Κρίσιμα ερωτήματα από την «Αρτινών Συνεργασία» για το τελικό κόστος

Υπέρβαση κατά 1,7 εκ € στις εργασίες του Open Mall

Το έργο συνεχίζεται με «εντέλλεσθε» έως 31 Οκτωβρίου

Μεγάλη καθυστέρηση από τον Εμπορικό Σύλλογο

Τι θα γίνει με την αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων

Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής συζητήθηκε εκ νέου η πορεία του OpenMall, με αφορμή την παράταση της συμβατικής προθεσμίας και την έγκριση του 2ου ΑΠΕ.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο Χρ. Τσιρογιάννη «Αρτινών Συνεργασία» έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για τον χρόνο ολοκλήρωσης, το τελικό κόστος, τη χρηματοδότηση και τις εκκρεμότητες του έργου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, έχει ολοκληρωθεί περίπου το 98% του συμβατικού αντικειμένου, ενώ για το υπόλοιπο 2% λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το τέλος του έτους.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα της σύμβασης προέβλεπε ολοκλήρωση σε 24 μήνες. Με τις παρατάσεις που έχουν μεσολαβήσει, ουσιαστικά η ολοκλήρωση του έργου μετατίθεται πλέον κατά 10 επιπλέον μήνες, δηλαδή συνολικά στους 32 μήνες.

******Εργασίες με «εντέλλεσθε» 
Σύμφωνα με ενημέρωση από την παράταξη «Αρτινών Συνεργασία» ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το διάστημα που ακολουθεί. Η παράταση που εγκρίθηκε φτάνει έως τις 31 Αυγούστου, ενώ ο ανάδοχος έχει ζητήσει να συνεχίσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Στο ερώτημα με ποια διαδικασία θα εκτελούνται και θα επιβλέπονται εργασίες κατά το δίμηνο αυτό, η Τεχνική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι ο ανάδοχος θα συνεχίσει να εργάζεται με «εντέλλεσθε», με στόχο την ολοκλήρωση έως το τέλος Οκτωβρίου.

*****Εκτινάχθηκε το κόστος στα 11 εκατ. Ευρώ
Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας τέθηκε επίσης το ζήτημα της αύξησης του οικονομικού αντικειμένου. Από περίπου 9,3 εκατ. ευρώ της αρχικής σύμβασης, το έργο φτάνει πλέον στα 11 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1,7 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Η Τεχνική Υπηρεσία διευκρίνισε ότι σημαντικό μέρος της αύξησης προέρχεται από αναθεωρήσεις τιμών, ενώ για πρόσθετες εργασίες που χρειάστηκαν στην πορεία ανέφερε ότι αυτές προέκυψαν κατά την κατασκευή και δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν στην αρχική μελέτη.

«Η συγκεκριμένη διευκρίνιση έχει ιδιαίτερη σημασία, μετά από όσα κατά καιρούς ειπώθηκαν σε βάρος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για την αρχική μελέτη και τη σύμβαση του έργου.

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτή η διεκδίκηση του αναδόχου για περίπου 140.000 ευρώ για σταλίες, λόγω της προηγούμενης διακοπής των εργασιών από την ανώνυμη καταγγελία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

*****Καθυστερεί ο Εμπορικός Σύλλογος
Παράλληλα, τέθηκε το ερώτημα γιατί δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων από τον Εμπορικό Σύλλογο και υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση. Πρόκειται για εκκρεμότητα για την οποία είχαμε ζητήσει ενημέρωση ήδη από το 2025.

«Οι προτάσεις μας για τη βελτίωση του έργου δεν έγιναν αποδεκτές» σημειώνεται στην ανακοίνωση της παράταξης «Αρτινών Συνεργασία» στην οποία επι πλέον τονίζονται και τα εξής:

«Υπενθυμίσαμε ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2024, όταν είχε κατασκευαστεί ένα μικρό μέρος του έργου, είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για διορθωτικές παρεμβάσεις: περισσότερο πράσινο και νέα δέντρα, αλλαγές στον αστικό εξοπλισμό και στις ογκώδεις ζαρντινιέρες, βελτιώσεις στα συντριβάνια και άλλες παρεμβάσεις για ένα καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Οι βασικές αυτές προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τη Δημοτική Αρχή.
Σήμερα ζητήσαμε εκ νέου, τουλάχιστον στο τμήμα από την πλατεία Μονοπωλίου προς τον Άγιο Γεώργιο, να αραιώσουν οι ζαρντινιέρες και να ακολουθηθεί η πιο αραιή διάταξη, όπως εφαρμόζεται και στο υπόλοιπο έργο.

Επισημάναμε επίσης συγκεκριμένες κακοτεχνίες και αστοχίες, για τις οποίες η Τεχνική Υπηρεσία δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αποκαταστάσεις.

Ζητήσαμε να λειτουργήσουν τα νέα κοινόχρηστα ποδήλατα και τα βυθιζόμενα κολωνάκια ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους, ώστε να αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη διέλευση οχημάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε στις οδούς Φιλελλήνων και Αγίας Σοφίας, όπου επισημάναμε τη σημαντική υπερύψωση της στάθμης του δρόμου σε σχέση με την αρχική διαμόρφωση, σε αντίθεση με την οδό Μακρυγιάννη όπου διατηρήθηκε σαφέστερος διαχωρισμός των επιμέρους ζωνών.

Η σημερινή διαμόρφωση δημιουργεί προβληματισμό, καθώς δεν είναι ευδιάκριτα τα όρια μεταξύ του τμήματος κίνησης των οχημάτων και του χώρου κίνησης των πεζών, ενώ σε σημεία το πεζοδρόμιο βρίσκεται χαμηλότερα από τον δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Θέσαμε συνεπώς ζητήματα ασφαλούς κίνησης των πεζών αλλά και σωστής απορροής των ομβρίων υδάτων, ενώ αναφέραμε και περιστατικά ατυχημάτων πολιτών που μας έχουν γνωστοποιηθεί.

Ρωτήσαμε γιατί δεν ακολουθήθηκε αντίστοιχη υψομετρική διαμόρφωση με αυτή της οδού Μακρυγιάννη και η Τεχνική Υπηρεσία μας ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη επιλογή στις οδούς Φιλελλήνων και Αγίας Σοφίας συνδέεται με τον κεντρικό αγωγό ομβρίων που διέρχεται κάτω από τον δρόμο.

Ζητήσαμε να εξεταστούν οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε πριν από την οριστική ολοκλήρωση του έργου να διασφαλιστούν η ασφαλής κίνηση πεζών και οχημάτων και η ομαλή απορροή των ομβρίων.

*****Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
«Τέλος, σημειώνεται στην ανακοίνωση, επαναφέραμε το ζήτημα της ανώνυμης καταγγελίας που είχε γίνει για την οικονομική διαχείριση του έργου και ζητήσαμε να μας δοθεί το σχετικό πόρισμα ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Το συγκεκριμένο πόρισμα δεν μας δόθηκε ούτε και στη σημερινή συνεδρίαση.

Τονίσαμε ότι το ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο, να διορθωθούν οι αστοχίες και οι κακοτεχνίες και το κέντρο της Άρτας να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Αυτό περιμένουν οι επαγγελματίες και οι πολίτες της Άρτας. Και αυτό οφείλουμε όλοι να υπηρετήσουμε».