Κορονοενίσχυση 253 ευρώ ανά χοιρομητέρα, σε χοιροτρόφους
Την ικανοποίηση του αιτήματος των χοιροτρόφων να τύχουν ενίσχυσης λόγω της μείωσης στην κατανάλωση χοιρινού κρέατος, καθώς λόγω του COVID-19 υπήρξε για μακρύ διάστημα αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θοδωρή Σκυλακάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Γιάννη Μπούρα, για τη περαιτέρω επιδείνωση της θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι χοιροτρόφοι, εξαιτίας και της διεθνούς ανόδου στις τιμές των ζωοτροφών, επανήλθε στο ζήτημα που είχε θέσει κατ’ επανάληψη στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τόσο δια ζώσης, όσο και δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον κ. Χαρακόπουλο ότι από τα στοιχεία που κατατέθηκαν διαπιστώθηκε ότι πράγματι προκύπτει μείωση του εισοδήματος των χοιροτρόφων. Προς τούτο από το υπουργείο Οικονομικών εγκρίθηκε ενίσχυση με 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61 χιλιάδες χοιρομητέρες, με το συνολικό πόσο να ανέρχεται περί τα 15,5 εκατομμύρια ευρώ. Για την εκταμίευση των ποσών αναμένεται η προώθηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο κ. Γιάννης Μπούρας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «έχει καθυστερήσει η σχετική διαδικασία. Περάσαμε ένα χειμώνα που η πανδημία έχει μειώσει την κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην χώρα μας. Υπάρχει όμως και μεγάλο πρόβλημα με τις τιμές στα δημητριακά. Έχουμε εδώ και ένα χρόνο μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές. Σήμερα οι τιμές στα αλώνια για τα κριθάρια κυμαίνονται στα 27 λεπτά το κιλό από 17 λεπτά που ήταν την αντίστοιχε περσινή περίοδο. Η διεθνή τμή στο καλαμπόκι είναι στα 28 έως 29 λεπτά. Η σόγια έχει τιμή στα 550 ευρώ ο τόνος από 350 ευρώ που ήταν πέρσι. Την ίδια στιγμή η τιμή παραγωγού για το χοιρινό βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό στα 1,20 ευρώ το κιλό. Με αυτές τις τιμές οι χοιροτρόφοι δεν μπορούν οικονομικά να επιβιώσουν. Η Ευρώπη πληρώνει το πρόβλημα της Γερμανίας με την πανώλη των χοίρων. Η Κίνα και οι υπόλοιπες ασιατικές χώρες μπλόκαραν τις εισαγωγές του γερμανικού χοιρινού κρέατος με αποτέλεσμα όλες οι ποσότητες να διακινηθούν στην αγορά της ΕΕ και να έχουμε κατάρρευση τιμών. Εξαίρεση υπήρξε για την Ισπανία, όπου οι χοιροτρόφοι κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει Ισπανία με Κίνα και να έχουν αυτή την εποχή ένα καλό εισόδημα».