ΚΙΝΑΛ: απροστάτευτη η πρώτη κατοικία των αδύναμων- διαγράφονται δάνεια των πολύ ισχυρών
Οι Βουλευτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με επικεφαλής την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά κατέθεσα ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδ. Γεωργιάδη στην οποία επισημαίνουν «Απροστάτευτη η πρώτη κατοικία των αδύναμων και μικρομεσαίων, την ώρα που διαγράφονται δάνεια των κατά τεκμήριο οικονομικά πολύ ισχυρών».
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Τον επόμενο μήνα τίθεται σε εφαρμογή το μεγαλύτερο μέρος του νέου πτωχευτικού κώδικα και τίθεται οριστικό τέρμα στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Την ίδια στιγμή, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν έχει συσταθεί καν φορέας διαχείρισης των ακινήτων, ο οποίος θα έδινε το δικαίωμα στους αδύναμους ιδιοκτήτες να παραμένουν στο σπίτι τους ως ενοικιαστές, με αποτέλεσμα τον ορατό κίνδυνο χιλιάδες αδύναμοι συμπολίτες μας να κινδυνεύσουν με απώλεια της περιουσίας τους.
Από την 1η Ιουνίου θα αρχίσουν μαζικές κατασχέσεις και επίκεινται χιλιάδες πλειστηριασμοί, αφού σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής εταιρείας διαχείρισης θα πραγματοποιηθούν 250.000 πλειστηριασμοί ακινήτων στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία. Δε βρίσκονται όμως όλοι όσοι έχουν κόκκινα δάνεια απέναντι σε αυτό το δυσοίωνο μέλλον καθώς κάποιοι κατά τεκμήριο οικονομικά ισχυροί φαίνεται ότι απολαμβάνουν προκλητικά προνομιακής αντιμετώπισης από πιστωτικά ιδρύματα και Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).
Βάσει δημοσιευμάτων έχει παρατηρηθεί ότι επιχειρήσεις και οικονομικοί παράγοντες τεράστιας οικονομικής επιφάνειας έχουν τύχει αναδιάρθρωσης δανείων με διαγραφές που έφταναν έως και το 90% της συνολικής οφειλής. Αντίθετα προδήλως αδύναμοι δανειολήπτες, οι οποίοι δεν έχουν το προφίλ των στρατηγικών κακοπληρωτών, καταγγέλλουν ότι οι ρυθμίσεις που τους προσφέρονται είναι μηδαμινές ενώ τα εργαλεία της Γέφυρας 1 και 2 έχουν δομηθεί δεν εξυπηρετούν την πλειονότητα των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω των ασφυκτικών προϋποθέσεων και όρων ένταξης.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι η θέσπιση από την παρούσα Κυβέρνηση, με την παρ.12 του άρθρου 12 του ν.4637/2019, του κανόνα ότι απαιτείται έγκληση για την ποινική δίωξη απιστίας που στρέφεται άμεσα κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα δημιουργεί το αίσθημα ότι τα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν αποκτήσει μια ανεξέλεγκτη ελευθεριότητα ως προς τον τρόπο που χειρίζονται τα δάνεια για τα οποία είναι αρμόδια αλλά των ποσών που δύνανται να «χαρίσουν» σε «προνομιούχους» δανειολήπτες.
Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος Υπουργός:
-Προτίθεται να επαναφέρει έστω και τελευταία στιγμή ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με ειδική μέριμνα για την προστασίας της α΄ κατοικίας στα πρότυπα του ν.3869/2010 και δικαίωμα αγοράς του δανείου από το δανειολήπτη πριν μεταφερθεί στην εταιρεία διαχείρισης, όπως έχει επανειλημμένως προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;
-Θεωρεί ότι το παρόν νομοθετικό, κανονιστικό και διοικητικό πλαίσιο αλλά και η επιχειρησιακή λειτουργία των αρμόδιων οργάνων της Τράπεζας της Ελλάδος είναι επαρκής ώστε να διασφαλίζεται ότι οι διαγραφές δανείων και εν γένει απαιτήσεων γίνονται προς όφελος των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών και όχι προς όφελος «προνομιούχων» με ειδικές σχέσεις με τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και των ΕΔΑΔΠ;
-Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδος για το ύψος και τις κατηγοριοποιήσεις των διαγραφών που πραγματοποιούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα και τις ΕΔΑΔΠ; Συγκεκριμένα γνωρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος το ύψος των διαγραφών, τον αριθμό των επιχειρήσεων (νομικών προσώπων), ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων καθώς και ιδιωτών (με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) που αφορούν, το ύψος των διαγραφών ως συνολικό ποσοστό των απαιτήσεων και την κατηγοριοποίηση των εν λόγω ποσών βάσει τού ύψους τους.
Και καλείσθε, προς ενημέρωση της Βουλής και δια αυτής των Ελλήνων πολιτών, να καταθέσετε όλα τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία διακριτά για το κάθε πιστωτικό ίδρυμα της χώρας από το 2010 και η κάθε ΕΔΑΔΠ από το 2015 και μετά σχετικά:
-το συνολικό ύψος των διαγραφών απαιτήσεων που έχουν πραγματοποιήσει,
-το συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων (νομικών προσώπων), ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων καθώς και ιδιωτών (με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) που αφορούν ταυτόχρονα με την κατηγοριοποίησή τους σε δεκατημόρια ανάλογα με το ύψος των διαγραφών ως συνολικό ποσοστό των δανείων και σε κλιμάκια ανάλογα με το απόλυτο ύψος των διαγραφών ως εξής:
-έως 10.000
-από 10.000,01 έως 50.000 ευρώ
-από 50.000,01 έως 100.000 ευρώ
-από 100.000,01 έως 500.000 ευρώ
-από 500.000,01 έως 1.000.000 ευρώ
-από 1.000.00,01 έως 5.000.000 ευρώ
-από 5.000.000,01 έως 10.000.000 ευρώ
-από 10.000.000,01 έως 100.000.000 ευρώ
-από 100.000.000 ευρώ και πάνω.