Καταλήψεις, στα σχολεία της Άρτας για τις αλλαγές στο Λύκειο

Στους δρόμους βγήκαν χθες Τρίτη 19 Μάρτη οι μαθητές στην Άρτα αντιδρώντας στις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες το υπουργείο Παιδείας. Την αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εκφράζουν με ανακοίνωσή τους μαθητές σχολείων της Άρτας και –όπως σε όλη την Ελλάδα- απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, να μην καλούνται οι μαθητές να κάνουν μηχανογραφικό από τη Β’ Λυκείου κ.α.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταλήψεις έγιναν στο 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο, στο Λύκειο Κομποτίου, στο 2οΓυμνάσιο-Λύκειο.

Σύλλογος Άρτης «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ» 
ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ» εορτάζει αυτή την ημέρα και σας προσκαλεί να μας τιμήσετε με την παρουσία σας την
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 και ώρα 8:00 μ.μ.
στην Πνευματική Στέγη του Συλλόγου.
Θα μιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Ντούβαλης, Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης
με θέμα «Το θαύμα του ‘21»
Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ
«Άραχθος»
του Βασίλη Γκανιάτσα.
Η επετειακή μας εκδήλωση θα συνεχιστεί με την :
– Απονομή των Αγραφιώτειων Βραβείων και την
– Επίδοση των Μπαρμπαστάθειων Μαθητικών Βραβείων.
Με τιμή
Το Δ.Σ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN
Με αφορμή την 21 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα συνδρόμου Down, το Κ.δ.η.φ «αγκαλιά» του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία, Το Κ.δ.η.φ. «Αγία Θεοδώρα» του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, το Κδαπ- μεα της Δ.Η.Κ.Ε.Δ.Α, το οικοτροφείο «Αίολος» της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π.), το Ειδικό Σχολείο Νομού Άρτας, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού Άρτας, το Κεντρο Εκπαιδευτικης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Άρτας, το Κδαπ της ΔΗΚΕΔΑ και το Κδαπ «Λιλιπούτειοι Εξερευνητές» διοργανώνουν από κοινού δράσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα για τους εκπαιδευόμενους αλλά και ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 και ώρα 10.30 στην αίθουσα Διώνη .

Θα λειτουργήσουν τα εξής καλλιτεχνικά εργαστήρια:
• Εργαστήριο πηλού :« Με βοηθό μου τον πηλό παίζω και δημιουργώ».
• Εργαστήριο χειροτεχνίας: « Δημιουργούμε την άνοιξη αφήνοντας τα
αποτυπώματά μας».
• Εργαστήριο ανθοκομίας: «Χώμα, ήλιος και νερό μαθαίνω να καλλιεργώ»
• Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής: «Γλυκές δημιουργίες».
• Face painting με θέμα την άνοιξη.
Σας περιμένουμε όλους και σας θέλουμε αρωγούς στην προσπάθεια μας να προωθήσουμε τα δικαιώματά και την ισοτιμία αυτών των ανθρώπων καθώς και την καταπολέμηση του στίγματος με σκοπό την ομαλή ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων.

Ένα χρόνιο και σημαντικό έργο καθημερινότητας και βελτίωσης της ασφάλειας πεζών και οδηγών, βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για την διαπλάτυνση της οδού Μικράς Ασίας, με τη Δημοτική Αρχή να προχωρά τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις με γοργούς ρυθμούς.

Στην Αετομηλίτσα, το κτηνοτροφικό χωριό, που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Γράμμου και σε υψόμετρο 1.550 μέτρα, βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για την κοπή πίτας την Κυριακή 17/3/19, ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούν το χωριό τους και δεν χάνουν ευκαιρία να το επισκεφτούν. Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται πάντα ανάμεσα στις προτεραιότητες του Περιφερειάρχη!

Μήνυμα της Διεύθυνσης Δασών Άρτας γα την 21η Μαρτίου 2019
Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 21 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε από τον FAO (Food and Agriculture Organization των Ηνωμένων Εθνών) το 1971, με σκοπό να αφυπνίσει τους πολίτες ως προς τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας τους και επαύξησής τους ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δική μας επιβίωση.
Τα δάση είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή και τον άνθρωπο. Πρόκειται για έναν μοναδικό φυσικό πόρο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά συμβάλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου, βελτιώνοντας παράλληλα, την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και κοινωνιών.

Με άλλα λόγια τα δάση, μεταξύ άλλων: Παράγουν οξυγόνο και δεσμεύουν το επικίνδυνο για τη ζωή διοξείδιο του άνθρακα. Λειτουργούν ως κλιματικοί εξισορροπιστές αποτρέποντας τις ακραίες θερμοκρασίες και μειώνοντας την ένταση του ανέμου. Λειτουργούν ως ηχομονωτές μειώνοντας τους θορύβους. Μειώνουν την ένταση του φωτός. Απορροφούν και εξουδετερώνουν διάφορες επιβλαβής ουσίες για τον άνθρωπο. Συγκρατούν τα νερά της βροχής και αποτρέπουν τη διάβρωση του εδάφους και τις πλημμύρες. Παράγουν προϊόντα όπως ξύλο, ρητίνη, αρωματικά φυτά. Βοηθούν στη δημιουργία νέου εδάφους. Αποτελούν το «σπίτι» για χιλιάδες ζώα και φυτά.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
Πρόσκληση για εθελοντική αιμοδοσία
Από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας ανακοινώνεται ότι στις 23/03/2019 ημέρα Σάββατο στις 10π.μ.-2,00.μ.έχει προγραμματιστεί εξωτερική αιμοληψία στα Γραφεία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτα (Σκουφά 79).
Η αιμοδοσία διοργανώνεται από τον Σύλλογο Εθελοντών Ν. Άρτας και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Άρτας.

