Κορονοϊός: τα κρούσματα στις 16-09-2020 στην Ελλάδα

312 νέα κρούσματα στη χώρα- Το lockdown είναι στο τραπέζι

Η καθημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό COVID-19 αναφέρει: «Σήμερα ανακοινώνουμε 312 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14041, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
2462 (17.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5972 (42.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 20 (29.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 316 θανάτους συνολικά στη χώρα. 118 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1157897 κλινικά δείγματα»

Το lockdown είναι στο τραπέζι
Ανήσυχος για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού και βέβαιος ότι το lockdown είναι στο τραπέζι εμφανίστηκε ο Νίκος Σύψας.
Αναφερόμενος στην πορεία των κρουσμάτων, που και χθες ξεπέρασαν τα 300, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ότι η εικόνα δεν είναι καλή και πως τα δεδομένα πλέον αλλάζουν. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος επισήμανε ότι το lockdown είναι στο τραπέζι, ο κ. Σύψας τόνισε ότι «όσον αφορά την επιδημία, ισχύει το ”ποτέ μη λες ποτέ”».
Ο Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό, επισήμανε ότι «αν χρειαστεί lockdown, θα γίνει. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Αττική, τότε πάμε αναμφίβολα για lockdown. Τα (σ.σ. τελευταία) μέτρα θα χρειαστούν μία εβδομάδα-δέκα ημέρες για να αποδώσουν. Αν δεν αποδώσουν, τότε το επόμενο βήμα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών».