“ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ” για το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής

Σχετικά με τη Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης και την «Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου σε εκθέσεις το Α’ εξάμηνο 2020», εξέδωσε ανακοίνωση η Περιφερειακή Παράταξη ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Δεν πρόκειται για τυπική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέμα την «Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου σε εκθέσεις το Α’ εξάμηνο 2020».
Το γεγονός ότι συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πέρασε το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής (ανεξαρτήτως της ψήφου των παρατάξεων) δεν σημαίνει ότι συμφωνήσαμε για το σύνολο των δράσεων, αφού ΔΕΝ κατατέθηκε στο Συμβούλιο κοστολογημένο πρόγραμμα ούτε έχουμε συγκρίσιμα στοιχεία προηγούμενων ετών.
Καλούμαστε να αποφασίσουμε για δεκαπέντε τουριστικές εκθέσεις και άλλες τόσες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, καθώς και για άλλες 15 θεματικές εκθέσεις & φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος, κατά το τρέχον εξάμηνο. Χρειαζόμαστε συγκριτικά στοιχεία συμμετοχής & κόστους, τουλάχιστον, του προγράμματος για το αντίστοιχο εξάμηνο ή και ολόκληρου του έτους 2019.

Όπως και ενημέρωση για αντίστοιχα προγράμματα των Δήμων της Ηπείρου που υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη, για τον καλύτερο συντονισμό και προβολή αλλά και για την αποφυγή επικαλύψεων. Επίσης, θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ανάλογους σχεδιασμούς άλλων Περιφερειών με αντίστοιχα χαρακτηριστικά της δικής μας. Δεν είμαστε Υπουργείο Εξωτερικών να κάνουμε τουριστική διπλωματία!
Οι συμμετοχές μας ξεκινούν από την Ελλάδα και φτάνουν τους (28) προορισμός στο εξάμηνο, σε: Σιγκαπούρη, Ντουμπάϊ, Δουβλίνο, Ουτρέχτη, Κοπεγχάγη, Χέρινγκ, Νυρεμβέργη, Αμβούργο, Μόναχο, Ντίσελντορφ (χ3), Βερολίνο, Βιέννη, Βαρσοβία, Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Σόφια, Σκόπια, Τίρανα, Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Μιλάνο, Κωνσταντινούπολη, Κύπρο, Τελαβίβ, Μόσχα, Πεκίνο & Νέα Υόρκη!

Η δική μας θέση είναι πως πρόκειται για σοβαρή απόφαση της Επιτροπής και θα έπρεπε να γίνει έκτακτη μεν (εάν και εφόσον επείγει) αλλά κανονική συνεδρίαση κι όχι δια περιφοράς.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, σε απόφαση πακέτο και συμμετοχή σε (30) διεθνείς κυρίως εκθέσεις, για πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας εξαμήνου που δεν είναι κοστολογημένο, χωρίς σχέδιο, στόχο και προτεραιότητες.
Εάν είναι αναγκαίο να διευκολύνουμε, λόγω τρεχουσών ημερομηνιών, αντιπροτείνουμε να συμφωνήσουμε σε απόφαση της Επιτροπής για το πρώτο 2-μηνο και να ακολουθήσει κανονική συνεδρίαση με κοστολογημένο το ετήσιο πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής και με διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία προηγούμενων ετών αλλά και δείκτες απόδοσης – αποτελεσματικότητας του προγράμματος».