Κρίσιμες οι εσωκομματικές κάλπες του Μαΐου για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Στοίχημα…Συμμετοχής!

Στις 8 Μαΐου ψηφίζουν στο ΚΙΝΑΛ για όργανα, συνέδρους και όνομα

Στις 15 στον ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκλογή Τσίπρα και μέλη της Κ.Ε.

Οι διαδικασίες εκλογής, οι σταυροί, οι υποψηφιότητες

Σε ένα άτυπο μεν αλλά σημαντικό για λόγους και ουσίας και εντυπώσεων ανταγωνισμό, ανάμεσα σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη, σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αναμένεται να εξελιχθούν οι με διαφορά μιας εβδομάδας κάλπες που θα στηθούν το Μάιο για τα δύο κόμματα.
Στις 8 Μαΐου ψηφίζουν τα μέλη του ΚΙΝΑΛ για νέα όργανα, συνέδρους και όνομα, ενώ στις 15 Μαΐου τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να ψηφίσουν για την επανεκλογή Τσίπρα, για πρώτη φορά απευθείας από τα μέλη του κόμματος αλλά και να ψηφίσουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Η λόγοι ουσίας έγκειται στο γεγονός πως στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν την επικύρωση των αλλαγών που αποφασίστηκαν στο Συνέδριο, από τη βάση του κόμματος, ενώ στο ΚΙΝΑΛ, η εκλογή νέων οργάνων και συνέδρων, αναμένεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες του Δεκεμβρίου για πρόεδρο του κόμματος.
Όσο για τους λόγους των εντυπώσεων αυτές εδράζονται στο γεγονός πως η συμμετοχή για την εκλογή Τσίπρα, ουσιαστικά θα είναι κι ένα πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές, ενώ για το ΚΙΝΑΛ η συμμετοχή θα επισφραγίσει την ανοδική πορεία στην οποία βρίσκεται το κόμμα μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πήχης της συμμετοχής
Τους δικούς τους υπολογισμούς για τον πήχη της συμμετοχής δίνουν από τα κόμματα.
Στις 8 Μαΐου τα μέλη του ΚΙΝΑΛ καλούνται να εκλέξουν τους 4.200 συνέδρους για το συνέδριο της 20ης Μαΐου, αλλά και τα τοπικά και νομαρχικά όργανα. Στόχος είναι να προσέλθουν στις κάλπες κοντά στις 100.000 μέλη, με τα στελέχη να βρίσκονται ήδη σε κίνηση για να επιτευχθεί η συμμετοχή αυτή.
Σχετικά με το όνομα, αναμένεται να υπερψηφιστεί αυτό που επικράτησε στην πράξη, δηλαδή η ονομασία «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής».
Στις 15 Μαΐου τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν για πρώτη φορά να εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο του κόμματος μετά την αλλαγή που ψηφίσθηκε στο πρόσφατο συνέδριο που πρόταση Τσίπρα για απευθείας εκλογή πέρασε από το συνέδριο με πλειοψηφία 74%.
Μοναδικός υποψήφιος σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας ενώ δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι εγγραφούν ως μέλη του ΣΥΡΙΑ μέχρι και την 15η Μαΐου. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αριθμός των μελών του κόμματος να ξεπεράσει τους 80.000 από 60000 περίπου που υπολογίζονται σήμερα.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις κάλπες για νέα τοπικά και νομαρχιακά όργανα
163 οι Σύνεδροι από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Κάλπες την Κυριακή στις 8 Μαΐου θα στηθούν προκειμένου τα μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να εκλέξουν τα νέα τοπικά και νομαρχιακά όργανα, αλλά και τους αντιπροσώπους ενόψει του 3ου συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ που θα γίνει στις 20-22 Μαΐου.
Όπως δηλώνουν σε κάθε τόνο τα στελέχη του κόμματος, η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στηρίζεται στην πολιτική προίκα των 270 χιλιάδων ψηφοφόρων στις διαδικασίες για την ανάδειξη Προέδρου τον Δεκέμβριο του 2021 σε συνδυασμό με την ρητή δέσμευση του Νίκου Ανδρουλάκη για ανανέωση-ενότητα-πολιτική αυτονομία.

Υποψηφιότητες
Οι υποψηφιότητες για τα όργανα και για τους συνέδρους κατατίθενται μέχρι και την Τετάρτη 4 Μαΐου και ώρα 14:00 είτε ηλεκτρονικά μέσω φόρμας που βρίσκουν οι ενδιαφερόμενοι στον ιστότοπο του Κινήματος Αλλαγής, είτε με την υποβολή email στο: ekloges8maiou@gmail.com ή ακόμη και τηλεφωνικά στο 210-3665302. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν αποκλειστικά και μόνο τα μέλη του Κινήματος.
Κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητα σε περισσότερα του ενός οργάνου, έχει όμως δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τη συμμετοχή του σε ένα όργανο και επίσης για να εκλεγεί σύνεδρος.
Στην Ήπειρο θα εκλεγούν 163 Σύνεδροι και συγκεκριμένα στην Π. Ε. ΑΡΤΑΣ 27, Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 32, Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 70, Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ 34

Εκλογική διαδικασία
Στην Εγκύκλιο σχετικά με την εκλογική διαδικασία της 8ης Μαΐου για την ανάδειξη νέων οργάνων τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, αντιπροσώπων ενόψει του 3ου Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής και την επιλογή του ονόματος της παράταξης μεταξύ άλλων καθορίζονται και τα εξής:
*Οι συντονιστικές επιτροπές (Σ.Ε.) των Τ.Ο. των πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων των μεγάλων αστικών κέντρων Περιφέρειας Αττικής και Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς και των δημοτικών διαμερισμάτων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πατραίων και Ηρακλείου, θα είναι επταμελείς. Για τους υπόλοιπους καλλικρατικούς δήμους οι Σ.Ε. θα είναι πενταμελείς.
*Οι Ν.Ε. θα αποτελούνται από επτά έως δεκαπέντε μέλη και συγκεκριμένα:
– οι Ν.Ε. μονοεδρικών περιφερειών θα είναι επταμελείς,
– διεδρικών: εννεαμελείς,
– τριεδρικών και τετραεδρικών: εντεκαμελείς,
– πενταεδρικών έως και επταεδρικών: δεκατριαμελείς,
Δηλαδή της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας θα είναι εννεαμελείς, της Άρτας εντεκαμελείς, και των Ιωαννίνων δεκατριαμελείς.

*Η σταυροδοσία για τις Ν.Ε. θα είναι ίση με το 20% του εκλεγόμενου οργάνου ήτοι:
Έως 7 μέλη: 1 σταυρός
9 – 11 μέλη: 2 σταυροί και
13 – 15 μέλη: 3 σταυροί
* Για το συνέδριο, μέσω των Τοπικών Οργανώσεων θα εκλεγούν 4.200 αντιπρόσωποι, οι οποίοι κατανέμονται στις οργανώσεις εσωτερικού και εξωτερικού ανάλογα με τον αριθμό ψηφισάντων στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Κυριακής 5/12/2021.
*Δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής και όσοι εγγραφούν μέλη μέχρι και την ημέρα των εκλογών της 8/5/2022. Όσα μέλη εγγραφούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, οφείλουν να συμπληρώσουν πλήρως τη σχετική φόρμα εγγραφής μέλους.
*Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της 8/5/2022 απαιτείται υποχρεωτικά η καταβολή αντιτίμου ίσου με το ποσό του ενός (1) ευρώ.
* Παράλληλα με τη διαδικασία για την εκλογή των νέων οργάνων και των συνέδρων, θα πραγματοποιηθεί και ξεχωριστή ψηφοφορία για το όνομα της Παράταξης.
Ο αριθμός των συνέδρων κατανέμεται ως εξής:

Η κατανομή των 163 συνέδρων για την Περιφέρεια Ηπείρου, έχει ως εξής:
*ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ 27
ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ 21
ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 1
ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 3
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ 2

*ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 32
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 18
ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ 11
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 3

*ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 70
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 3
ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ 3
ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ 1
ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ 11
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 44
ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 3
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ 2
ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ 3

*ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 34
ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ 8
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ 8
ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 18
Να σημειωθεί πως στις εκλογές του β’ γύρου για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, στο Νομό Πρέβεζας ψήφισαν 1.684, στο Νομό Θεσπρωτίας 1.647 στο Νομό Άρτας 1.361και στο Νομό Ιωαννίνων 3.653.

ΣΥΡΙΖΑ: 10 μέλη για την Κεντρική Επιτροπή από την Ήπειρο
Ποιοι κατέθεσαν υποψηφιότητα-«Σταυρόλεξο» οι εκλογικές διαδικασίες

Την Τετάρτη 20 Απριλίου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που είναι αρμόδια για τις εκλογές Κεντρικής Επιτροπής και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 15 Μαΐου 2022, ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή.
Σύμφωνα με τις εκλογικές διαδικασίες που καθορίστηκαν, πέρα από τις ποσοστώσεις φύλου, υπάρχουν και ποσοστώσεις στη διεύρυνση αλλά και στην εκπροσώπηση των βουλευτών, ενώ υπάρχει και όριο στη σταυροδοσία, κάτι που καθιστά την εκλογή «σταυρόλεξο».

