ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ: ΠΛΗΤΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Γράφει ο Άλκης Παπαχριστάκης

O Αθλητισμός είναι ένα αγαθό για τον άνθρωπο πού έχει πολλές πτυχές με μεγάλη απήχηση στην κοινωνία και στον πολιτισμό.
Ο αθλητισμός μέσα από την ενασχόληση ατόμων ή ομάδων αντιπροσωπεύει μία περιοχή, μία κοινωνία μία ολόκληρη χώρα, κατά συνέπεια όλες οι εξελίξεις στην κοινωνία επηρεάζουν χωρίς αμφισβήτηση και το φαινόμενο” τού αθλητισμού.

Η υγεία των ανθρώπων είναι βασικός παράγων για να υπάρξει ανταγωνισμός στον αθλητισμό είτε σαν φυσικές δραστηριότητες ή με την μορφή διάφορων παιχνιδιών είτε σαν μαζικός αθλητισμός, πόσο μάλλον σαν ερασιτεχνικός και κάτ’ επέκταση επαγγελματικός αθλητισμός. Σήμερα οι παγκόσμιες ασθένειες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον αθλητισμό. Τώρα ακόμη περισσότερο με τον εφιάλτη
του covid 19 ο αθλητισμός βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Το θέμα είναι ότι ο κορωνοιός τα αλλάζει πλέον όλα στον αθλητισμό, λες και είχε το μαγικό ραβδάκι. Τα αποτελέσματα προφανώς θα έχουν αρνητικό πρόσημο για πολλούς λόγους.

Πρώτα από όλα θα πληγεί η λεγόμενη ”αθλητική βιομηχανία” πού επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, οικογένειες, επιχειρήσεις με ένα τζίρο παγκοσμίως για μερικούς να είναι περίπου 700 δις ευρω, και για άλλους ένας κύκλος εργασιών πού αγγίζει το 1 τρις ευρω.
Μιλάμε λοιπόν για μια ”βαριά” βιομηχανία με κέντρο τον άνθρωπο είτε με την ενεργή συμμετοχή του είτε σαν θεατής.
Μέρος τού αθλητισμού είναι οι αθλητικές διοργανώσεις οι οποίες είναι σε αναμονή νέων ημερομηνιών διεξαγωγής (ολυμπιακοί αγώνες, παγκόσμιοι αγώνες, ευρωπαϊκοί αγώνες κ.λ.π).

Οι ομοσπονδίες των κρατών προσπαθούν να βρούν λύσεις για την λήξη των πρωταθλημάτων και για την διεξαγωγή των νέων την στιγμή πού ομοσπονδίες και ομάδες οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία με αποτέλεσμα ένα αθλητικό οικονομικό κράχ.
Κατά δεύτερον μια μεγάλη μερίδα αθλητών-τριών πού ασχολούνται επαγγελματικά για να επιστρέψουν στα μέχρι χθες δεδομένα θα χρειασθούν αρκετά χρόνια. Ο λόγος είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα συμβόλαια τα οποία θα συμπαρασυρθούν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγίες και τούς θεατές. Και για να ακριβολογούμε οί μεγαλύτερες μειώσεις θα είναι στους αθλητές των δημοφιλών αθλημάτων πού μπορεί σιγά σιγά να ωθήσει μερικούς να γίνουν ημιεπαγγελματίες, και για να συμπληρώσουν αυτό πού θέλουν ή’ πού χρειάζονται θά πρέπει νά κάνουν καί κάτι άλλο.

Πάντως είναι γεγονός ότι τα μεγάλα συμβόλαια ειδικά στο ποδόσφαιρο θα δούμε
να μειώνονται δραστικά. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα επειδή χορηγικά πακέτα θα μειωθούν (τηλεοπτικά, συνδρομητικά, διαφημιστικά κ.α) σέ μεγάλο βαθμό και το ντόμινο πού θα δημιουργηθεί θα επηρεάσει αθλητές και εργαζόμενους στις ομάδες,
Μεγαλύτερες δε απώλειες θα έχουν οι αθλήτριες και ο γυναικείος αθλητισμός πού είναι κομμάτι της αθλητικής κοινότητας πού σιγά-σιγά βάδιζε προς τήν αντίστοιχη ισορροπία.

Δεν είναι ώρα να αναφερθούμε στις αρετές τού αθλητισμού γιατί η πανδημία έχει σπείρει τον φόβο και το στοίχημα πλέον μεταφέρετε στην επόμενη μέρα, Και με την βοήθεια της επιστήμης αφού περιοριστεί η εξάπλωση τού ιού να επανέρθουμε στην κανονικότητα, να φύγει το αίσθημα τού φόβου και νά ξαναγυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα. Φυσικά όλα τα κράτη πρέπει να λάβουν μέριμνα και να στηρίξουν τον αθλητισμό με κίνητρα ούτως ώστε σύλλογοι και αθλητές να σταθούν πάλι στα πόδια τους.

Η αθλητική κοινότητα δυνατή καθώς είναι, θα διαχειριστεί τις πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις και θα εκτονώσει την κρίση ,για να διαφυλάξει την υγεία πάνω στην οποία στηρίζεται το οικοδόμημα τού αθλητισμού.
Ενδεχομένως θα υπάρχει ένα μείγμα στρατηγικής για να έρθει το τελικό νικητήριο αποτέλεσμα, από την μαραθώνια αυτή κρίση και να μείνουμε ενωμένοι με σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο.