Καταγγελία εστιακών φοιτητών..."ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ζητά 3.000 ΕΥΡΩ μέσα σε 30 ημέρες!"

Πριν από μια εβδομάδα οι εστιακοί φοιτητές έλαβαν ένα έγγραφο από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που τους ζητάει να πληρώσουν ποσά ύψους 2.000-3.000 ευρώ μέσα σε 30 ημέρες.

Όπως δηλώνει στο alfavitagr η Νάντια Τζώρτζη, η εκλεγμένη Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο στην ιστορία, που ζητάει από φοιτητές να δώσουν χρήματα για την στέγαση, και μάλιστα να απειλεί με βεβαίωση του ποσού στην εφορία», ενώ προσθέτει ότι η ανακοίνωση των καθηγητών μετά τη Σύγκλητο «το μόνο που έκανε είναι να δίνει την δυνατότητα για διακανονισμό των χρεών, λες και το πανεπιστήμιο είναι τράπεζα».

Ενημερώνει επίσης ότι εστιακοί φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας, των Οικονομικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Δικτύων και του Κέντρου Ερευνών, η οποία θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα με σύμφωνη τη γνώμη του Συλλόγου, με αίτημα «τη διαγραφή των χρεών και τη βεβαίωση του Πρύτανη ότι δεν θα μεταφερθεί κανένα ποσό στην εφορία μας (που σημαίνει δικαστικές αγωγές σε κάθε φοιτητή που οφείλει χρήματα).

Η ανακοίνωση των εστιακών φοιτητών αναφέρει μεταξύ άλλων:
“Στις 8/10 πραγματοποιήθηκε Σύγκλητος, λόγω του κύματος αντιδράσεων από εστιακούς φοιτητές που προκάλεσε το κατάπτυστο έγγραφο που ανέφερε ότι όποιος δεν καταθέσει τα χρήματα που οφείλει από την διαμονή του στις εστίες, εντός 30 ημερών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα μεταφέρει το ποσό στο Δημόσιο Ταμείο. Η απόφαση της Συγκλήτου που δίνει την «δυνατότητα να έρθουν οι εστιακοί σε διακανονισμό εξόφλησης ή, σε περίπτωση αδυναμίας, να υποβάλουν σχετικό αιτιολογημένο αίτημα απαλλαγής από το όφελος στην αρμόδια Επιτροπή του Ιδρύματος», μόνο ικανοποιημένους δε μας αφήνει! Οι καταλήψεις του Συλλόγου Εστιακών συνεχίζονται, με τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για ξεκάθαρη άρση των απειλών του Πανεπιστημίου για μεταφορά των χρεών, παραγραφή των οφειλών και κατάργηση του ενοικίου των 45 ευρώ.

Οι δικαιολογίες που προφασίστηκαν για να μην υλοποιήσουν τα αιτήματα του Συλλόγου ήταν παραπάνω από
Εξοργιστικές…. Να μας απαντήσει όμως η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τι θράσος εν μέσω πανδημίας, κάτω ακραίες συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των εργαζομένων ζουν με επιδόματα ή είναι άνεργοι, ζητούν τέτοια ποσά από εμάς και τις οικογένειες μας σαν να είναι τοκογλύφοι ή να μιλάνε για διακανονισμούς λες και είναι τράπεζα που εφαρμόζει τον πτωχευτικό κώδικα; Μέσα σε αυτή την δύσκολη περίοδο το Π.Ι. έγινε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που ζήτησε «τον λογαριασμό» από απόφοιτους, θυμίζοντας τα ιδιωτικά ιδρύματα τύπου Αμερικής και Μεγάλης Βρετανίας….

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
– Να βγει άμεσα ανακοίνωση ότι δεν θα προβούν σε καμία μεταφορά των οφειλών σε Δημόσιο Ταμείο.
– Άμεση διαγραφή όλων των «οφειλών» πρώην και νυν εστιακών φοιτητών.
– Άμεση κατάργηση των διδάκτρων-«ενοίκιο» των 45 ευρώ.
– Αύξηση της χρηματοδότησης για την Φοιτητική Μέριμνα και την Εκπαίδευση.
– Να ανοίξουν τώρα τα πανεπιστήμια. Όχι στην τηλε-εκπαίδευση. Παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους τους φοιτητές.
– Κάτω ο νέος Νόμος – Πλαίσιο και όλοι οι αντι-εκπαιδευτικοί νόμοι.
– Δημόσια – Δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Σίτιση – Στέγαση – δωρεάν σπουδές/ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους φοιτητές”.