ΚΑΤΑΛΗΨΗ του Τμήματος ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ποια είναι τα αιτήματα των φοιτητών

Από το βράδυ της Τετάρτης 15 Μαρτίου και μετά από απόφαση του Φοιτητικού συλλόγου, το κτίριο του τμήματος Μουσικών σπουδών Π.Ι. βρίσκεται υπό κατάληψη.
Όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση, μετά από πολλές δράσεις και ενέργειες μηνών, αλλεπάλληλες προσπάθειες διαλόγου με τους καθηγητές και την πρυτανεία οι οποίες όλες αγνοήθηκαν, το τμήμα πέρασε στα χέρια μας με σκοπό να ακουστούν οι φωνές μας και να δηλώσουμε την αγανάκτηση μας, καθώς και την κρίσιμη στιγμή που βιώνει το τμήμα. Τις τελευταίες βδομάδες, φοιτήτριες-ές έχουν προβεί σε καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Τόσο στις καλλιτεχνικές σχολές για την βίαιη και παράλογη επέμβαση στα εργασιακά τους δικαιώματα, όσο και σε σχολές και τμήματα διαφόρων αντικειμένων αντιδρώντας στην θλιβερή κατάσταση που έχει επέλθει η ακαδημαϊκή κοινότητα και στη μη βιώσιμη κοινωνικοπολιτική κατάσταση.

Κύριο αίτημα της κατάληψης, είναι η άμεση αντιμετώπιση του μόνιμου προβλήματος της υποχρηματοδότησης, συνθήκη που έχει επιβαρύνει σε ακραίο βαθμό την ποιότητα των σπουδών μας. Ενώ το τμήμα μας αποτελεί ένα από τα τρία μουσικά τμήματα της χώρας με οργανοκεντρικό χαρακτήρα, προσφέροντας ειδίκευση σε μεγάλη ποικιλία μουσικών οργάνων και έχοντας αφήσει παρακαταθήκη προσφοράς και έρευνας στη μουσική παράδοση του τόπου, το κράτος αδιαφορεί για την πλήρη υποβάθμισή του. Η ανάπτυξη του τμήματος μέσω της μετάβασής του από ΤΕΙ σε ΑΕΙ, δεν υποστηρίχτηκε ποτέ υλικά και οικονομικά, μονάχα θεωρητικά.
Ως φοιτήτριες-ές, αναγκαζόμαστε να παρακολουθούμε τα ομαδικά μαθήματα οργάνων σε ακατάλληλες αίθουσες (αμφιθέατρα), χωρίς κατάλληλη ακουστική, θέρμανση, ακόμα και χωρίς κατάλληλα καθίσματα ή αναλόγια, μέχρι και αίθουσες που στάζουν όταν βρέχει. Επίσης, θέμα ασφάλειας τίθεται τόσο από την έλλειψη φωτισμού στον εξωτερικό χώρο, όσο και από τις ασφυκτικές συνθήκες στα αστικά λεωφορεία. Ταυτόχρονα, υπάρχει έλλειψη σε όργανα που θα έπρεπε να παρέχονται από το τμήμα (πιάνο, συμφωνικά κρουστά, κοντραμπάσο), ενώ τα ήδη υπάρχοντα δεν συντηρούνται επαρκώς.

Βασικό πρόβλημα αποτελεί και η γενική υποστελέχωση του τμήματος, σε όλες τις δομές του (γραμματεία, βιβλιοθήκη, προσωπικό). Ειδικότερα, η λειτουργία του τμήματος βασίζεται στην πρόσληψη έκτακτων καθηγητών με πολύ χαμηλούς μισθούς, με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν! Επίσης, υπάρχει εξοπλισμός και εγκαταστάσεις τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις συνθήκες (studio, εργαστήριο οργανοποιίας). Ένα πρόσφατο γεγονός, η φωτιά στις φοιτητικές εστίες, με πλήρη απουσία μέτρων και εξοπλισμού πυρασφάλειας και σοβαρά κενά στη φύλαξη του χώρου, επιβεβαιώνει την εικόνα εγκατάλειψης και τα επικίνδυνα αποτελέσματα που αυτή μπορεί να επιφέρει.
Ένα ακόμα αίτημα της κατάληψης, αποτελεί η αποκατάσταση της παροχής παιδαγωγικής επάρκειας ενσωματωμένη στο πρόγραμμα σπουδών μας, ανεξαρτήτως έτους εισαγωγής. Το Υπουργείο έκανε πίσω σε ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν τους ήδη εισαχθέντες, ωστόσο εμείς απαιτούμε την πλήρη ανάκληση του άρθρου 99.
Επίσης, αίτημά μας είναι η ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος 85, το οποίο εξισώνει τα πτυχία των Καλλιτεχνικών σπουδών, με αυτά των αποφοίτων λυκείου, στρώνοντας το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Στεκόμαστε δίπλα στους σπουδαστές-ριες που αγωνίζονται εδώ και δυο μήνες μαζί με τους καθηγητές τους. Υποστηρίζουμε την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων Δημοσίων Πανεπιστημιακών τμημάτων παραστατικών τεχνών και την ίδρυση νέων για τα αντικείμενα που δεν υπάρχουν.

Καταδικάζουμε την κρατική δολοφονία που έλαβε χώρα στα Τέμπη, σκοτώνοντας συνανθρώπους μας και συμφοιτητές μας. Κάθε προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, δεν θα περάσει!
Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι στις δύσκολες ώρες που περνούν οι συμφοιτήτριες/τες μας στην κατειλημμένη πρυτανεία του ΕΚΠΑ , όπου από τις 13.3 η ΕΛ.ΑΣέχει περικυκλώσει το κτήριο και εμποδίζει με προσαγωγές και βία οποιαδήποτε απόπειρα εισόδου και εξόδου στο κτήριο της πρυτανείας ακόμα και για την σίτιση των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα.
Κλείνοντας, ως Φοιτήτριες-ές του τμήματος Μουσικών Σπουδών δηλώνουμε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης και εκφυλισμού των σπουδών μας. Οποιαδήποτε κίνηση ή απόφαση αντίθετη με τα συμφέροντα των φοιτητών, θα μας βρει απέναντί της!