Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» εφτά νησιά

Ο κορονοϊός σαρώνει τα ελληνικά νησιά, καθώς σε εφτά νησιωτικές περιοχές η θετικότητα είναι πάνω από 4%. Το «καμπανάκι» από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τυχόν εφαρμογή τοπικών lockdown.

Ανησυχία προκαλεί η νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, καθώς δείχνει ότι ο κορονοϊός σαρώνει τα ελληνικά νησιά, με την θετικότητα να είναι στα ύψη.
Συγκεκριμένα, εννέα περιοχές -εκ των οποίων εφτά νησιά- έχουν θετικότητα πάνω από 4% και πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής τοπικών lockdown, σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την περίοδο 9-15 Αυγούστου, η Νάξος βγαίνει πρωταθλήτρια στην θετικότητα με ποσοστό 9,60%, ενώ ακολουθεί η Μύκονος με 6,04% και στην τρίτη θέση είναι η Πάρος με 5,78%.
Τα εφτά νησιά με θετικότητα πάνω από 4% είναι:
– Νάξος: 9,60%
– Μύκονος: 6,04%
– Πάρος: 5,78%
– Ικαρία: 4,73%
– Χανιά: 4,59%
– Ρόδος: 4,27%
– Ηράκλειο: 4,13%
– Τήνος: 4,09%

Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές κατά τον ΠΟΥ. Η κυκλοφορία του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά προκαλεί μετάδοση της COVID-19 σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο όπου η παραλλαγή Δέλτα καταγράφει αύξηση κρουσμάτων -ακόμη και σε χώρες οι οποίες, σε εθνικό επίπεδο, έχουν υψηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης- ο ιός, το ίδιο το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, κυκλοφορεί πραγματικά σε περιοχές που έχουν χαμηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης και στο πλαίσιο μιας πολύ περιορισμένης και ασυνεπούς χρήσης των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας». Αυτό δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρκοβ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου. Τα εμβόλια προλαμβάνουν σαφώς αυξήσεις κρουσμάτων σοβαρής νόσησης και θανάτου από την παραλλαγή Δέλτα, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν.

Μετάλλαξη Δέλτα, AstraZeneca και Pfizer
Ανησυχία προκαλεί νέα έρευνα που διενεργήθηκε στη Βρετανία από ειδικούς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σχετικά με την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca κατά της μετάλλαξης Δέλτα μετά από 90 μέρες καθώς φαίνεται ότι αυτή μειώνεται σημαντικά, ενώ άλλο ένα εύρημα της έρευνας αυτής είναι πως όσοι μολύνονται από τον SARS-CoV-2 αφού λάβουν δύο δόσεις είτε του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είτε αυτού της AstraZeneca ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν από την παραλλαγή Δέλτα απ’ ό,τι από άλλες παραλλαγές.
Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από τρία εκατομμύρια δείγματα που λήφθηκαν σε όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε πως 90 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώθηκε στο 75% και αυτή του σκευάσματος της AstraZeneca στο 61% ως προς την αποτροπή της μόλυνσης από τη Δέλτα.

Δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητά τους είναι αντίστοιχα 85% και 68%. Η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι πιο υψηλή μεταξύ των προσώπων 35 ετών και άνω από ό,τι μεταξύ των ανθρώπων μικρότερης ηλικίας.
Οι συντάκτες της έρευνας απέφυγαν να κάνουν προβλέψεις για την περαιτέρω μείωση της αποτελεσματικότητας των δύο εμβολίων εν καιρώ, ωστόσο εκτίμησαν πως η αποτελεσματικότητά τους θα είναι χονδρικά παρόμοια 4-5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Υπογραμμίζοντας τον αυξημένο κίνδυνο που ενέχει η μόλυνση από την παραλλαγή Δέλτα, οι ερευνητές σημείωσαν πως όσοι μολύνονται παρότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως τείνουν να έχουν ιικό φορτίο παρόμοιο με τους ανεμβολίαστους — αντίθετα με ό,τι συνέβαινε όταν κυρίαρχη ήταν ακόμη η παραλλαγή Άλφα.

Τσιτσιπάς: Δεν είμαι κατά, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά
Νέες δηλώσεις για το εμβόλιο έκανε ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά την αναμέτρηση του με τον Κόρντα στο Σινσινάτι μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη από τον ίδιο ότι είναι ανεμβολίαστος. Ο Έλληνας τενίστας σημείωσε πως αν και δεν είναι κατά του εμβολίου δεν βλέπει τον λόγο κάποιος στην ηλικία του να το κάνει ενώ αισθάνεται πως ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά.
«Είμαι νεαρός, είμαι στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. Το εμβόλιο για μένα δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι κάτι καινούργιο. Έχει ορισμένες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί. Νομίζω ότι το concept ήταν να δοθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά, αν δεν κάνω λάθος. Δεν είναι κάτι για το οποίο ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα και μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί ως υποχρεωτικό στο tour.

Οπότε δεν υπάρχει λόγος. Δεν είπα κάτι περίεργο. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Αν είναι να το παίζουμε διπλωμάτες και να μην μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για κάτι συγκεκριμένο, ποιος ο λόγος να κάνουμε αυτές τις συνεντεύξεις» είπε το Νο 3 της παγκόσμιας κατάταξης.
«Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι πιστεύει ότι είναι σωστό. Δεν μπορεί κάποιος να πάει με ένα εμβόλιο και να σε υποχρεώσει να το κάνεις. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Αν θέλεις να προστατευτείς με το εμβόλιο, δικό σου πρόβλημα, πήγαινε και κάνε το».