Κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας

Με νέο αίμα στους δρόμους

Τι έδειξαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Στα τρακτέρ με γυναίκες και παιδιά

Δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις τον αγροτών και κτηνοτρόφων της Άρτας, που ειδικά την Παρασκευή το πρωί, ήταν μαζική με κύριο χαρακτηριστικό πέρα από τη μεγάλη συμμετοχή, τη συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων που ανέβηκαν στα τρακτέρ, με κάποιους να διαδηλώνουν μαζί με τις οικογένειές τους.
Και όπως διαπιστώθηκε τον τόνο στη συγκέντρωση έδωσε ο μεγάλος αριθμός νέων σε ηλικία αγροτών που διαπιστώνουν καθημερινά ότι το υψηλό κόστος της παραγωγής, αλλά και οι χαμηλές τιμές των προϊόντων τους διώχνουν από τα χωράφια.
Πιο συγκεκριμένα μετά το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Άρτας το πρωί της Παρασκευής 4 Φλεβάρη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και κινητοποίηση στους δρόμους της πόλης.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μίλησε ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας, ήταν φανερή η οργή και η αγανάκτηση από την κοροϊδία της κυβέρνησης να εξαγγείλει ψίχουλα για τους αγρότες που συνετέλεσε στη μαζική τους κάθοδο στους δρόμους.
Νωρίτερα, δεκάδες τρακτέρ από όλο τον κάμπο της Άρτας συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Γιοφύρι της Άρτας για να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ.
Με τέσσερις προσυγκεντρώσεις στην Ανέζα, στους Χαλκιάδες, στο στρατόπεδο Παπακώστα και τα Κολομόδια, αγροτοκτηνοτρόφοι βιοπαλαιστές από όλο το νομό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας για συντονισμό της πάλης τους με τους υπόλοιπους αγρότες όλης της Ελλάδας.
Μετά από τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης συνέχισαν την πορεία τους και κατέληξαν μπροστά στο Δημαρχείο όπου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της περιφερειακής οδού Άρτας, στο ύψος του Δημαρχείου. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία τους εξέθεσε στον δήμαρχο Άρτας τα οξυμένα προβλήματα και τα δίκαια αιτήματά τους, ζητώντας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από την πλευρά του για την αντιμετώπισή τους.

Οι αγρότες της Άρτας, διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα, μείωση του κόστους παραγωγής, σε ρεύμα, αγροεφόδια, πετρέλαιο, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επιδότηση στο 100% των καταστροφών από καιρικά φαινόμενα.
Εν τω μεταξύ οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και χθες Δευτέρα, ενώ συνεδρίασε και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, με θέμα τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Συνεχίζονται
Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Κυριακής 6 Φλεβάρη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας προχώρησε στην πραγματοποίηση μπλόκου μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης με την παρουσία πολλών αγροτών.
Την κινητοποίηση στήριξαν με την παρουσία τους το Εργατικό Κέντρο Άρτας, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Άρτας και άλλοι φορείς.
Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με την πραγματοποίηση μπλόκου χθες Δευτέρα 7 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα και πάλι στο Δημαρχείο, καθώς την ίδια ώρα είχε προγραμματιστεί συζήτηση του Δημοτικού Συμβούλιου Άρτας για τα ζητήματα των αγροτών, που είχαν καταθέσει με ψήφισμά τους στις κινητοποιήσεις τους των προηγούμενων ημερών στο γραφείο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στύλιου, και στο Δήμαρχο Αρταίων.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Χαιρετίζουμε το συλλαλητήριο της αγροτιάς
Το Διοικητικό Συμβούλιο από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Χαιρετίζουμε το συλλαλητήριο της φτωχομεσαίας αγροτιάς που πραγματοποιήθηκε
στην Άρτα στις 4 Φλεβάρη και παλεύουμε για τη συγκρότηση κοινού αγωνιστικού μετώπου
εργαζομένων-φτωχομεσαίας αγροτιάς και νεολαίας. Το αυξανόμενο κόστος παραγωγής αποτελούν τη θηλιά που διαρκώς σφίγγει γύρω από το λαιμό της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που ο λαός της περιοχής μας προσπαθεί να στηριχτεί και στα αγροτικά εισοδήματα για να επιβιώσει. Για να ζήσουν στα χωράφια τους οι μικρομεσαίοι παραγωγοί πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βγάζουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο με παράλληλη πτώση των τιμών στο ράφι, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή. Στα σούπερ-μάρκετ τα πάντα πουλιούνται τουλάχιστον τρεις με οκτώ φορές πάνω από τη τιμή που δίνουν οι παραγωγοί… Καλούμε το επόμενο διάστημα σε αγωνιστικό συντονισμό τις ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων, επιτροπές αγώνα αγροτών, τα σωματεία εργαζομένων στα τρόφιμα και ποτά , τους συλλόγους γεωπόνων και κτηνιάτρων να πάρουν πρωτοβουλίες αγώνα για την ανάδειξη και αγωνιστική επίλυση των μεγάλων προβλημάτων».

Γ. Στύλιος για μπλόκα αγροτών: πολιτικά υποκινούμενα, σε περίοδο χωρίς δουλειές στα χωράφια 

Στον ΑΝΤ1 μίλησε ο Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα μέτρα στήριξης των αγροτών, τις κινητοποιήσεις και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στην αγορά. «Είμαστε σε μια περίοδο που επαναλαμβάνεται το φαινόμενο των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς αυτήν την περίοδο δεν γίνονται και πολλές καλλιεργητικές εργασίες», είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Στην συνέντευξη του στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», ο Γιώργος Στύλιος είπε ακόμη πως «οι αγροτικές κινητοποιήσεις υποκινούνται από συγκεκριμένο κόμμα. Οι αγρότες που πρωτοστατούν ανήκουν στο ΚΚΕ, είναι γνωστό σε όλους αυτό».
Όπως σημείωσε ο κ. Στύλιος, ενώ οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους και έχουν σχεδιάσει τα πρώτα μπλόκα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, «είμαστε σε διαρκή διάλογο με τους αγρότες. Σε σχέση με την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που αυξάνει το κόστος παραγωγής, έχει υπογραφεί η απόφαση για μεγάλη επιδότηση των αγροτών για τους λογαριασμούς ρεύματος. Το αγροτικό πετρέλαιο καταργήθηκε το 2016 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επανήλθε φέτος για πάνω από 220.000 αγρότες, που θα έχουν πετρέλαιο με τιμή μειωμένη κατά 25%. Υπάρχει επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών. Υπάρχουν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που έχουν ήδη αποφασιστεί».

«Πιστεύουμε πως με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έχει ικανοποιηθεί η πλειοψηφία των αγροτών», εκτίμησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας ακόμη πως «με τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται, θα υπάρξει και αποκλιμάκωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων».
Απαντώντας σε ερωτήματα, σχετικά με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και την ανάγκη των αγροτών να βοηθηθούν άμεσα με «ζεστό χρήμα», ο κ. Στύλιος είπε πως «πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν το 2021 για αποζημιώσεις λόγω κακοκαιρίας. Έχουμε καταφέρει μέσα στο ίδιο έτος να δίνονται οι αποζημιώσεις. Κάθε χρόνο δίνεται από τις κοινοτικές ενισχύσεις ποσό 2 δις ευρώ στους αγρότες μας. Είναι άλλο πράγμα τα κυβερνητικά μέτρα για τους αγρότες. Άλλο πράγμα είναι οι αποζημιώσεις. Είναι διαφορετικοί κουμπαράδες για τους αγρότες».