Δημήτρης Κουτσούμπας από την Άρτα - Ενίσχυση και συμπόρευση με το ΚΚΕ

«Απάντηση στα προβλήματα η δράση του λαού»

Ομιλία στο Εργατικό Κέντρο της Άρτας

Συνάντηση με Εκπροσώπους Φορέων και Συλλόγων της περιοχής

«…εμείς δεν ξεχωρίζουμε τον λαό μας αν είναι δεξιός, αριστερός, τι ψήφισε… ο λαός (να) είναι ενωμένος ταξικά είτε είναι εργάτης, αγρότης, επαγγελματίας, όλοι αυτοί που έχουν κοινά συμφέροντα, απέναντι στους λίγους»

Σε μαζική σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο Αρτας μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία σε Αρτα και Πρέβεζα, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, στο οποίο συμμετέχουν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Ν. Τριάντης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας.

«Εμείς θα πάρουμε τα υπομνήματά σας, θα κάνουμε Ερωτήσεις, θα παλέψουμε μέσα στη Βουλή, δεν το υποτιμούμε, κυρίως βέβαια η πάλη είναι στον δρόμο, από εκεί πιέζονται οι κυβερνώντες», υπογράμμισε, ενημερώνοντας για τις τροπολογίες που κατέθεσε πρόσφατα το ΚΚΕ, π.χ. για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ κ.λπ., προσθέτοντας ότι «δεν τις ψήφισε κανένα κόμμα. Δεν περιμέναμε από τη ΝΔ, αλλά ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τις ψήφισαν» και καλώντας τους παρευρισκόμενους «να μας απασχολήσει το γιατί. Εμείς λέμε, γιατί δεν θέλουν να δεσμευτούν, γιατί βλέπουν για τον εαυτό τους έναν ρόλο μελλοντικού κυβερνητικού εταίρου και δεν θέλουν να δεσμευτούν», ενώ δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να μάχεται για τα δίκια του λαού και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να το ενισχύσουν και στην κάλπη, και να συμπορευτούν αγωνιστικά μαζί του, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φορέων της Άρτας.
Κατά την άφιξή του στο Εργατικό Κέντρο, ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε από στελέχη του στην έκθεση στο φουαγιέ που συντίθεται από ανταποκρίσεις του Ριζοσπάστη τη δεκαετία του ’30 και αποτυπώνουν την πραγματικότητα που βίωνε τότε ο εργατόκοσμος αλλά και τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος στην Αρτα.

Το άνοιγμα στη σύσκεψη έκανε ο Χρ. Γκράτσας, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Αρτας του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου, Κέρκυρας, Λευκάδας, ο οποίος καλωσόρισε τον Δ. Κουτσούμπα στον χώρο όπου χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης και του ταξικού της κινήματος στην πόλη, ενώ αναφέρθηκε στους αγώνες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με τους κομμουνιστές της περιοχής να πρωτοστατούν, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για την υπεράσπιση του δίκιου του λαού.
Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις της αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου Άρτας, Λαμπρίνας Σκορίλα, η οποία πρόσφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ως αναμνηστικό έναν πίνακα που φιλοτέχνησε ο Τ. Βαρελάς, του Παναγιώτη Κύρτσια, γραμματέα του ΕΚ και προέδρου του σωματείου των εργαζομένων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας, του Γ. Αλιφτήρα, προέδρου του Εργατικού Κέντρου, του Μπάμπη Πεσλή, μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) και του Αγροτικού Συλλόγου Πέτα – Κλειστού, του Β. Μπέτσα πρόεδρου της ΟΑΣΝΑ και του Αγροτικού Συλλόγου Πολυδρόσου, Γ. Γκολομάζου, πρόεδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αρτας, και Δ. Χουλιάρα, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αρτας και της τοπικής Ομοσπονδίας.
Οι εκπρόσωποι των φορέων στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες στην περιοχή, καθώς και οι βιοπαλαιστές αγρότες του νομού, αλλά και στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τον λαό
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παίρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε για τη συμμετοχή και για την αναλυτική ενημέρωση που παρείχαν οι εκπρόσωποι των φορέων γύρω από τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον λαό της περιοχής, όλους όσοι βρίσκονται με το μέρος των καταπιεσμένων απέναντι στους λίγους που έχουν την εξουσία και την ιδιοκτησία.
«Γιατί τελικά η απάντηση στα προβλήματα και τα ερωτήματα που τίθενται για το πώς θα βρούμε μια διέξοδο από την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνει ο λαός βρίσκεται στην απόφαση και δράση» του λαού, τόνισε και υπογράμμισε πως «εμείς δεν ξεχωρίζουμε τον λαό μας αν είναι δεξιός, αριστερός, τι ψήφισε, κυρίως ο λαός είναι ενωμένος ταξικά είτε είναι εργάτης, αγρότης, επαγγελματίας, όλοι αυτοί που έχουν κοινά συμφέροντα», απέναντι στους λίγους, στην αστική τάξη, στο μεγάλο κεφάλαιο, που απομυζούν τον ιδρώτα του λαού.
Πρόσθεσε ότι η μία κρίση διαδέχεται την άλλη και τα προβλήματα του λαού δεν τελειώνουν, «πριν ήταν η οικονομική κρίση, πήγε να “γελάσει το χειλάκι” με μια μικρή ανάκαμψη, με την ελπίδα μήπως ανέβει λίγο το εισόδημα των εργαζομένων, ξανά ήρθε η πανδημία και σήμερα νέα οικονομική κρίση έρχεται, η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιδράσει και την Ελλάδα», σημειώνοντας πως και η όποια ανάπτυξη υπάρχει στον καπιταλισμό δεν είναι για τον λαό.

