Καταγγελίες για επίδομα covid σε υγειονομικούς

Με αφορμή το επείγον έγγραφο με θέμα «Καταγραφή Στοιχείων Προσωπικού για παροχή επιδόματος Covid», που εστάλη από τις Υγειονομικές Περιφέρειες την Παρασκευή στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για προσπάθεια διαχωρισμού των υγειονομικών σε δύο κατηγορίες.

Στο έγγραφο, καλούνται οι υπηρεσίες των νοσοκομείων να συμπληρώσουν σε πίνακα ποιοι εργαζόμενοι απασχολήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε Τμήματα, Κλινικές, Ιατρεία Επείγοντα, ΜΕΘ ή άλλες λειτουργίες σχετικές με τον Covid-19 από την αρχή της πανδημίας, εξαιρώντας το διοικητικό και το τεχνικό προσωπικό, καθώς και τις καθαρίστριες, ενώ από την καταγραφή εξαιρούνται όσοι έκαναν μακροχρόνια χρήση άδειας ειδικού σκοπού, όσοι απουσιάζουν από την εργασία τους με μακροχρόνια άδεια, όσοι είχαν μακροχρόνια άδεια ασθένειας και απαλλαγή από τα καθήκοντά τους.

«Μας στήνουν μια ύπουλη παγίδα με προεκτάσεις και για το μέλλον. Πέρα από τη διχόνοια που σπέρνουν, για να στραφεί ο ένας έναντι του άλλου, ώστε να μην σημαδέψουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους για την κατάντια του συστήματος υγείας και των εργασιακών μας συνθηκών, βρίσκουν επίσης έναν συγκυριακό παράγοντα για να προβούν σε αυθαίρετες κατηγοριοποιήσεις. Παράγοντας ο οποίος του χρόνου πιθανά να έχει εκλείψει. Ανοίγουν όμως έτσι τον δρόμο για διαρκείς κατηγοριοποιήσεις με επινόηση κάποιου συγκυριακού παράγοντα, για να θεσμοθετήσουν το bonus και την διαφοροποίηση των μισθών, όπως προβλέπει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που νομοθέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών υποστηρίζοντας ότι όλοι οι υγειονομικοί, κάθε ειδικότητας και κάθε μορφής σύμβασης, εμπλέκονται με την ενεργή διαχείριση της πανδημίας, καθώς η αντιμετώπιση και των ύποπτων και των θετικών γίνεται σε όλες τις κλινικές των νοσοκομείων.