Κρας-τεστ στη Καλαμιά…

Η ανάρτηση στο facebook, της πρόσκλησης προς τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Καλαμιάς, για συνεδρίαση στις 17-10-2022 για συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τη χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου, αν πάρεις τοις μετρητοίς τα σχόλια που αναρτήθηκαν, λαμβάνει ξανά τη μορφή σύγκρουσης με κάποιους «χωριανούς» να ξεκινούν ανένδοτο ενάντια στους «καπιταλίστες» και τα λοιπά…

Το στοίχημα, πλέον, για τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, είναι σε προσωπικό επίπεδο, αν δηλαδή, θα υπερβεί τις φωνές που θέλουν την ακινησία μιας περιοχής, ή εάν θα πείσει τους πολλούς, να κάνουν το βήμα της επόμενης ημέρας…

Και είναι προσωπικό το στοίχημα, επειδή στο ίδιο Τοπικό Συμβούλιο προ καιρού είχε λάβει ομοθυμαδόν στήριξη για να μη γίνει Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, εκεί κοντά όπου χωροθετείται το Επιχειρηματικό Πάρκο… είναι προσωπικό το στοίχημα του Δημάρχου, επειδή εκείνος ξεκίνησε τις διαδικασίες να μεταφερθεί το Πάρκο από την «ακατάλληλη» περιοχή του Αμμότοπου, στην πλέον «κατάλληλη» περιοχή της Καλαμιάς…

Το «κρας-τεστ» του Δημάρχου, έχει να κάνει και με πολιτικό πρόσημο, καθώς εκεί πέρα θα βρει απέναντι του, δυνάμεις που δηλώνουν την αριστερή τους τοποθέτηση και που αρνούνται κάθε επενδυτική κίνηση, που μπορεί να έχει ως αποδέκτες επενδυτές της «διπλανής πόρτας»…

**********Ασφαλώς η συνεδρίαση αυτή, που κάποιοι θέλουν να εξελιχθεί σε «λαϊκή συνέλευση», θα αποτελέσει και ένα ακόμη ορόσημο, αν η Άρτα θα κάνει βήματα εμπρός, ή αν θα μείνει στάσιμη και θα βαλτώσει στα Λιβάδια Καλαμιάς…

Οι κόμβοι και οι προτεραιότητες…

Εδώ και καιρό, από τότε που δόθηκαν σε λειτουργία εν συνόλω οι δίδυμοι κυκλικοί κόμβοι στου «Γρατσούνα», όλο και είμαι αποδέκτης παραπόνων, πως κάτι δεν έγινε καλά, πως οι οδηγοί μπερδεύονται, πως χρειάζονται σήματα και τα λοιπά…

Αν κρίνουμε, από το πόσο σέβονται τα ελάχιστα φανάρια που υπάρχουν στις διασταυρώσεις του Περιφερειακού οι Αρτινοί, αντιλαμβάνομαι πως έχουν δυσκολίες να μπουν και να βγουν από τους κόμβους….

Να επισημάνω πάντως πως και στους δύο κόμβους στις Εργατικές περισσεύουν και οι κανονικές πινακίδες και οι προειδοποιητικές…

Να σημειωθεί πως προσοχή στις προτεραιότητες συνιστούν ανακοινώσεις και στους Γιαννιώτες με κόμβους που γίνονται στη περιοχή… ας πούμε διάβασα ότι κοντά στην ολοκλήρωσή του είναι ο κεντρικός κόμβος στο δικαστικό και ήδη, έχουν καθοριστεί οι προτεραιότητες.

Όπως επισημαίνεται «Προηγούνται αυτές μέσα στον κόμβο. Όπως ορίζει ο ΚΟΚ στο άρθρο 26, η προτεραιότητα στους ισόπεδους κόμβους ορίζεται από σήμανση και όταν δεν υπάρχει σήμανση, έχει προτεραιότητα η δεξιά πλευρά….

Σχετικά μάλιστα με αυτό ανάρτηση έκανε και ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, με φωτο το γνωστό ανάποδο τρίγωνο, όπου αναφέρει: «… για τον κυκλικό κόμβο ξέρετε… Υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας. Η πινακίδα αυτή σημαίνει ότι στον κόμβο προ του οποίου τοποθετούνται, οι οδηγοί πρέπει να παραχωρούν την προτεραιότητα στα οχήματα, τα οποία κινούνται στην άλλη οδό Ρ-1».

Σχόλιο έκανε και χρήστης ονόματι Μίμης Μωυσιάδης που έγραψε: «Στους κυκλικούς κόμβους δεν τοποθετούνται σήματα σε όλο τον κόσμο.. Όταν τοποθετήσεις σήματα στην ουσία αναιρείς την χρησιμότητα την διευκόλυνση και την απλή λογική που παρέχει στους οδηγούς ο κόμβος.. Τα εισερχόμενα από δεξιά αυτοκίνητα έχουν προτεραιότητα και τέλος..

.»Καλά είναι οι υπεύθυνοι να κάνουν ένα ταξιδάκι στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Γαλλία, μήπως και επιτέλους κατανοήσουν πως απλά, σίγουρα και με απόλυτη ασφάλεια λειτουργούν οι κυκλικοί κόμβοι.. Αυτή η ακατανόητη ψευδαίσθηση ότι τα σήματα στους κόμβους διευκολύνουν είναι παραλογισμός!! Δείτε το κομφούζιο στον κόμβο των σεισμόπληκτων, στου Χ’’Κώστα κλπ..»…

Εντάξει, δε χρειάζεται να πάμε στα Γιάννενα για να δούμε «κομφούζιο» σε κόμβο… μας φτάνει το δικό μας, εκεί πέρα στις Εργατικές… και πάντως, ας σταθμεύσει ένα περιπολικό για κάμποσες μέρες εκεί πέρα, μπας και αρχίσουν κάποιοι να οδηγούν με βάση τον Κ.Ο.Κ.

Κουδούνια…

Διαβάζω πατριώτη, πως μειώθηκε η παραγωγή πρόβειου κρέατος στην Ελλάδα… Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της έρευνας της AHDB για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους έδειξαν ότι η παραγωγή της Ελλάδας μειώθηκε κατά 6% (-1.600 τόνοι) από πέρυσι. Εάν αυτή η τάση συνεχιζόταν τον Ιούνιο, αυτό θα μεταφραζόταν σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την Ε.Ε. συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Από την άλλη μεριά, η Ισπανία (+7%), η Ιρλανδία (+8%) και η Ιταλία (+5%) αύξησαν τα επίπεδα παραγωγής τους, ενώ η πολωνική παραγωγή παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, η συνολική παραγωγή πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 1% από έτος σε έτος σε περίπου 182.000 τόνους. Η κύρια άνοδος σημειώθηκε στην ιρλανδική παραγωγή, αυξημένη κατά 17% (+4.600 τόνοι) από το 2021 μέχρι το 2022.

Το κοπάδι προβάτων αναπαραγωγής της Ιρλανδίας παρουσίασε συνεχή ανάπτυξη, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα απογραφής. Η παραγωγή αυξήθηκε επίσης στην Ιταλία (+10%, +1.300 τόνοι) και στην Ισπανία (+1%, +500 τόνοι).

******Λοιπόν, πατριώτη; Τι συμβαίνει και στη πατρίδα μας όλα όσα έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα πάνε κατά διαβόλου; Τις πταίει, που λένε; Να φταίει ο… Πούτιν;

Διότι όταν φτάνουμε στο σημείο η φέτα, το φαγητό του φτωχού κάποτε να κινείται σε ρυθμούς… χαβαριού, τι να πούμε; Όλα αυτά δε γίνονται σε ένα εξάμηνο… θέλουν το χρόνο τους για να… «ωριμάσουν»!

Κι άλλες απώλειες…

Μεγάλο πρόβλημα, είναι και η έλλειψη εργατών γης που σε συνδυασμό με την ανομβρία σε διάφορες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας όπως στις Π.Ε. Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Χαρακτηριστικό είναι –λένε- ότι λίγο πριν τη λήξη της συγκομιδής της πράσινης ελιάς «Χαλκιδικής», σύμφωνα με την Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), διαπιστώνεται μείωση της συγκομιδής με την ποσότητα, που συγκομίσθηκε μέχρι στιγμής να φθάνει περίπου στο 60% της παραγωγής, με πιθανή εξέλιξη ποσότητα του προϊόντος να οδηγηθεί μελλοντικά στην ελαιοποίηση (απόσυρση).

«Η ολιγωρία που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους στην επίλυση του προβλήματος μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης από τις όμορες χώρες, έστρεψε μεγάλο αριθμό αυτών των εργατών προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επισημαίνει η ΔΟΕΠΕΛ, τονίζοντας ότι η σημερινή έλλειψη αυτών των εργατών έχει σαν συνέπεια την σημαντική αύξηση των ημερομισθίων και του κόστους παραγωγής του προϊόντος….

******** Και τι θα γίνει; Γίνεται να βρεθούν ξαφνικά εργάτες, εκεί που δεν υπάρχουν; Να μην επανέλθουμε στους λόγους που όσοι βρίσκονταν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν και πήγαν αλλού… Τώρα, σε συζητήσεις βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με ενημέρωση του ΥπΑΑΤ, ώστε να έρθουν στην Ελλάδα περίπου 35.000 εργάτες γης από το Βιετνάμ.

Ναι, αλλά είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε και κανονικές συνθήκες διαβίωσης; Διότι, πατριώτη, μη νομίζεις… όσοι έφυγαν, το έκαναν επειδή πέρα από τα μικρά μεροκάματα τους θέλαμε να κοιμούνται κάτω απ’ τα αστέρια…

Ν.Α.Σ.