ΚΕΔΕ: Τι ζητούν οι Δήμαρχοι για τις παραλίες
Την αρμοδιότητα της διαχείρισης των παραλιών και του αιγιαλού, ζητούν οι δήμαρχοι παραθαλάσσιων περιοχών αντιδρώντας στην ανάθεση τους στην Κτηματική Υπηρεσία, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση.
Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει σαν στόχο την πλήρη και ψηφιακή καταγραφή των δημόσιων εκτάσεων σε αιγιαλό, όπως επίσης και την επιβολή αυστηρότερων όρων στην παραχώρηση της παραλίας, που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα από τους πολίτες, αλλά και με τιμές που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Το θέμα απασχόλησε και την ΚΕΔΕ, όπου ομόφωνα στο τελευταίο ΔΣ ενέκρινε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται για το νομοσχέδιο. Οι δήμαρχοι οι οποίοι έδειξαν να κατανοούν την ανάγκη να μπει μια… «τάξη» στις παραλίες, εμφανίστηκαν ενοχλημένοι, καθώς η μεταβίβαση της αρμοδιότητας στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, πρόκειται να στερήσει από τους Δήμους σημαντικά έσοδα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι, «Ο νόμος θα αποτύχει, γιατί οι Κτηματικές Υπηρεσίες δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό για να διαχειριστούν το θέμα», λέγοντας στη συνέχεια ότι, οι δήμοι δεν θα είναι έτοιμοι με την έναρξη τουριστικής περιόδου και πως το νομοσχέδιο, μπορεί να μην τους πετά έξω από το παιχνίδι, όμως τους καθιστά «χαμάληδες», αφού θα πρέπει να καθαρίζουν τις παραλίες για τις οποίες χρειάζονται κάθε καλοκαίρι εξοπλισμό και περισσότερο προσωπικό, συν τον κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ηλεκτρονική πλειοδοτική διαδικασία διαγωνισμού για την παραχώρηση των αιγιαλών θα διενεργείται αποκλειστικά από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου και όχι από τους δήμους, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να αφαιρέσει από τις δημοτικές αρχές τη διαδικασία των διαγωνισμών για την παραχώρηση για αξιοποίηση των παραλιών που βρίσκονται στα όρια των δήμων τους. Σημειώνεται επίσης ότι το Δημόσιο θα αποδίδει στους Δήμους το 60% του ανταλλάγματος από τις παραχωρήσεις.
Παράλληλα θεσπίζονται μια σειρά από υποχρεώσεις για τους Δήμους που είναι:
— Ο καθημερινός καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων.
— Η ανάρτηση πινακίδας με το σχέδιο αιγιαλού και παραλίας, στο οποίο επισημαίνονται όλες οι παραχωρήσεις επ’ αυτού.
— Η ανάρτηση κάθε παραχώρησης με στοιχεία και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα τους.
— Η τοποθέτηση παρατηρητηρίων και η πρόσληψη ναυαγοσωστών.
-Η ενημέρωση της ΕΛΑΣ και των Κτηματικών Υπηρεσιών για παραβάσεις που διαπιστώνουν.
— Η άσκηση ελέγχων.
«Απάτητες παραλίες»
Επίσης, καθιερώνεται για πρώτη φορά μια καινούρια έννοια, οι «απάτητες παραλίες». Σε περιοχές Natura όπου σήμερα επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει κάποιες παραλίες στις οποίες δεν θα επιτρέπεται να τοποθετούνται ομπρελοκαθίσματα ή να υπάρχει άλλη εμπορική δραστηριότητα. Το υπόλοιπο τμήμα του παλαιού αιγιαλού επανέρχεται στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου που προσφέρεται προς αξιοποίηση.