«Αρα ο πλούτος συγκεντρώνεται, μεγαλώνει η φτώχεια, οι κοινωνικές διαφορές και μπαίνει επί τάπητος το ερώτημα που θέσατε όλοι: Τι θα κάνουμε;», επεσήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, για να προσθέσει: «Το οικονομικό μοντέλο, το κοινωνικοοικονομικό σύστημα όπου ζούμε, το καπιταλιστικό, με διάφορες συνταγές διαχείρισης αλλά στην ίδια ρότα, αποδεικνύεται ότι είναι αδιέξοδο. Αντιλαϊκός είναι αυτός ο δρόμος, ενάντια στα συμφέροντα των πολλών, της πατρίδας μας, αυτό αποδεικνύεται, όσο κι αν κάποιοι θολώνουν τα νερά»…..
Και έφερε μια σειρά παραδείγματα: «Ας πούμε ότι μειώνεται ο πληθυσμός στον νομό Αρτας εξαιτίας της φτώχειας και της ανεργίας, την ώρα που οι επενδυτές έρχονται αλλά έρχονται για τα κέρδη τους, για την τσέπη τους, και μετράνε μόνο την κερδοφορία τους. Ο,τι δεν αποφέρει κέρδος το αφήνουν στην άκρη, ακόμα κι αν έτσι βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργατών. Είναι γνωστές οι συνθήκες, τα χαμηλά μεροκάματα κ.λπ., αυτά είναι χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Συμπλήρωσε ότι το ίδιο συμβαίνει και με την αγροτική παραγωγή, «που θα μπορούσε να θρέφει την Ελλάδα και να κάνουμε και εξαγωγές, αλλά ο αγρότης δεν μπορεί να παράγει την επόμενη χρονιά, γιατί το κόστος είναι τεράστιο, αυξήθηκαν όλα, τα λιπάσματα, τα καύσιμα κ.λπ. Το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής, των κατώτατων εγγυημένων τιμών, τα αιτήματα που διεκδικεί το αγροτικό κίνημα και με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων πρέπει να είναι στο κέντρο της διεκδίκησης. Αυτό κάνουμε, παλεύουμε παντού», για να λυθούν ζητήματα όπως για το αφορολόγητο πετρέλαιο, για να καταργηθούν το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και τα πρόστιμα, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει τους αγρότες για τις φυσικές καταστροφές.
Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι πέρα από το κυβερνών κόμμα, που δεν έχει κανέναν τέτοιο σκοπό, υπάρχουν και κόμματα της αντιπολίτευσης «που στα λόγια συμφωνούν, αλλά όταν φέρνει το ΚΚΕ τροπολογίες τέτοιες στη Βουλή δεν σηκώνουν το χέρι να ψηφίσουν», ξεκαθαρίζοντας στους παρευρισκόμενους ότι «πρέπει να τους πιέσετε, η άσκηση μέγιστης πίεσης μπορεί να δώσει ανάσα ανακούφισης». «Αυτά είναι άμεσα, αν δεν τα παλέψει το κίνημα και δεν βγούμε στους δρόμους και δεν πιέσουμε, δεν θα έχουμε αποτελέσματα», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Οι εκπρόσωποι φορέων
Η αντιπρόεδρός του Εργατικού Κέντρου, Λαμπρίνα Σκορίλα, αναφέρθηκε στην Ιστορία του εργατικού κινήματος στην Άρτα, σε εποχές δύσκολες, με διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες, που όμως δεν πτόησαν τους κομμουνιστές. «Η ζωντανή Ιστορία του εργατικού κινήματος της πόλης μάς δίδαξε πώς να οπλιζόμαστε με υπομονή, ταξική αδιαλλαξία και ανυποχώρητη θέληση, για να ανοίξουμε δρόμους για την εργατική τάξη και τον λαό μας», σημείωσε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους αγώνες των τελευταίων χρόνων, που δίδαξαν την αξία της οργανωμένης πάλης και της αλληλεγγύης.
Ο Παναγιώτης Κύρτσιας, γραμματέας του ΕΚ και πρόεδρος του σωματείου του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας, αναφέρθηκε στη χρόνια, σταθερή συμπαράσταση των κομμουνιστών στους εργαζόμενους του κλάδου του, που -όπως είπε- τους δίνει θάρρος να συνεχίσουν την πάλη. Κλείνοντας αναφέρθηκε στα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου, για τα οποία κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο Γ. Αλιφτήρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων του νομού, στην απουσία ελέγχων στους χώρους δουλειάς από τους αρμόδιους φορείς, με το ΣΕΠΕ να ζητά το αντίτιμο για τα καύσιμα από το Εργατικό Κέντρο προκειμένου να κάνει ελέγχους! Το Εργατικό Κέντρο έχει αποφασίσει από καιρό με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει, τόνισε, καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο.

