ΚΚΕ: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό

Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίησή του

Με το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο: «Μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος», η κυβέρνηση προωθεί την «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Δηλαδή, την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα.

Η βιασύνη της κυβέρνησης να προωθήσει ένα νομοθέτημα 263 άρθρων με συνοπτικές διαδικασίες υποκρύπτει μία συγκεκριμένη σκοπιμότητα: Να γίνει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την δημιουργία μίας «αγοράς ύδατος», για την ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματιών που θα χρυσοπληρώσει ο λαός και με την αύξηση της τιμής του νερού, εντάσσοντας το νερό στη λογική της κερδοφορίας.
Το νομοσχέδιο πατώντας σε Ευρωπαϊκές Οδηγίες προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, συνεχίζοντας μια πορεία που ξεκίνησε εδώ και χρόνια. Θυμίζουμε ότι το 1980 μετατράπηκαν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε ΑΕ, που όπως όλοι κατανοούμε λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Αργότερα εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο. Η μεν ΕΥΔΑΠ το 2000, η δε ΕΥΑΘ το 2001. ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχουν μετοχικές συνθέσεις που το 51% ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και τα υπόλοιπα ποσοστά στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σε νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, σε φυσικά πρόσωπα, ακόμα και στην πολυεθνική GDF Suez»!!!

Το νομοσχέδιο που φέρνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία αξιοποιεί το έδαφος που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση του νερού και τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, την είσοδο των ιδιωτών στο κερδοφόρο αυτό πεδίο. Θα διαμορφώσει μια ακόμα χειρότερη κατάσταση από αυτή που υπάρχει σήμερα για τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το νερό και τις υπηρεσίες αποχέτευσης. Με τον ασφυκτικό έλεγχο και τον καθορισμό από τη ΡΑΑΕΥ της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΥΑ θα πρέπει να περιμένουμε κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του νερού και στις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από τις ΔΕΥΑ. Έχουμε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρηματιστήρια Ενέργειας κλπ. στα οποία η ΡΑΕ έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί και για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, όπου θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις. Ήδη, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, μια σειρά από λειτουργίες και εργασίες περνάνε στους ιδιώτες εργολάβους και σε διάφορες εταιρείες και αυτό θα ενταθεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Μισόλογα δεν χωρούν. Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ζητάμε την απόσυρση τώρα του αντιδραστικού νομοσχεδίου και ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του κλάδου και όλο το λαό.

Εκδήλωση του ΚΚΕ

Η Τομεακή Οργάνωση Άρτας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα «Μη ψάχνεις διαφορές που δεν υπάρχουν. Τόλμησε με δυνατό ΚΚΕ, βαδίζοντας στο δρόμο για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας» την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 18:00 στην «Κασέτα» Μουσικό Καφενείο (Αγίου Κωνσταντίνου 4).
Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.