Κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες Ανδρουλάκη, Δούκα και Γερουλάνου

Στις 6 και 13 Οκτωβρίου οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Ανδρουλάκης: παρέλαβα κόμμα δεν θα επιτρέψω να γίνει συνιστώσα

Δούκας: Δεν θέλουμε μεσσία, θέλουμε ηγεσία

Εσωκομματικές εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Παράλληλα Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητές τους για την προεδρία του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε επίσης οι υποψηφιότητες και οι θέσεις τους, «για να σταματήσει η πασαρέλα», να παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τις πρώτες κάλπες.
Ακόμη, πρότεινε να πραγματοποιηθεί τηλεοπτικό ντιμπέιτ με όλους τους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Τις διαδικαστικές λεπτομέρειες θα ορίσουν τα όργανα του Κόμματος στα πρότυπα των εκλογών του 2021», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι και οι δύο άλλοι υποψήφιοι, Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος, συμφώνησαν με τον οδικό χάρτη που πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε σε όσους διακινούν, σύμφωνα με τον ίδιο, σενάρια «περί ρευστοποίησης του ΠΑΣΟΚ και ενοποίησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογα με αυτά που ήθελαν το ΠΑΣΟΚ στρατηγικό σύμμαχο της ΝΔ πριν μερικά χρόνια. Έχω νέα στους σκηνοθέτες του παρασκηνίου. Από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά παρέλαβα ένα κόμμα που μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω να γίνει συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός».

«Αναλαμβάνω την ευθύνη, αναγνωρίζω ότι σε κρίσιμα ζητήματα στείλαμε θολό πολιτικό μήνυμα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε ακόμα ότι τον στεναχωρεί, σε ανθρώπινο επίπεδο, η εμμονή της μετατροπής του εσωκομματικού διαλόγου σε παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών. Τις υποψηφιότητες τους ανακοίνωσαν επίσης ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις. Εισηγήθηκε εκλογές για την ηγεσία του κόμματος στις 6 Οκτωβρίου και στις 13 Οκτωβρίου επαναληπτικές εκλογές αν χρειαστεί.
Θα ζητήσω την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κόσμου της παράταξης, τόνισε σε άλλο σημείο. «Είναι αυτονόητο ότι στις εκλογές θα ζητήσω την ανανέωση της εντολής από τον δημοκρατικό κόσμο της παράταξης, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ γιατί είστε όλοι εσείς. Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ είστε όλοι εσείς. Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ είναι ο απλός κόσμος σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη. Ο κόσμος που μας έδωσε ξανά ελπίδα, δύναμη και προοπτική. Ο κόσμος που δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω τον αγώνα για να γίνουμε πιο ισχυροί» επεσήμανε.
Επιπλέον ανέφερε ότι έκανα λάθη κι έχω χρέος να αναλάβω την ευθύνη ενώ σε κάποια ζητήματα ανέφερε ότι «στείλαμε θολό πολιτικό μήνυμα» κι ότι αυτό θα πρέπει να διορθωθεί.

Δεν μπορεί να σύρεται σε διαλυτικό διχασμό το ΠΑΣΟΚ, έχω ευθύνη να κλείσω αυτή τη συζήτηση, την οποία δεν άνοιξα εγώ, το συντομότερο δυνατό, υπογράμμισε.
Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι αυξήσαμε την επιρροή μας και καταφέραμε να αποτελεί μακρινό παρελθόν το υποτιμητικό δίλημμα «με ποιον θα πάτε;» και το ερώτημα πλέον να είναι «πότε και πώς θα κυβερνήσετε;».

Χ. Δούκας: Θα είμαι παρών 
«Θα είμαι παρών και σε αυτήν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Χάρης Δούκας από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ζητώντας να γίνουν οι εκλογές σε κλίμα ενότητας.
Εντωμεταξύ, καταθέτοντας την υποψηφιότητα του υπογράμμισε : «Θα είμαι παρών σε αυτή την προσπάθεια με το ΠΑΣΟΚ, όπως ήμουν σε όλη τη δημόσια πορεία μου. Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, μπαίνω μπροστά και ζητώ τη στήριξή σας. Πάμε να νικήσουμε τώρα. Στόχος δεν είναι να κερδίσουμε τον Κασσελακη, αλλά να νικήσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν έχουμε ανάγκη από μεσσίες, θέλουμε ηγεσία που θα κάνει πράξη το «μαζί». Οι αντίπαλοι μας δεν είναι μέσα σε αυτή την αίθουσα, είναι έξω. Σε κλίμα ενότητας, συμφωνώ με τον οδικό χάρτη του Νίκου Ανδρουλάκη».

Π. Γερουλάνος: Ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης
Την υποψηφιότητα για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ο Παύλος Γερουλάνος. ‘Όπως τόνισε « ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό, γιατί θα απαντάει πειστικά, στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού. Να ηγηθώ της ευθύνης να απογειώσουμε, λειτουργικά, το κόμμα ώστε να φτάσουμε το σχέδιό μας σε κάθε ελληνική οικογένεια. »
»Και να την πείσουμε. Και ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης της ενότητας. Μια ενότητα που θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σίγουρο για τον εαυτό του, έτοιμο, για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, για να διεκδικήσουμε μαζί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας».