Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής

Συναντήσεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου

Δηλώσεις του βουλευτή Άρτας Χρήστου Γκόκα

Το Σάββατο 9 Απριλίου, κλιμάκιο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Άρτας, με τον βουλευτή Χρήστος Γκόκας, συναντήθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο με αντιπροσωπεία της Διοικούσας Επιτροπής, τον πρόεδρο του Γιάννη Γκολομάζο, και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, Δημήτρη Χουλιάρα όπου συζητήθηκαν τα θέματα της καλπάζουσας ακρίβειας, αλλά και ο αντίκτυπος τους στο νομό μας.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση η δράση συνεχίστηκε στην κεντρική αγορά της Άρτας, «διανέμοντας τα σχετικά φυλλάδια και μεταφέροντας τους πολίτες τις προτάσεις της παράταξής μας, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνονται και οι εξής:
1) Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια καθορισμός του από τους κοινωνικούς εταίρους.
2) Μείωση 2% ασφαλιστικών εισφορών για το 2022.
3) Μείωση ΦΠΑ στο 6% σε βασικά αγαθά και είδη διατροφής, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου.
4) Εντατικούς ελέγχους στην αγορά.
5) Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι το τέλος του 2022.
6) Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και αξιοπρεπείς κατώτερες συντάξεις.
7) Ρύθμιση 120 δόσεων με κίνητρα για όσους είναι συνεπείς.
Να μην πληρώνουν οι καταναλωτές για τις λοιπές χρεώσεις περισσότερα απ’ ότι για την αξία του ρεύματος.
Ακολούθησαν δηλώσεις στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δηλώσεις ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ
Σχετικά με την δράση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για την ακρίβεια στην ΑΡΤΑ, ο βουλευτής Χρήστος Γκόκας προχώρησε σε δηλώσεις στις οποίες μεταξύ άλλων είπε: «Είμαστε σε μια περίοδο που τα προβλήματα έχουν συσσωρευθεί, και με την πανδημία και με την ενεργειακή κρίση και με την ακρίβεια. Προβλήματα που άρχισαν από το καλοκαίρι, με την πανδημία ήδη να υπάρχει δύο χρόνια και δυστυχώς συνεχίζεται. Όλα αυτά έχουν επιδεινωθεί με τον πόλεμο που ξέσπασε πριν 40 ημέρες, στην Ουκρανία με την Ρωσική εισβολή που καταπάτησε κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.
Η Ελληνική κοινωνία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, βιώνουν τα αποτελέσματα της έξαρσης της ακρίβειας, η οποία είναι μεν, σε ένα βαθμό εισαγόμενη, όμως υπάρχουν και ευθύνες από την πλευρά της Κυβέρνησης, διότι και άργησε να αναγνωρίσει το πρόβλημα, και δεν πήρε τα ανάλογα μέτρα έγκαιρα. Τα μέτρα που πήρε τελευταία, είναι ανεπαρκή και βέβαια υπάρχει η αντίφαση, αφού σε μια σειρά προτάσεων που κάνουμε το τελευταίο διάστημα, η απάντηση της Κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Τελικά όμως, παρόλο που δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, η Κυβέρνηση βρήκε 1,1 δις ευρώ.

Για μας είναι ανεπαρκή αυτά τα μέτρα, διότι 1 περίπου δις, εισπράχθηκε το τετράμηνο,από το Νοέμβριο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, από τους αυξημένους φόρους, τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα καύσιμα και σε μια σειρά από άλλα καταναλωτικά αγαθά
Όσον αφορά στις ευθύνες, στην Ελλάδα ,το 2021 έχουμε αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο κατά 25%. Αυξήσαμε δηλ την εξάρτηση από το φυσικό αέριο, αντίθετα με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μειώσεις 40 -50% περίπου, κατά μέσο όρο, και σε μερικές περιπτώσεις και πολύ παραπάνω. Άρα λοιπόν, υπάρχει μεγάλο ζήτημα… Οι επιχειρήσεις επίσης, έχουν τεράστια προβλήματα, λειτουργικά προβλήματα που δεν μπορούν να καλύψουν και από την άλλη πλευρά δεν έχουν έσοδα. Το κύμα ακρίβειας διαρκώς διογκώνεται, βασικά είδη όπως το ψωμί αυξάνονται καθημερινά , όπως και πολλά άλλα βασικά καταναλωτικά αγαθά, και γι’ αυτό εμείς, στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, επιμένουμε στις Προτάσεις μας, τις οποίες πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση με καθυστέρηση θα αναγκαστεί να υιοθετήσει, γιατί δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση.

Για τους παραγωγούς μας, διότι είμαστε Νομός που στηρίζεται στον Πρωτογενή Τομέα, με την κατακόρυφη αύξηση στο κόστος παραγωγής , με διπλασιασμούς έως τετραπλασιασμούς στις τιμές, στην ενέργεια, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα,στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές,στα φυτοφάρμακα. Είμαστε εδώ με τις Προτάσεις μας, διότι αυτά που ακούσαμε σήμερα είναι απογοητευτικά, δείχνουν μεγάλα αδιέξοδα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Είχαμε συνάντηση με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας, όπου μας εξέθεσαν όλο το φάσμα των προβλημάτων για τις επιχειρήσεις και την αδυναμία τους να επιβιώσουν, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, στα δάνειά τους, στις οφειλές τους, και βεβαίως στην αδυναμία τους να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Επίσης, το ίδιο μας λένε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες, τις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις».