ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των μελισσοκόμων του προγράμματος έτους 2024

Από το Κέντρο Μελισσοκομίας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι ξεκίνησε η διαδικασία ψηφιακής υποβολής αίτησης συμμετοχής στις δράσεις του μελισσοκομικού προγράμματος έτους 2024 «εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων»(αγορά κυψελών και κινητών βάσεων) και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας».
-Δράση: «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων»
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης άνω των είκοσι (20) κυψελών, εφόσον έχουν δηλώσει τις κατεχόμενες κυψέλες τους και προσκομίσουν δικαιολογητικά αγοράς κυψελών και κινητών βάσεων με ημερομηνία από 16/10/2023 έως 30/05/2024.

Ενισχύεται η αγορά νέων κυψελών σε ποσοστό έως 10% του αριθμού των κατεχομένων κυψελών και νέων κινητών βάσεων σε ποσοστό έως 20% των κατεχομένων κυψελών .
Για τους δικαιούχους οι οποίοι έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών του 2023 μείωση του αριθμού των κατεχόμενων κυψελών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 50% και η εν λόγω μείωση δηλώθηκε το 2023 στον ΕΛΓΑ και στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, το μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό προμήθειας κυψελών αντικατάστασης καθορίζεται σε 50% επί των κυψελών που απώλεσαν εξαιτίας της εκδήλωσης της φυσικής καταστροφής.
-Δράση: «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας»

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι «επαγγελματίες αγρότες» σύμφωνα με τη βεβαίωση εγγραφής του ΜΑΑΕ, με ελάχιστη ακαθάριστη αξία της συνολικής τους οικογενειακής γεωργικής παραγωγής να είναι 5.000 ευρώ και ενεργό ΚΑΔ που αφορά τη μελισσοκομία, εφόσον είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον εκατόν δέκα (110) παραγωγικών μελισσοσμηνών, έχουν δηλώσει τις κατεχόμενες κυψέλες τους, μετακινούν τουλάχιστον 40% των καταγεγραμμένων κυψελών σε απόσταση άνω των πενήντα (50) χιλιομέτρων.
Τα σχετικά παραστατικά που δηλώνουν την μετακίνηση των μελισσοσμηνών, θα πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης από 16/10/2023 μέχρι και 30/05/2024.

«Για τους δικαιούχους οι οποίοι έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών του 2023, μείωση του αριθμού των κατεχόμενων κυψελών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 50% και η εν λόγω μείωση δηλώθηκε το 2023 στον ΕΛΓΑ και στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, δεν απαιτούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις-παραστατικά και η ενίσχυση παρέχεται υπό την μορφή κατ΄αποκοπή ποσού ανά κατεχόμενη κυψέλη(λογίζοντας ως αριθμό επιλέξιμων κυψελών τον αριθμό των κατεχόμενων κυψελών πριν την εκδήλωση της φυσικής καταστροφής) προσαυξημένο κατά 50%.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για την ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής στο Κέντρο Μελισσοκομίας Ηπείρου καταθέτοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και παραστατικά υλοποίησης των δράσεων το αργότερο έως 30/05/2024.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση και σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή, η οποία παρέχεται μέσω GOV.gr» σημειώνεται σε σχετική ενημέρωση που υπογράφει η επόπτης του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ κ. ΣΙΩΖΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ.