Κραυγή αγωνίας από τον κάμπο της Άρτας στο παραπέντε της συλλογής ακτινιδίων

Οι ελπίδες στον…Καχριμάνη!!!

-«Θηλιά» στο λαιμό των ακτινιδιοπαραγωγών οι 20κιλες συσκευασίες

-Καίει το νομοθέτημα για την απαγόρευση των bins

Για μια ακόμη χρονιά, οι ακτινιδιοπαραγωγοί της Άρτας, βρίσκονται δέσμιοι των εμπόρων, που κάνουν παιχνίδια με τις τιμές. «Θηλιά» στο λαιμό των ακτινιδιοπαραγωγών το νομοθέτημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για απαγόρευση των bins ΜΟΝΟ στις εξαγωγές ακτινιδίων, που ήταν αίτημα των μεγαλεμπόρων της Άτυπης Διεπαγγελματικής Ομάδας Ακτινιδίου και στο οποίο συναίνεσαν τα στελέχη της αριστερής διακυβέρνησης.
Η ψήφισή του ήταν μια ακόμη ήττα των αγροτών, στον μακροχρόνιο αγώνα για τιμές παραγωγού που θα καλύπτουν το κόστος και θα αφήνουν ικανοποιητικό κέρδος, απέναντι στις ορέξεις των μεγαλεμπόρων και μεγαλοεξαγωγέων, που θέλουν να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές την σοδειά του Έλληνα αγρότη.

Η καταστροφική απόφαση για την εξαγωγή των ακτινιδίων σε χαρτοκιβώτια των 20kg, παρότι την περσινή χρονιά παρακάμφθηκε, μετά από πιέσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, συνεχίζει να είναι παρούσα και να στοιχειώνει τα όνειρα των Αρτινών παραγωγών που ειδικά φέτος ήταν για τιμές που θα ανταμείψουν γενναία, τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς.
Οι ακτινιδιοπαραγωγοί της Άρτας, μιλάνε για απόφαση-ρουσφέτι της προηγούμενης κυβέρνησης, στους μεγαλεμπόρους, ενώ επισημαίνουν πως παρότι είχαν δοθεί υποσχέσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν του είχε τεθεί το θέμα στη «συνάντηση της Βλαχέρνας», με παραγωγούς της Άρτας, μετά τις εκλογές ξεχάσθηκε και δεν καταργήθηκε από τη ΝΔ.
Και πάλι για μια ακόμη χρονιά τα βλέμματα των παραγωγών ακτινιδίου του κάμπου της Άρτας, είναι στραμμένα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έσωζε την παρτίδα στο παρά πέντε. Με όλους τους τρόπους, στέλνουν μηνύματα, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, να παρέμβει στο Βορίδη, ώστε να δοθεί και φέτος αναβολή της εφαρμογής της απόφασης, αφού ειδικά φέτος, με τον κορωνοϊό να απειλεί τις περιοχές όπου συγκεντρώνονται εργάτες γής, οι συνθήκες αυτό επιβάλουν.
Όλοι ομολογούν, πως με την συσκευασία των ακτινιδίων σε bins, θα γίνει πιο γρήγορη η συγκομιδή, και χωρίς να υπάρχουν συγχρωτισμοί και συνωστισμοί, ιδιαίτερα επικίνδυνοι στον καιρό της πανδημίας.

Να θυμίσουμε πως εδώ και δύο χρόνια η Άτυπη Διεπαγγελματική Ομάδα Ακτινιδίου ουσιαστικά επέβαλε το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τις τεχνικές λεπτομέρειες τήρησης των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας σε νωπά ακτινίδια.
Η άποψη της Ομάδας στα στάδια της εξαγωγής σε τρίτες χώρες και της αποστολής στην Ε.Ε. ήταν πως τα μέσα συσκευασίας ακτινιδίων των φορτίων θα πρέπει να απαγορεύεται να υπερβαίνουν τα 10 κιλά (που τελικά έγιναν 20kg στο σχέδιο της ΥΑ). Επίσης γίνονταν αναφορά πως η διακίνηση των ακτινιδίων δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται σε άλλη συσκευασία (π.χ. παλετοκιβώτια-bins) παρά μόνο σε χαρτοκιβώτια, είτε για πώληση στο εσωτερικό της χώρας είτε για εξαγωγή/ενδοκοινοτική παράδοση.

Τα ίδια τα περσινά
Και πέρσι ήταν αναστατωμένοι οι παραγωγοί ακτινιδίων με την υπουργική απόφαση. Μάλιστα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Εμπορίας, Διακίνησης και Εξαγωγής Ακτινιδίων Δ. Αρταίων «ΠΥΡΡΟΣ», Ευάγγελος Χρηστάκης, και γνωστό στέλεχος της ΝΔ, μετά την αναστάτωση που είχε προκληθεί, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό ΥπΑΑΤ Μάκη Βορίδη, μέσω της οποίας ζητούνταν η κατάργηση της υπουργικής απόφασης του 2018 που αφορά τα ακτινίδια, αφού –όπως επισημαίνονταν στην επιστολή- το περιεχόμενό της δημιουργεί «ιδιαίτερα προβλήματα στα στάδια της εμπορίας και της διακίνησης των ακτινιδίων».

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιούνταν στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στους βουλευτές Άρτας Γιώργο Στύλιο, Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστο Γκόκα, στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, στον αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, στον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη και στη δήμαρχο Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση.
Η επιστολή είναι άκρως επίκαιρη αφού τίποτε δεν άλλαξε από πέρσι και στην οποία αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζετε ότι η εμπορία και η διακίνηση των ακτινιδίων στη χώρα μας πλέον διέπεται από την ΥΑ 9475/136897/10-10-2011, ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ, που επεγράφη από τον προκάτοχό σας, Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης ήταν κατευθυνόμενο αφού δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στα στάδια της εμπορίας και της διακίνησης των ακτινιδίων. Ενώ η ΥΑ απόφαση επεγράφη στις 10.10.2018, μετά από πιέσεις παραγωγών δεν εφαρμόστηκε τη περίοδο 2018 και έχει τεθεί σε ισχύ από τη 1.4.2019 με πρώτη εφαρμογή τη τρέχουσα περίοδο εμπορίας και συγκομιδής.
Οι παραγωγοί ακτινιδίων της Άρτας αλλά και όλης της χώρας είναι αναστατωμένοι και προβληματισμένοι με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση, και αναμένουν την απόσυρσή της, πάγιο αίτημα από τη περίοδο του 2018.

Χωρίς να είμαστε αντίθετοι στον ορθολογισμό της νομοθεσίας, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα βασικά σημεία της εν ισχύ Υπουργικής Απόφασης, τα οποία θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην εμπορία και την εξαγωγή των ακτινιδίων τη τρέχουσα περίοδο.
1. Η εμπορία και διακίνηση ακτινιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση διέπεται από τον εκτελεστικό Κανονισμό (EE) αριθμ. 543/2011, της επιτροπής. Για όλες τις χώρες που παράγουν ακτινίδια, αλλά και για όλα τα φρούτα πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες Εξαγωγής και Εισαγωγής των προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και προβλήματα διευρωπαϊκών συνεργασιών για τη προώθηση των προϊόντων. Παρόλα ταύτα όμως, οι προκάτοχοί σας, με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπέκυψαν στις πιέσεις συγκεκριμένης ομάδας που δραστηριοποιείται στο χώρο του ακτινιδίου και όχι μόνο, ώστε ο προκάτοχος σας Υπουργός να καθορίσει συμπληρωματικά μέτρα εμπορίας, μόνο για τα ακτινίδια που εξάγονται από τη χώρα.

2. Στο άρθρο 2, καθορίζει ως ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής της ποικιλίας HAYWARD, για όλη τη χώρα, την 15η Οκτωβρίου εκάστου έτους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάθε περιοχή έχει τα δικά της κλιματολογικά χαρακτηριστικά ανάλογα με τη γεωγραφία της, κάτι που καθορίζει την πρωιμότητα ή την οψιμότητα ενός φρούτου. Ειδικά ο κάμπος της Άρτας, χαρακτηρίζεται για τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες λόγω της Λίμνης Πουρναρίου, των ποταμών Αράχθου και Λούρου που διασχίζουν τον κάμπο και του Αμβρακικού Κόλπου. Έχει αποδειχθεί όλα τα χρόνια η πρωιμότητα τόσο στα ακτινίδια αλλά και στα εσπεριδοειδή σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Πριν την ισχύ της Υπουργικής Απόφασης υπεύθυνη για την κοπή των ακτινιδίων ήταν η ΔΑΟΚ της κάθε Περιφέρειας, η οποία ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης επέτρεπε την κοπή των ακτινιδίων όλων των ποικιλιών, έως την 10η Οκτωβρίου εκάστου έτους που επιτρεπόταν με ευθύνη παραγωγού.

Η Υπουργική Απόφαση που είναι σε ισχύ καταργεί το σημαντικό ρόλο των Περιφερειακών Υπηρεσιών, περιορίζοντας τες μόνο σε ελέγχους, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς των άλλων ποικιλιών ακτινιδίων που καλλιεργούνται στη χώρα να συγκομίζουν και να διακινούν τα φρούτα τους, χωρίς έλεγχο πριν τη συγκομιδή, με κίνδυνο τα φρούτα να μην διαθέτουν τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά (Βαθμός ωρίμανσης > 6,20 Brix, Ξηρά ουσία > 15%, όπως προβλέπει η ΥΑ στο άρθρο 3) και απόρροια τη δυσφήμιση του ακτινιδίου εντός και εκτός συνόρων.

3. Στο άρθρο 4, παρ 1 περί συσκευασιών που να μην υπερβαίνουν τα 20 κιλά, σας αναφέρουμε ότι:
α. Δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στα μέσα συσκευασίας στον εκτελεστικό Κανονισμό (EE) αριθμ. 543/2011.
β. Εφαρμόζεται αποκλειστικά για το ακτινίδιο χωρίς να προβλέπεται για κανένα άλλο φρούτο που παράγεται στην Ελληνική Επικράτεια, το μέσο συσκευασίας του.
γ. Σε καμία χώρα της Ε.Ε. τα αγροτικά προϊόντα δεν διακινούνται, δεν μεταφέρονται και δεν εξάγονται σε συσκευασίες μικρότερες των 20 κιλών, παρά μόνο πριν τοποθετηθούν στα ράφια του λιανικού εμπορίου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος εισαγωγής φρούτων, από την Ελλάδα προς τη χώρα τους, κόστος που βαραίνει τον Έλληνα παραγωγό και ουσιαστικά μειώνει τις ποσότητες Εξαγωγής ακτινιδίων.

δ. Καθώς ο περιορισμός της συσκευασίας για εξαγωγή στα 20 κιλά δεν τεκμηριώνεται από πουθενά, δεν αναφέρεται σε καμία νομοθεσία από τις υπόψη διατάξεις και δεν εφαρμόζεται στην Ε.Ε., για κανένα φρούτο, γίνεται ανασταλτικός παράγοντας για τον προγραμματισμό μακροχρόνιων επενδύσεων σε συγκεκριμένες υποδομές και τη σύναψη σοβαρών εμπορικών διευρωπαϊκών συνεργασιών.
ε. Στο ίδιο άρθρο 4, παρ 2 αναφέρει, ότι επιτρέπεται η εισαγωγή ακτινιδίων σε συσκευασίες καθαρού βάρους άνω των 20 κιλών που εισάγονται στην Ελλάδα από κράτη – μέλη της Ε.Ε ή τρίτες χώρες, δηλαδή δεν υπάρχει περιορισμός για τα υλικά συσκευασίας στα ακτινίδια που εισάγονται. Είναι κατανοητό ότι έρχεται σε αντίθεση με την παρ. 1 του ίδιου άρθρου αφού αναφέρει ότι δεν υπάρχει περιορισμός για τα υλικά συσκευασίας στα ακτινίδια που εισάγονται στη χώρα. Άρα το ΥπΑΑΤ έχει αποκλειστικό πρόβλημα με τις ποσότητες ακτινιδίων που εξάγονται και μόνο, κατάσταση που θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών και των παραγωγών άλλων χωρών.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η Υπουργική Απόφαση που είναι σε ισχύ δημιουργεί περιορισμούς μόνο για τα ακτινίδια που εξάγονται και κυρίως για την ποικιλία HAYWARD.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι η χώρα μας υστερεί σε υποδομές, κυρίως ψυκτικών θαλάμων συντήρησης ακτινιδίων, αφού εξυπηρετείται μόλις το 50% της ετήσιας παραγωγής, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού των εξαγωγών του ακτινιδίου από τη χώρα εγκυμονεί τον κίνδυνο να μείνουν αδιάθετα φρούτα από τους παραγωγούς αφού δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον, με αντίκτυπο στην τοπική και Εθνική οικονομία.

Για όλους του παραπάνω λόγους ζητούμε την άμεση απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης του ΥπΑΑΤ με αριθ. πρωτ. 9475/136897/10-10-2011 (…) Παρακαλούμε να επελήφθητε του θέματος ώστε να επανεξεταστεί η θέση του ΥπΑΑΤ σχετικά με τη συγκομιδή, εμπορία και εξαγωγή των ακτινιδίων αφού ο στόχος όλων μας είναι η εξωστρέφεια, αφήνοντας στο παρελθόν κατευθυνόμενες καταστάσεις και παθογένειες.
Η αγωνία εκατοντάδων παραγωγών της Άρτας, για την κατάργηση της εν λόγω Υπουργικής απόφασης, σε συνδυασμό με τη στήριξη των τοπικών αρχών που έχει επισημανθεί από το Σεπτέμβριο του 2018, πρέπει να πάρει τέλος. Θεωρούμε δεδομένη τη κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης, για να μην υπάρξουν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Τέλος η σκοπιμότητα της ΥΑ δεν συνάδει με τη πολιτική που έχει χαράξει για τη χώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Όλα όσα ανέφερε στην περσινή του επιστολή ο κ. Χριστάκης ισχύουν και σήμερα. Το μεγάλο ερώτημα και συγχρόνως αίτημα παραμένει επίκαιρο και φέτος: για την τρέχουσα περίοδο θα επιτρέπεται η διακίνηση σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 20 κιλών, όπως είχε γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια;
Θα παρέμβουν πιο ορθολογικές φωνές στη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να διορθωθεί το λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης;