριο πραγματοποιείται με την ευγενική και αποκλειστική χορηγία της Uni-Pharma και της κ. Τσέτη, η οποία κατάγεται από την πόλη μας.

ΕΡΩΤ.: Ποιος είναι ο σκοπός του συνεδρίου;

ΑΠΑΝΤ.: Τίτλος του συνεδρίου είναι: «Καρδιολογία – Γνωρίζοντας το παρόν και κοιτάζοντας το μέλλον. Ο ρόλος της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία». Σκοπός του είναι ακριβώς αυτός. Να μιλήσουμε και να ενημερωθούμε για το πως η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία πλέον τον τρόπο άσκησης της Ιατρικής και της Καρδιολογίας αλλά και πως αυτό μπορεί να επιφέρει και την αποκέντρωση των ιατρικών
υπηρεσιών. Σκοπός επίσης είναι να γίνει η Άρτα συνεδριακός προορισμός και να είναι αυτό το συνέδριο η απαρχή μιας σειράς επιστημονικών εκδηλώσεων που θα βάλουν την πόλη μας στο συνεδριακό χάρτη.

ΕΡΩΤ.: Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα σχετικά με τη θεματολογία του συνεδρίου;

ΑΠΑΝΤ.: Πρόκειται για ένα συνέδριο καινοτόμο και στη θεματολογία του. Πραγματεύεται τις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές τους στην άσκηση της καρδιολογίας. Η θεματολογία περιλαμβάνει την εφαρμογή των καινοτόμων αυτών τεχνολογιών στην πρόληψη, στη διάγνωση, στην παρακολούθηση αλλά και στη θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Θα γίνει επίσης συζήτηση για το πως θα είναι η εκπαίδευση στην ιατρική στο μέλλον καθώς και γύρω από την οργάνωση των υπηρεσιών υγείας.

ΕΡΩΤ.: Ποιοι θα συμμετέχουν ως ομιλητές;

ΑΠΑΝΤ.: Οι ομιλητές είναι διακεκριμένοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, καρδιολόγοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους – δεν έχει να ζηλέψει σε συμμετοχή ούτε από το πανελλήνιο καρδιολογικό συνέδριο. Μάλιστα μιλώντας προσωπικά με αρκετούς από αυτούς σχετικά με τη θεματολογία τους, μου εκμυστηρεύτηκαν πως τη βρήκαν αρκετά πρωτοποριακή και ανυπομονούν να έρθουν να γνωρίσουν και την πόλη μας.

ΕΡΩΤ.: Μπορεί να το παρακολουθήσει και κάποιος που δεν είναι γιατρός;

ΑΠΑΝΤ.: Το συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό με την έννοια ότι μπορεί ελεύθερα να το παρακολουθήσει όποιος θέλει, καθώς και η θεματολογία δεν είναι αυστηρά ιατρική αλλά εγείρει ευρύτερους προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον της Ιατρικής. Θα υπάρξει και εκδήλωση για το κοινό την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 20:00 στην αίθουσα του Συλλόγου Σκουφά όπου θα μιλήσουν κορυφαίοι στον τομέα τους επιστήμονες και θα γίνει ανοικτή συζήτηση.

ΕΡΩΤ.: Τέλος ποιο είναι το μήνυμά σας με αφορμή το προσεχές γεγονός; Μπορεί η πόλη μας να προσβλέπει σε παρόμοιες εκδηλώσεις στο άμεσο μέλλον;

ΑΠΑΝΤ.: Είναι εξαιρετικά τιμητικό για την πόλη μας που τόσοι επιστήμονες θα έρθουν από όλη την επικράτεια για μια τέτοια εκδήλωση. Νομίζω πως η Άρτα έχει επιστημονικό προσωπικό που είτε δραστηριοποιείται εδώ είτε αλλού, μπορεί να στηρίξει στο μέλλον παρόμοιες προσπάθειες ώστε να γίνει όχι μόνο συνεδριακός προορισμός, αλλά και φάρος καινοτομίας στον τομέα υγείας.