Προσκαλούνται οι εθελοντές Αιμοδότες να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια διότι οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες.
Ο εθελοντής αιμοδότης θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
-Πριν την Αιμοληψία, ο κάθε υποψήφιος Αιμοδότης εξετάζεται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Αιμοδοσίας.
-Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-60 ετών μπορεί άφοβα να δίνει αίμα.
-Η Αιμοδοσία είναι τελείως ανώδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
-Κανένα φάρμακο δεν αντικαθιστά το αίμα που χρειάζεται ο ασθενής.
Ο εθελοντής αιμοδότης δίνοντας αίμα:
-Αισθάνεται ως άνθρωπος την ηθική ικανοποίηση ότι κάνει το καθήκον του σώζοντας μια ζωή και ως πολίτης ότι συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του λαού.
-Δικαιούται αίμα σε ώρα προσωπικής ή οικογενειακής ανάγκης.
-Δικαιούται δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο.
-Συμβάλει ανεκτίμητα στην κάλυψη των αναγκών της χώρας μας σε αίμα.

Κανονικά οι εξετάσεις και οι κληρώσεις σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία
Με αφορμή τη διακίνηση ανυπόστατων πληροφοριών σε γονείς και μαθητές των Πρότυπων και των Πειραματικών σχολείων το ΥΠΠΕΘ ενημερώνει:
Οι εξετάσεις και οι κληρώσεις θα πραγματοποιηθούν στην ώρα τους όπως κάθε χρόνο.
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πρότυπα (εξετάσεις) και στα Πειραματικά (κλήρωση) τόσο στην Α’βάθμια όσο και στη Β’βάθμια εκπαίδευση.
Με τροπολογία που έχει κατατεθεί και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή, συστήνεται η Επιστημονική Επιτροπή που διαδέχεται την Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), η θητεία της οποία έχει λήξει από την 31/12/18, με όλες τις αρμοδιότητες του καταργούμενου οργάνου.

Ημερίδα για τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες και τη Δια Βίου Μάθηση
Παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπης Τζούφη πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι και Διά Βίου Μάθηση: ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις δημόσιες βιβλιοθήκες».
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και το Παράρτημά του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι δράσεις «Ανοικτή Εκπαίδευση» και «Κάλλιπος» στη Διά Βίου Μάθηση, ενώ συζητήθηκαν προτάσεις μεταρρύθμισης του υφιστάμενου συστήματος παροχής ακαδημαϊκών συγγραμμάτων.

Η Υφυπουργός Παιδείας απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη της ημερίδας, συγχαίροντας αρχικά τους διοργανωτές για τις πρωτοβουλίες ανάδειξης του ρόλου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Δημόσιων Βιβλιοθηκών στη Δια Βίου Μάθηση. Πιο ειδικά για τις Βιβλιοθήκες, υπογράμμισε πως αποτελούν φορείς κοινωνικής αλληλεπίδρασης, δίχως περιορισμούς και διακρίσεις, λειτουργώντας ως πύλες στην πληροφορία, τη γνώση και τον πολιτισμό.

Επεσήμανε επίσης πως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διεξάγεται συζήτηση και λαμβάνονται αποφάσεις για την ενδυνάμωση των πολιτικών που αφορούν στην Διά Βίου Μάθηση, η οποία με τη σειρά της θα συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, τη διάχυση της γνώσης, την καλύτερη κατάρτιση και τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας.
Τέλος, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για την Εκπαίδευση Ενηλίκων (EPALE) στην Ελλάδα, η οποία έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με την ενεργό συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης.

ΕΛΓΑ: Από 20 Μαρτίου η εφαρμογή του προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 
Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ΕΛ.Γ.Α ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες απαιτήσεις της γεωργικής ασφάλισης συνεχίζει από 20 Μαρτίου 2019 την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια μέσα.
Το Πρόγραμμα που αποτελεί μέρος του συνολικού Προγράμματος Ενεργητικής Προστασίας του Οργανισμού, εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία 36 χρόνια σε περιοχές της Μακεδονίας (τμήματα Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας) και της Κεντρικής Ελλάδας (τμήματα Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας) καλύπτοντας συνολικά εκτάσεις 5,2 εκατομμυρίων στρεμμάτων, εκ των οποίων 2,7 εκατ. στρέμματα περίπου στη Μακεδονία και 2,5 εκατ. στρέμματα περίπου στην Κεντρική Ελλάδα.
Σκοπός του είναι η καταστολή του χαλαζιού και η μείωση των επιπτώσεων στις αγροτικές καλλιέργειες συμβάλλοντας στην προστασία των προϊόντων των παραγωγών και στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου.