Κοινή δράση από την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου σε συνεργασία με την Αστυνομία Ιωαννίνων

Η 25η Νοεμβρίου, ως Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1999, και υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η Βία Ψυχολογική, Λεκτική, Σωματική, ή Σεξουαλική είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό, έχει Έμφυλο χαρακτήρα, και πλήττει τις γυναίκες αδιακρίτως της οικονομικής, ηλικιακής και μορφωτικής τους υπόστασης.
Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου σε συνεργασία με το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ιωαννίνων, διοργάνωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου 2022, κοινή δράση ενημέρωσης στην πόλη των Ιωαννίνων και συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ. Στελέχη των τριών φορέων διένειμαν φυλλάδια και απάντησαν σε ερωτήσεις των πολιτών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στη δράση και ενημερώθηκαν για τις δομές που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη των θυμάτων βίας.

Οι γυναίκες θύματα βίας μπορούν και πρέπει να απευθύνονται στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για βοήθεια και στήριξη. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ιωαννίνων, το οποίο λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων από το 2013, διαθέτει έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία προσφέρουν στις γυναίκες δωρεάν Κοινωνική, Ψυχολογική, Νομική και Εργασιακή συμβουλευτική και στήριξη καθώς επίσης παραπέμπουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους για φιλοξενία στους Ξενώνες του Δικτύου, όταν τίθενται ζητήματα ασφάλειας, με όρους απόλυτης διακριτικότητας.
Επιπλέον από τον Οκτώβριο 2022 λειτουργεί το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, το οποίο επιχειρησιακά ευθύνεται για όλο την Π.Ε. Ιωαννίνων. Διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο με ιδιαίτερη ευαισθησία προσεγγίζει τα θύματα, είναι υπεύθυνο για την υποδοχή των θυμάτων, και το σχηματισμό των δικογραφιών, ενώ επιλαμβάνεται με διακριτικότητα όλων των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία θα πρέπει να γνωστοποιούνται από όλους τους πολίτες.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, συνεχίζει το έργο ενημέρωσης των πολιτών με συνεχείς δράσεις, αλλά και με την προώθηση της συνεργασίας και της διασύνδεσης όλων των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, της ενδοοικογενειακής βίας για την εξάλειψη του φαινομένου.
Είναι χρέος μας να συμπαραστεκόμαστε στα θύματα-επιζήσασες έμφυλης βίας και να αντιμετωπίζουμε κάθε τέτοια πράξη ως κίνητρο για περαιτέρω δραστηριοποίηση.
Το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας της Περιφέρειας Ηπείρου αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη προώθηση των θεμάτων ισότητας, την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, για την ενδυνάμωση και στήριξη των γυναικών και την πρόληψη της βίαιων φαινομένων.
Στα Ιωάννινα λειτουργεί στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας (τηλ. 2651440577).
Στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη υποστήριξη και πληροφόρηση σε γυναίκες θύματα βίας.