Σύμφωνα με όσα ορίζονται:
-Οι υποψήφιοι/ες αναγράφονται σε ενιαίο κατάλογο ανά περιφέρεια.
-Η ποσόστωση φύλου (50-50) ορίζεται με βάση τη σχετική ρύθμιση του καταστατικού,
-Η ποσόστωση της διεύρυνσης (αφορά τα στελέχη από ΓΕΦΥΡΑ και ΔΗΜΑΡ) ορίζεται σε 20%.
-Το όριο εκπροσώπησης των βουλευτών/τριών στην Κεντρική Επιτροπή ορίζεται για την Περιφέρεια Αττικής στο 15% και για τις υπόλοιπες περιφέρειες στο 20% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέγει κάθε περιφέρεια.
-Τα μέλη του κόμματος ψηφίζουν τους/τις υποψήφιους/ες για την Κεντρική Επιτροπή της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν.
-Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης ορίζεται μέχρι το 30% των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής (για να αποφευχθούν οι πλειοψηφίες) που αναλογούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
-Τέλος, η διαδικασία των εκλογών περιλαμβάνει ταυτόχρονα δύο ψηφοφορίες σε δύο διαφορετικές κάλπες, μία για την εκλογή του/της προέδρου και μία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Τα μέλη του κόμματος μπορούν να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιλέξουν στην περιφέρειά τους.
Σε ό,τι αφορά την εκλογή προέδρου, μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη που είναι ήδη εγγεγραμμένα στα μητρώα, αλλά και όσα εγγραφούν τη μέρα της ψηφοφορίας. Σε ό,τι αφορά την εκλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής, αυτά θα ψηφιστούν απ’ όσα μέλη εγγράφηκαν στους καταλόγους του κόμματος έως τις 21 Μαρτίου.

Οι υποψήφιοι
Σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες, για τις 10 θέσεις συνέδρων έχουν κατατεθεί –σύμφωνα με την ανακοίνωση- 30 υποψήφιοι.
Από αυτούς οι 14 είναι γυναίκες και οι 16 άνδρες, οπότε θα εκλεγούν σύμφωνα με το 50-50 της ποσόστωσης φύλου, 5 γυναίκες και 5 άνδρες.
Σύμφωνα με το όριο εκπροσώπησης βουλευτών που είναι 20%, από την Ήπειρο εκλέγονται 2 βουλευτές, ενώ κατέθεσαν υποψηφιότητα 3, οι ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ, ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ και ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ, οπότε κάποιος από τους τρείς θα μείνει εκτός Κεντρικής Επιτροπής. Δεν κατέθεσε υποψηφίοτητα για την Κ.Ε. ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας.

Υποψηφιότητα για την ΚΕ από την Άρτα κατέθεσαν οι ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ, ΓΚΙΖΑ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΡΑΝΙΑ), ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΝΑΤΣΙΚΑ ΑΓΛΑΙΑ, ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΤΣΙΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ.
Μεταξύ των υποψήφιων είναι οι πρώην βουλευτές ΜΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ και ΣΤΕΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ από τα Γιάννενα και ο ΤΣΙΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ από την Άρτα. Υποψήφιος είναι και ο υποψήφιος περιφερειάρχης που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ΖΑΨΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Αναλυτικά, οι υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στην ΗΠΕΙΡΟ, είναι:
1. ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΑΝΝΑ
2. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
3. ΓΚΙΖΑ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΡΑΝΙΑ)
4. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
5. ΖΑΨΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
6. ΖΔΡΑΒΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
7. ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΘΗΝΑ
8. ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ
9. ΚΟΛΟΚΟΥΡΗ ΕΛΕΝΙΤΣΑ(ΕΛΕΝΗ)
10. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
11. ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
12. ΚΡΙΤΣΙΜΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
13. ΛΕΛΟΒΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
14. ΜΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
15. ΜΑΡΚΟΥ ΣΥΜΕΩΝ
16. ΜΑΥΡΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
17. ΜΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
18. ΜΙΧΑΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ
19. ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
20. ΝΑΤΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
21. ΝΑΤΣΙΚΑ ΑΓΛΑΙΑ
22. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
23. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
24. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΕΙΡΗΝΗ
25. ΣΔΡΑΒΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
26. ΣΟΥΛΕΛΕ ΛΙΛΑ-ΑΓΛΑΙΑ
27. ΣΠΕΓΓΟΣ ΑΡΗΣ
28. ΣΤΕΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
29. ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ
30. ΤΣΙΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