Κρεβατωμένοι μικροί-μεγάλοι

Σε έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη στην χώρα μας

Και στην Ήπειρο σαρώνει ο ιός της γρίπης στα σχολεία

Υπολειτουργούσες δημόσιες υπηρεσίες

Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή προς όλους

Σε έξαρση η εποχική γρίπη, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα οι νεκροί εκτινάχθηκαν στους 38, από δεκαοκτώ που ήταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία ο κυρίαρχος τύπος γρίπης είναι ο Η1Ν1, ενώ 168 άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί ή παραμένουν νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το ΚΕΕΛΠΝΟ από γρίπη έχουν νοσήσει φέτος, από την έναρξη της επιδημιολογικής παρατήρησης, βρέφη έως και ηλικιωμένοι που η ηλικίας του φτάνει τα 90 έτη.
Παράλληλα, σαρώνει ο ιός της γρίπης στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να απουσιάζουν για ημέρες από τις αίθουσες.

Tο ένα μετά το άλλο κλείνουν τα σχολεία σε πολλές περιοχές της ώρας, ενώ και στην Ήπειρο, πολλά σχολεία είναι κλειστά και άλλα λειτουργούν με λίγους μαθητές.
Άδεια γραφεία διαπιστώνονται και σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ο κόσμος δεν βγαίνει εύκολα από τα σπίτια, αφού στην περιοχή της Άρτας, παρότι υπάρχει ηλιοφάνεια, ειδικά τις πρωινές αλλά και το απόγευμα όταν πέφτει ο ήλιος, το κρύο είναι τσουχτερό.
Στη Πρέβεζα, τη διακοπή μαθημάτων σε σχολεία λόγω μεγάλου ποσοστού μαθητών που ασθενούν από την εποχική γρίπη, ανακοίνωσε με σχετική απόφασή του ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Γεωργάκος, από 29 έως και 31 Ιανουαρίου 2020.

Στο Δήμο Αρταίων, με σκοπό την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των μαθητών, ο Δήμος προχωράει στην προμήθεια και τοποθέτηση δοχείων με αντισηπτικά τζελ σε όλα τα σχολεία του δήμου. Αυτή η πρωτοβουλία έχει στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης λοιμώξεων εντός των σχολικών χώρων, αλλά και την ευρύτερη αναβάθμιση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία. Η προμήθεια των αντισηπτικών θα πραγματοποιηθεί με δαπάνη του Δήμου Αρταίων. Επίσης η τοποθέτηση των αντισηπτικών θα πραγματοποιείται σε ευκρινή σημεία σε κάθε σχολική αίθουσα, προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία των μαθητών αλλά και στην προληπτική αντιμετώπιση της γρίπης. «Σε μία περίοδο όπου οι ιώσεις και ιδιαίτερα η εποχική γρίπη βρίσκονται σε έξαρση, ενισχύουμε τα μέτρα πρόληψης για να προστατέψουμε τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία του δήμου μας. Η χρήση κατάλληλων αντισηπτικών διαλυμάτων έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση λοιμώξεων, σε συνδυασμό με τη σωστή καθαριότητα των χώρων, αλλά και την τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης που συστήνουν οι αρμόδιες Αρχές» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης.

Για τις απουσίες
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που απέστειλε προς τις σχολικές μονάδες, αποφάσισε ότι οι απουσίες των μαθητών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται έως πέντε ημέρες. Η απόφαση αφορά από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2020.
.«Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 24 της αρ. 79942/ΓΔ4/21-5- 2019 ΥΑ (Β΄ 2005), με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020» αναφέρεται στην εγκύκλιο που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.Η απόφαση αυτή, σημειώνεται στην εγκύκλιο, «εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας».

Διάθεση φαρμάκων
Οι αρμόδιοι φορείς επιχειρούν να θωρακίσουν τον πληθυσμό που πιθανότατα θα χρειαστεί αντιική αγωγή, κάνοντας πιο αυστηρό το πλαίσιο διάθεσης των αντιικών φαρμάκων από τα φαρμακεία.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε χθες ότι «ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων Tamiflu και Relenza ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία». Ουσιαστικά ο ΕΟΦ επιχειρεί να ανακόψει τη διάθεση των αντιικών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, που συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα καθώς πολλοί προμηθεύονταν αντιικό για το ενδεχόμενο της νόσησης, ανεξάρτητα από το αν συμβουλευτεί γιατρό.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι φαρμακοποιοί είχαν θέσει το ζήτημα των κρίσιμων ελλείψεων σε εκατοντάδες σκευάσματα – σύμφωνα με τον κλάδο οι αδυναμίες παράδοσης αφορούν τουλάχιστον 400 φάρμακα – , γεγονός που αποδίδουν κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές λόγω του σημαντικού περιθωρίου κέρδους που παρέχει η μεγάλη διαφορά τιμής τους με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Συνολικά, από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα, καταγράφηκαν 100 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 88 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 42 (42%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 13 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 8 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Δύο στελέχη της γρίπης τύπου Α
Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ αναφέρουν επίσης ότι επικρατούν και τα δύο στελέχη της γρίπης τύπου Α.
Συν-επικρατούν οι υπότυποι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2), ενώ τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Οι νοσηλείες
Όσον αφορά στα κρούσματα, σύμφωνα με το in.gr, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 58 άνδρες και 30 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη και διάμεση ηλικία 66 έτη. Τα 84 (95,5%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 4 (4,5%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 65 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 36 (55,4%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 29 (44,6%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Τα 74 (84,1%) από τα 88 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 37 (50%).
Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 6 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία 80,5 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα δύο από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών το ένα ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το άλλο στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Τα 10 (83,3%) από τα 12 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 5 (50%).

Να κάνουν το εμβόλιο 
Η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου, η γρίπη «θα κρατήσει δύο μήνες ακόμα, μέχρι τέλος Μαρτίου ίσως και αρχές Απριλίου».
Όπως είπε «η γρίπη δεν είναι σταθερό νόσημα καθώς μπορεί να αλλάξει το στέλεχος», μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, σημειώνοντας πως, όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα το αντιγριπικό εμβόλιο «προλαβαίνουν να το κάνουν».
Όσο αφορά τις ελλείψεις σε αντιικά φάρμακα η κυρία Μαλτέζου την απέδωσε στο ότι «έχουμε παραπάνω κροσύματα από πέρυσι και ίσως αυτό δημιούργησε ζήτηση».
Μιλώντας, τέλος, για τον κοροναϊό σημείωσε ότι «είναι ένας ιός που μεταδίδεται αρκετά εύκολα με αναπνευστικά σταγονίδια καθώς και ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει μια θνησιμότητα λίγο παραπάνω από αυτή της γρίπης.
Ωστόσο, τόνισε η λοιμωξιολόγος «προκαλεί προβηματισμό ότι δεν υπάρχει ανοσία για τους ανθρώπους».

Πώς μεταδίδεται
• Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (με βήχα ή φτάρνισμα), είτε άμεσα είτε μέσω επαφής με κάποια μολυσμένη επιφάνεια (όπου μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 8 ώρες).
• Η περίοδος επώασής της είναι 1-4 ημέρες.
• Οι ενήλικοι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό από μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και πέντε ημέρες μετά – τα παιδιά για περισσότερες από 10 ημέρες.
• Το ιικό φορτίο τις μέρες που έχουμε τα συμπτώματα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αλλά και στην ανάρρωση μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

Νέος κορονοϊός- Προφύλαξη με ψυχραιμία και έγκυρη ενημέρωση
Ψυχραιμία, έγκυρη ενημέρωση, ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, αποφυγή επαφής με πιθανό κρούσμα, θα συντελέσουν, ώστε να προφυλαχθούμε σωστά και υπεύθυνα από τον νέο κοροναϊό τονίζει η πνευμονολόγος-φυματιολόγος, γιατρός Δημόσιας Υγείας κα Σταματούλα Τσικρικά, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει τα εξής:
«Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, διότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες, όπως επίσης και fake news που «σπέρνουν» τον πανικό και τρομοκρατούν τον κόσμο. Η παγκόσμια κοινότητα έχει λάβει τα μέτρα της και η επιστημονική κοινότητα ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, διαμορφώνουν και εξαγγέλλουν τις απαραίτητες οδηγίες για την προστασία της παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας. Στη δεδομένη χρονική στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων χαρακτηρίζει μέτρια την πιθανότητα εισαγωγής δευτερογενών κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη είναι πολύ λίγα και όλα φαίνεται να είναι ελεγχόμενα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας, δηλώνοντας ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα». Ωστόσο, εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.
Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο ενημέρωσης, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα, προσθέτοντας ότι υπάρχει εμπειρία από προηγούμενες καταστάσεις κοροναϊών, αλλά και από την εποχική γρίπη. Δεν είναι η πρώτη φορά, αναφέρει, που η κατηγορία αυτών των ιών προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι κοροναϊοί MERS-CoV και SARS-CoV είχαν σημάνει αντίστοιχη υγειονομική επαγρύπνηση και λήψη αντίστοιχων μέτρων από την παγκόσμια κοινότητα.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ενημερώνει τα μέλη της ότι θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις και να παραμένουν σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα σχετικά με τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, δίνοντας σημαντική βαρύτητα σε άτομα με ταξιδιωτικό ιστορικό στις πόλεις όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα»