Κινητοποίηση απ’ τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας για το συνεχιζόμενο Lockdown

Διαμαρτυρία με μαύρα πανιά

Δημήτρης Χουλιάρας: επιτυχημένη η διαμαρτυρία μας

Η ιδέα του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας και του προέδρου του Δημήτρη Χουλιάρα, να υπάρξει διαμαρτυρία των εμπόρων της Άρτας για το συνεχιζόμενο Lockdown, υιοθετήθηκε από τους ανθρώπους του λιανεμπορίου και τα μαγαζιά της Άρτας την Πέμπτη το πρωί, κρέμασαν μαύρα πανιά, για να στείλουν μήνυμα πως δεν πάει άλλο, πως ο Εμπορικός κόσμος δεν έχει άλλα περιθώρια και θα πεθάνει.

«Είναι μια διαμαρτυρία στα πλαίσια των μέτρων που ζούμε, ζητήσαμε από τους εμπόρους να κρεμάσουν μαύρα πανιά στις πόρτες των μαγαζιών και να μείνουν για ένα δίωρο απέξω» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας. «Όλα τα επαγγελματικά σωματεία και το εργατικό κέντρο ανταποκρίθηκαν και συμπαραστέκονται στην κινητοποίηση, ενώ ζητήσαμε από Δήμους και Περιφέρεια να μείνουν κλειστές οι υπηρεσίες δεν είδαμε ανταπόκριση, όμως το Επιμελητήριο Άρτας, έκλεισε τις υπηρεσίες του», σημείωσε ο κ. Χουλιάρας.

«Δεν είναι μόνο δική μας αυτή η διαμαρτυρία, αλλά όλου του κόσμου, που πρέπει να συμπαρασταθούμε ο ένας στον άλλο. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το επόμενο διάστημα θα πηγαίνουν με άνοιγμα-κλείσιμο των καταστημάτων» είπε ο κ. Χουλιάρας και υπογράμμισε: « η Άρτα είναι μια επαρχιακή πόλη, και οι επαρχιακές πόλεις έχουν διαφορετικό τρόπο πωλήσεων, όπου κυριαρχούν οι προσωπικές γνωριμίες. Τα καταστήματα πρέπει να ανοίξουν με όλους τους υγειονομικούς όρους».
Σε ότι αφορά την ανταπόκριση, ο κ. Χουλιάρας είπε πως οι έμποροι ανταποκρίθηκαν σε ποσοστό πάνω από 95%, ακολούθησαν τις οδηγίες και δεν υπήρξαν πηγαδάκια και συγκεντρώσεις για να μην υπάρξει πρόβλημα.
«Τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η διαμαρτυρία μας είναι επιτυχημένη» δήλωσε ο κ. Χουλιάρας.

 

Ανοίγουν στις 18
Το άνοιγμα της αγοράς αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, σήμερα Παρασκευή 15/1, και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρισεων, Νίκο Χαρδαλιά.
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης θα ισχύσει το λεγόμενο click in shop, δηλαδή οι πελάτες θα προσέρχονται με ραντεβού προκειμένου να δοκιμάζουν τα προϊόντα.
Αυτό που έχουν μετρήσει στη κυβέρνηση είναι η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με αυτή που επικρατούσε στις 15 Δεκεμβρίου, όταν επαναλειτούργησε η αγορά μετά το lockdown του Νοεμβρίου με τη μέθοδο του click away, εν όψει της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 18η Ιανουαρίου, ημέρα που τελειώνει η νέα παράταση του lockdown που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.
Η επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο «click in shop» είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί άμεσα και να αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου και όχι μόνο συγκεκριμένους κλάδους, δεδομένου ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα βιωσιμότητας για όλους, επισημαίνει σε ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας τονίζοντας ότι «η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τη μορφή του “click away” όπως επιστημονικώς διαπιστώθηκε, συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ το “click in shop” μόνο 5%, ενώ ο περιορισμός της κινητικότητας στο δημόσιο χώρο μπορεί τεκμηριωμένα πλέον να αποφευχθεί με αυστηρή θέσπιση γεωγραφικών κριτηρίων για τις μετακινήσεις».

Γεροβασίλη: Μαύρα πανιά σκεπάζουν τις επιχειρήσεις στην Άρτα
Στην κραυγή αγωνία των εμπόρων που όπως φαίνεται «δεν συγκινεί την κυβέρνηση» αναφέρεται η Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας απέναντι «στην αλλοπρόσαλλη στάση» των κυβερνώντων προς τον εμπορικό κόσμο. Σε δήλωσή της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Άρτας επισημαίνεται: «Μαύρα πανιά – σύμβολα διαμαρτυρίας – σκεπάζουν σήμερα τις επιχειρήσεις στην Άρτα. Όμως, η κραυγή αγωνίας του εμπορικού κόσμου δεν φαίνεται να συγκινεί την κυβέρνηση».
Με αφορμή τη κινητοποίηση του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Άρτας, αναφέρει: «Μαύρα πανιά – σύμβολα διαμαρτυρίας – σκεπάζουν σήμερα τις επιχειρήσεις στην Άρτα. Όμως, η κραυγή αγωνίας του εμπορικού κόσμου δεν φαίνεται να συγκινεί την Κυβέρνηση. Από το «lockdown», στο «click away». Από το «click away» στο «click inside» / «click in shop» και πάλι σε «lockdown». Ο εμπαιγμός, οι παλινωδίες και οι ερασιτεχνισμοί της Κυβέρνησης δεν έχουν τέλος. Υγεία και οικονομία είναι ζητήματα αλληλένδετα. Σε καιρό πανδημίας, τα καταστήματα κλειστά ή σε καθεστώς «ακορντεόν» καλούνται να ανοιγοκλείνουν αλλοπρόσαλλα ανάλογα με τις κυβερνητικές εμπνεύσεις της στιγμής.

Οι έμποροι υποβάλλονται σε έξοδα και προμήθειες προϊόντων που δεν μπορούν μετά να διαθέσουν!
Οι υποχρεώσεις τρέχουν: Ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, πάγια έξοδα των επιχειρήσεων, επιταγές, δόσεις δανείων έχουν συσσωρευτεί πάνω από όσο αντέχει ο εμπορικός κόσμος. Στο στόχαστρο είναι ξεκάθαρα η Μικρομεσαία επιχείρηση. Ταυτόχρονα πλήττονται και οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές τους ενώ όλοι τους έδωσαν στην κυβέρνηση όλο το χρόνο για να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Οι προτάσεις των τοπικών επαγγελματικών και εμπορικών φορέων μας δεν μπορεί να πέφτουν στο κενό. Όμως, από την ανίκανη και επικίνδυνα ανέμελη κυβέρνηση ο λαός του νομού μας αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μπορεί να περιμένει μόνο κυνισμό και αδιαφορία. Αντί να ενισχύσουν το σύστημα υγείας, συκοφαντούν και τιμωρούν το υγειονομικό προσωπικό και αντί για να τονώσουν την οικονομία, επιδοτούν τα λουκέτα των κλειστών πλέον επιχειρήσεων. Η υπομονή της κοινωνίας εξαντλείται. Χρειάζονται τολμηρά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων …χθες!».