-Ελικόπτερα, drone, έλεγχοι σε δρόμους και διόδια
-Μετακινήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων με βεβαίωση τύπου Α
-Ποιές επιχειρήσεις αγροτικού τομέα θα ενισχυθούν λόγω κορωνοϊού
Με ελικόπτερα και drone από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυστηρότατους ελέγχους στους δρόμους και στα διόδια σε όλη την Ελλάδα, με επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων ακόμα και αυτόφωρο, που θα επιβάλλεται από την αστυνομία ξεκίνησε η απαγόρευση της κυκλοφορίας από χθες Δευτέρα στις 6 το πρωί. Σύμφωνα τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, για την εφαρμογή των μέτρων η ΕΛ.ΑΣ και το Υπουργείο
Προστασίας του Πολίτη έχουν καταρτίσει ειδικό σχέδιο που προβλέπει:
1. Αυστηρούς ελέγχους σε όλη τη χώρα από αυξημένες περιπολίες αστυνομικών, οι οποίοι, εκτός από την επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ που προβλέπεται για τους παραβάτες, θα επιβάλλουν και σοβαρότερες ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις και επιφέρουν ακόμα και αυτόφωρα αδικήματα.
2. Θα υπάρχει επιτήρηση από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από ελικόπτερα της αστυνομίας και drone, από τα οποία θα ενημερώνονται οι επίγειες δυνάμεις και θα επεμβαίνουν για την βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων.
3. Στα διόδια θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι και όσοι προσπαθήσουν να περάσουν χωρίς να έχουν την ειδική άδεια θα υποχρεώνονται σε αναστροφή και επιστροφή στα σπίτια τους, συν το πρόστιμο των 150 ευρώ. Ή των άλλων κυρώσεων που προβλέπονται ανάλογα με την περίπτωση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από το πρωί της Δευτέρας 23/3/2020. ΜΕ μήνυμα προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας, ώστε να επιτευχθεί ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού, στην Ελλάδα. “Έδωσα εντολή να απαγορευτούν όλες οι άσκοπες μετακινήσεις και ενημέρωσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Στο όνομα του συλλογικού καλού προχωρώ σε αυτή την απόφαση”, είπε ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα του μηνύματός του. ” στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνο όσοι κατευθύνονται προς και από την εργασία τους, η μετάβαση για ψώνια για τρόφιμα, στο φαρμακείο, όποιοι πηγαίνουν σε γιατρό, όποιοι πρέπει να φροντίσουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, που έχει ανάγκη, όποιοι βγαίνουν για άσκηση ανά δύο και όχι ομαδικά ή όποιοι βγάζουν βόλτα το κατοικίδιό τους”.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους έντυπο, με το οποίο θα δηλώνουν πού πηγαίνουν, καθώς και ταυτότητα ή διαβατήριο.
Τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνει η ΕΛΑΣ, η Δημοτική Αστυνομία και το λιμενικό, ενώ για τους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι μετακινήσεις αγροτών
Ένα σημαντικό θέμα που προέκυψε έπειτα από την απαγόρευση των μετακινήσεων ήταν ο τρόπος μετάβασης των αγροτών και των κτηνοτρόφων στις εργασίες τους. Τα ερωτήματα τέθηκαν από Περιφερειάρχες και Δημάρχους της αγροτικής Ελλάδας, και ύστερα από επικοινωνία που είχαμε με τους αρμοδίους οι μετακινήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων εντάσσονται στον τρόπο μετακίνησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο του Υπουργείου, ενώ αν δεν το διαθέτουν μπορούν να συμπληρώσουν ένα λευκό χαρτί στο οποίο θα αναγράφεται Ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα, τόπος κατοικίας, τόπος προορισμού και ωράριο που θα παραμείνουν στην εργασία τους.
Σε σχετικό δημοσίευμα του ΑγροΤύπου για τις μετακινήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων σημειώνονται τα εξής:
«Με αφορμή ερωτήσεις αγροτών, κτηνοτρόφων και λοιπών συντελεστών του πρωτογενούς τομέα για τα ισχύοντα στις μετακινήσεις, εμείς απευθυνθήκαμε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα λοιπόν με όσα μας είπαν από το καθ’ ύλην αρμόδιο Όργανο, αλλά και μας επιβεβαίωσαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αγρότες, κτηνοτρόφοι και λοιποί συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, προκειμένου να μετακινηθούν για εργασία σε χωράφια, στάνες και λοιπές τους εγκαταστάσεις, πρέπει εφόσον είναι οι ίδιοι εργοδότες, να συμπληρώσουν και να υπογράψουν εφάπαξ (δηλαδή μια φορά) μια βεβαίωση τύπου Α. Η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων (και των αγροτών), συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.
Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του».
Τέλος το ζήτημα που προκύπτει είναι αυτό της μεταφοράς εργατών μιας και τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν εργασίες όπως κλάδεμα, συγκομιδή πορτοκαλιών λιπάσματα κ.λ.π.. Μέχρι στιγμής ισχύει ο περιορισμός της κυβέρνησης για 2 άτομα σε κάθε όχημα.
Επιχειρήσεις αγροτικού τομέα θα ενισχυθούν
Μετά από έντονες διαμαρτυρίες αγροτικών οργανώσεων και συλλόγων, το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη προχώρησε στην κατ’ αρχήν εξειδίκευση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Γεωργία και την Αλιεία της χώρας μας και οι οποίες περιελήφθησαν στη σχετική λίστα με τους κλάδους που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων στην λίστα περιλαμβάνονται οι ψαράδες αλλά όχι οι κτηνοτρόφοι, ενώ όπως σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αφορούν τις επιχειρήσεις των κλάδων εκείνων που πλήττονται από τα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού (SARS-CoV2), ενώ υπογραμμίζεται ότι οι περαιτέρω πολιτικές στηρίξεως, τόσο σε επίπεδο μέτρων όσο και σε επίπεδο κλάδων θα αποφασίζονται κατόπιν σχετικών
Η λίστα με τους κλάδους του αγροτικού τομέα που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, είναι:
ΚΑΔ – ΚΛΑΔΟΣ
130 – Πολλαπλασιασμός των φυτών
311 – Θαλάσσια αλιεία
312 – Αλιεία γλυκών υδάτων
321 – Θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια
322 – Υδατοκαλλιέργεια γλυκών υδάτων
1101 – Απόσταξη, ανακαθαρισμός και ανάμιξη αλκοολούχων ποτών
1102 – Παραγωγή οίνου από σταφύλια
1103 – Παραγωγή μηλίτη και κρασιών από άλλα φρούτα
1104 – Παραγωγή άλλων μη αποσταγμένων ποτών που υφίστανται ζύμωση
1105 – Ζυθοποιία
4624 – Χονδρικό εμπόριο δερμάτων, προβιών και κατεργασμένου δέρματος
5630 – Δραστηριότητες παροχής ποτών
47767701 – Λιανικό εμπόριο ανθέων
47767703 – Λιανικό εμπόριο αποξηραμένων φυτών
47767710 – Λιανικό εμπόριο κομμένων ανθέων και μπουμπουκιών τους, συνθέσεων ανθέων, καθώς και ανθοδεσμών, στεφανιών και παρομοίων ειδών
47767711 – Λιανικό εμπόριο μερών φυτών, χορταριών, βρύων και λειχήνων, κατάλληλων για διακοσμητική χρήση
47767712 – Λιανικό εμπόριο μετά από εισαγωγή ανθέων