Κατερίνα Ρίζου: Όχι άλλη μεμψιμοιρία

«Ανάγνωσα -όπως όλοι μας- τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή του πληθυσμού, που συνεπάγονται την απώλεια της 3ης βουλευτικής έδρας στην Άρτα. Σαν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ της ΠΕ Άρτας δεν μπορώ παρά μόνο να θλίβομαι για το μείζον ζήτημα της απομείωσης της εκπροσώπησης του τόπου μου» σημειώνει η γνωστή δικηγόρος, Κατερίνα Ρίζου με ανακοίνωσή της στην οποία τονίζει και τα εξής:
«Ο αριθμός των εδρών, ωστόσο, δεν μειώθηκε αναίτια. Μειώθηκε διότι καταγράψαμε μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις πληθυσμού πανελλαδικά. Γιατί λοιπόν διαμαρτυρόμαστε για την απώλεια της 3ης έδρας, αφού όντας 3εδρική εκλογική περιφέρεια επί σειρά ετών ούτε την μείωση του πληθυσμού καταφέραμε να αποτρέψουμε, ούτε την ανάπτυξη του νομού να επιτύχουμε ?
Η ερήμωση και φτωχοποίηση του τόπου μας έγιναν υπό καθεστώς 3εδρικης περιφέρειας. Το ζήτημα επομένως δεν είναι αριθμητικό. Θα μπορούσαμε να έχουμε 4 βουλευτές και η εκπροσώπηση του νομού μας να ήταν πλημμελής και ανεπαρκής.

Η ανάπτυξη του τόπου δεν είναι αριθμητικό ζήτημα. Είναι ζήτημα πολιτικών και πολιτικής. Είναι ζήτημα ικανοτήτων των προσώπων που μας αντιπροσωπεύουν, τους οποίους όμως εμείς οι ίδιοι -που τώρα διαμαρτυρόμαστε- έχουμε επιλέξει.
Όχι άλλη μεμψιμοιρία. Η ψήφος μας είναι δύναμη. Αλλαγή σε ΟΛΑ : Πρόσωπα και πολιτικές ΤΩΡΑ.
—–
Περαιτέρω και ενόψει της απώλειας της βουλευτικής έδρας, βιάστηκαν πλείστοι όσοι να θρηνήσουν το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι (ως 3η δύναμη των προηγούμενων εθνικών εκλογών) είναι και το θύμα της μείωσης των εδρών στην Άρτα.
Η απογραφή, όμως, δεν επηρεάζει μόνο τις βουλευτικές έδρες του νομού.
Η απογραφή αποτελεί τον κομβικό παράγοντα, βάσει του οποίου καθορίζονται πλείστες παράμετροι για την οργάνωση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικά:
* ο πληθυσμός είναι καθοριστικό κριτήριο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) από το Κεντρικό Κράτος στους Δήμους και στις Περιφέρειες.
* η διάκριση των Ο.Τ.Α. βάσει πληθυσμιακού ορίου τίθεται ως κριτήριο ορισμού αυτών ως δυνητικών δικαιούχων σε πλήθος Προσκλήσεων χρηματοδοτικών Προγραμμάτων.
* ο αριθμός Αιρετών στα Δημοτικά Συμβούλια και στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων διαφοροποιείται αναλόγως του πληθυσμού, ενώ προβλέπονται διαφορετικά όργανα για τις Δημοτικές Κοινότητες άνω και κάτω των 300 κατοίκων (Συμβούλιο ή μόνο Πρόεδρος, αντιστοίχως)κοκ.
Χαμένο λοιπόν δεν είναι ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ, ούτε το ΚΚΕ. Ο μεγάλος ηττημένος της απογραφής είναι ο νομός μας.

Κατερίνα Ρίζου.
Δικηγόρος.
Υπ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Άρτας.