Ο Μπάμπης Πεσλής, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) και του Αγροτικού Συλλόγου Πέτα – Κλειστού, τόνισε πως «είναι δύσκολα τα πράγματα για τον λαό μας, τους λαούς όλης της Γης», καθώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι και η γη συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια. Καυτηρίασε την πρόσφατη βράβευση του «αγρότη της χρονιάς» από την κυβέρνηση, λέγοντας πως έχει 400 στρέμματα καλλιέργειας, κάτι που όπως είπε παραπέμπει σε τσιφλικά. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανασύνταξη της ΟΑΣΝΑ με νέα μέλη στις γραμμές της, έπειτα από μεθοδική δουλειά «μυρμηγκιού» και στη βάση της αγανάκτησης των αγροτών για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν.
Ο Β. Μπέτσας, πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ και του Αγροτικού Συλλόγου Πολυδρόσου, κατήγγειλε την επίθεση στα συνεταιριστικά σχήματα από κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση, με αποτέλεσμα σήμερα πολλά προϊόντα στα οποία κάποτε υπήρχε αυτάρκεια, π.χ. ζάχαρη, να έχουν ακριβύνει δραματικά, να μην επαρκούν για τις ανάγκες του λαού και να είναι αμφίβολης ποιότητας. Οι αγρότες της περιοχής – πρόσθεσε – βγαίνουν στον δρόμο από τα προβλήματα, αυτά τους οδηγούν με τα τρακτέρ μέχρι και την Αθήνα, σε πείσμα των κυβερνήσεων – όπως του ΣΥΡΙΖΑ – που απέκλειαν αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Γ. Γκολομάζος, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αρτας, αναφέρθηκε στα προβλήματα των μικρεμπόρων αυτοαπασχολούμενων της πόλης, τους οποίους χαρακτήρισε εργαζόμενους, που δεν ξέρουν αν θα βγάλουν μεροκάματο, ενώ αντιμετωπίζονται σαν κλέφτες από το κράτος, που αν ήθελε θα μπορούσε να πιάσει τη φοροδιαφυγή αλλά αντ’ αυτού χαρατσώνει τον μικρέμπορο. Ενημέρωσε για τις τεράστιες δυσκολίες στο πλαίσιο της οικονομικής, της υγειονομικής και σήμερα της ενεργειακής κρίσης, που έφεραν σε απόγνωση τον κλάδο, αύξησαν τα χρέη του και σήμερα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του λουκέτου, αφού απευθύνονται σε κόσμο που επίσης αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, όπως αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ανέδειξε με τη σειρά του ότι η ενεργειακή ακρίβεια άρχισε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι δυσανάλογα υψηλή για τον κόσμο που είναι αντιμέτωπος με δύσκολο χειμώνα, όπως τόνισε. Ζήτησε μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά είδη ανάγκης, αντιμετώπιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της πανδημίας, μέτρα για να παραμείνει ο κόσμος στον τόπο του, που αντιμετωπίζει δημογραφική κρίση, επίσης αρδευτικά έργα, κ.λπ., ενώ σχολίασε δηκτικά ότι άφησε τελευταία το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού κανείς στην αίθουσα δεν πρόκειται να πάρει κάτι από εκεί. «Τα μεγάλα πακέτα αφορούν τους μεγάλους», σημείωσε σκωπτικά.
Ο Δ. Χουλιάρας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρτας και της τοπικής Ομοσπονδίας, κατήγγειλε μηδενικά ταμεία και ανύπαρκτους τζίρους, που φέρνουν τους επαγγελματίες σε σημείο να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες τους και να συσσωρεύουν χρέη. Αν κάποιος πάθει ατύχημα – τόνισε – δεν παίρνει αποζημίωση επειδή χρωστάει στον ΕΦΚΑ. Οχι επειδή έγιναν οι έμποροι απατεώνες, αλλά γιατί πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα.