Καταργείται η απλή αναλογική στη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκλογή με «42%» από την Α’ Κυριακή

Πως εκλέχτηκαν το 2006 οι Νομάρχες στην Ήπειρο

Μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων

Καθορισμός ποσοστού ως ορίου εισόδου συνδυασμού

Για μια ακόμη φορά, οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελούν αντικείμενο αλλαγών και πειραματισμών, από την κεντρική εξουσία. Μετά την αποτυχημένη –όπως αποδείχτηκε- προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να εφαρμόσει την απλή αναλογική στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταφέρει την εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών στο άλλο άκρο, επιλέγοντας την εκλογή από την Α’ Κυριακή, όσων επιτύχουν ποσοστό «πέριξ του 42%».
Το νέο εκλογικό νομοσχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έχει ως στόχο «την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας» όπως δηλώνει ο Υπουργός, πρόκειται να παρουσιάσει στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Όπως προανήγγειλε ο κ. Βορίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλάξουν τα ποσοστά της πλειοψηφίας που αναμένεται να κλειδώσουν πέριξ του 42% καθώς και ο καθορισμός κατώτατου ορίου για την εκλογή των συνδυασμών «ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις με ποσοστά 0,3%» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εξήγγειλε τη μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων: «Θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος» τόνισε και συμπλήρωσε πως εξετάζεται και ο αριθμός των Περιφερειακών Συμβούλων, ενώ προανήγγειλε και την κατάργηση της 4ης κάλπης. «Τα κοινοτικά και τα διαμερισματικά συμβούλια θα εκλέγονται σε ένα ψηφοδέλτιο» σημείωσε ο Υπουργός.
Διευκρίνισε, πάντως, πως τα ποσοστά εκλογής πρόκειται να συζητηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.
Στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι να μπορεί η δημοτική και περιφερειακή Αρχή να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, τόνισε ο υπουργός.

Υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που προέκυψαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο Υπουργός έφερε ως εμβληματικό παράδειγμα τον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου, όπως είπε, «προκειμένου να επιτευχθεί το παραμικρό, ο Δήμαρχος πρέπει να βρίσκεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με δυνάμεις που δεν ανήκουν στο δικό του ψηφοδέλτιο» κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία σε Δήμο που ενώ εξασφάλισε ποσοστό 50%, δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Υπουργός τόνισε πως στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι να μπορεί η Δημοτική Αρχή να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, ενώ συμπλήρωσε πως οι αλλαγές έρχονται και κατόπιν απαίτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες.

Οι αλλαγές
Όπως αποκαλύπτονται από τις επίσημες ανακοινώσεις, οι αλλαγές που θα φέρουν ανατροπές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι:
– το ποσοστό εκλογής Δημάρχου από την 1η Κυριακή θα είναι «πέριξ του 42%».
– καθορισμός συγκεκριμένου ποσοστού ως ορίου εισόδου ενός Συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο,
– μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων ενώ «εξετάζεται» και ο αριθμός των Περιφερειακών Συμβούλων,
– κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τα αιρετά όργανα των Κοινοτήτων,

Οι εκλογές του 2006
Την αλλαγή στον Εκλογικό Νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε επιχειρήσει και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Μετά την εκλογή του το 2004, ως πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής, ψήφισε νέο νόμο για την εκλογή των Δημάρχων και των Νομαρχών (δεν είχε θεσμοθετηθεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση) με κύριο χαρακτηριστικό, την εκλογή όσων την Α’ Κυριακή θα επιτύγχαναν ποσοστό πάνω από 42%.
Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα αυτό και στην Ήπειρο, εκλέχτηκαν όλοι οι Νομάρχες από την Α’ Κυριακή. Στα Γιάννενα ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, νυν Περιφερειάρχης Ηπείρου, στην Άρτα ο Γιώργος Παπαβασιλείου, στην Πρέβεζα ο Βασίλης Ιωάννου και στη Θεσπρωτία ο Βασίλης Γιόγιακας, νυν βουλευτής της ΝΔ.

Τα αποτελέσματα
ΑΡΤΑ
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΝΔ) Ψήφοι 29.952 , ποσοστό 49,49% , Έδρες 13
ΜΠΟΒΟΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΠΑΣΟΚ) Ψήφοι 21.102, ποσοστό 34,87% Έδρες 6
ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΣΥΝ) Ψήφοι 5.375 , ποσοστό 8,88% Έδρες 1
ΧΑΡΑΚΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνισ. Ανανέωσης, κ.λ.π.) Ψήφοι 4.088, ποσοστό 6,76% Έδρες 1

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
-ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΝΔ) Ψήφοι 64.243 , ποσοστό 53,95% , Έδρες 19
-ΧΑΤΖΗΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ (ΠΑΣΟΚ) Ψήφοι 40.563 , ποσοστό 34,06% , Έδρες 10
-ΜΕΝΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνισ. Ανανέωσης,) Ψήφοι 6.549 , ποσοστό 5,50% , Έδρες 1
-ΜΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΣΥΝ) Ψήφοι 4.448 , ποσοστό 3,74% , Έδρες 1
-ΛΟΥΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ψήφοι 3.284 , ποσοστό 2,76% , Έδρες 0

ΠΡΕΒΕΖΑ
-Ιωαννου Βασίλειος (ΠAΣOK / Συνασπισμού) Ψήφοι 23.899 , ποσοστό 52,20% , Έδρες 13
-Τσουμάνης Δημήτριος (ΝΔ) Ψήφοι 19.149 , ποσοστό 41,82% , Έδρες 7
-Κωτσαντής Κωνσταντίνος (ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνισ. Ανανέωσης, ) Ψήφοι 2.737 , ποσοστό 5,98% , Έδρες 1

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
-Γιόγιακας Βασίλειος (ΝΔ) Ψήφοι 18.986 , ποσοστό 52,31% , Έδρες 13
-Λιάκος Ηλίας (ΠΑΣΟΚ) Ψήφοι 15.622 , ποσοστό 43,04% , Έδρες 8
-Τζουμανίκας Κωνσταντίνος (ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνισ. Ανανέωσης), Ψήφοι 926, ποσοστό 2,55% , Έδρες 0
-Αλεξίου Παύλος Ψήφοι 764 , ποσοστό 2,10% , Έδρες 0

Οι εκλογές του 2019 στη Περιφέρεια Ηπείρου

Ενδιαφέρον έχει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019 στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Στις εκλογές που έγιναν τα αποτελέσματα ήταν ως εξής:
Καχριμάνης Αλέξανδρος 57,08
Ζάψας Γεώργιος 14,86
Ριζόπουλος Σπυρίδων 9,77
Δημητρίου Δημήτριος 7,90
Πρέντζας Γεώργιος 6,04
Ζήκος Νικόλαος 1,81
Νουτσόπουλος Κωνσταντίνος 1,34
Αναγνώστου Κωνσταντίνος 1,20

Η πρώτη παρατήρηση είναι πως ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, αν ίσχυε ο εκλογικός νόμος με 42%, δεν θα τον χρειάζονταν αφού εκλέχθηκε από την Α’ Κυριακή και με 15 μονάδες, πάνω απ’ το εκλογικό αυτό πλαφόν.
Ενδιαφέρον όμως έχει η ποσόστωση για την είσοδο κάποιας παράταξης, ενεός συνδυασμού στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αν θεσπιστεί ποσοστό 3%, όπως είναι στη Βουλή, ή 2%, τρείς συνδυασμοί από αυτούς που σήμερα είναι εντός Περιφερειακού Συμβουλίου, θα έμεναν εκτός.

Στους Δήμους της Άρτας

Σε ότι αφορά τις δημοτικές εκλογές, στην Άρτα, τον Απρίλιο του 2019 από την Α’ Κυριακή στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Μίγδος Περικλής με την παράταξη «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ-Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση» λαμβάνοντας ποσοστό 72,96 % και 4.234 ψήφους, υπερβαίνοντας κατά πολύ το πλαφόν του 42% που βάζει ο νέος νόμος.
Στον Δήμο Ν. Σκουφά, η Βαβέτση Ροζίνα με την παράταξη «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» που την Α’ Κυριακή έλαβε 44,48% και 4.018 ψήφους, αν ίσχυε το πλαφόν του 42%, θα κέρδιζε τις εκλογές, πράγμα που έγινε την Β’ Κυριακή.

Στον Δήμο Αρταίων ο Τσιρογιάννης Χρήστος με την παράταξη «Αρτινών ΣυνΕργασία» με 36,72% και 9.300 ψήφους, θα βρίσκονταν μακράν του 42%, οπότε η εκλογή θα κρίνονταν στην Β’ Κυριακή, όπως και έγινε.
Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο Χασιάκος Χρήστος με την παράταξη «ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» πήρε 32,82% και 2.132 ψήφους,
κέρδισε την εκλογή την Β’ Κυριακή.

ΗΧΩ team