Κτηνοτρόφοι: οι εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Τέσσερις δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν «μέσα στις φωτιές» με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, στις 6/8/2021, στις 10/8/2021, στις 11/8/2021 & στις 13/8/2021.
Εκεί ακούστηκαν πολλές εμπειρίες και απόψεις των κτηνοτρόφων αυτών που είναι εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, και υπέστησαν απευθείας τις συνέπειες των πυρκαγιών.
Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στην σχεδόν «προφητική» επισήμανση σε εκδήλωση του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων στα Βίλια της Δυτικής Αττικής την 30/7/2021, στην οποία μεταξύ άλλων υπογράμμιζαν πως : «Η μαζική εγκατάλειψη της ποιμενικής κτηνοτροφίας τις τελευταίες δεκαετίες, στέρησε από τα οικοσυστήματα τους «φροντιστές» τους που για αιώνες διαμόρφωσαν το τοπίο και οδήγησαν σε μία πλούσια βιοποικιλότητα. Τα οικοσυστήματα αυτά είναι το αποτέλεσμα της οικολογικής συμβίωσης της αυτοφυούς χλωρίδας και πανίδας, με τα εκτρεφόμενα ζώα και τις άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες σε αυτά (όπως η ξύλευση, η ρητινοσυλλογή, η συλλογή καύσιμου υλικού για τις ανάγκες του νοικοκυριού, η μελισσοκομία).
Η απαγόρευση της ποιμενικής βόσκησης και των άλλων παραδοσιακών δραστηριοτήτων, που εσφαλμένα αιτιολογήθηκε ως προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, οδήγησε στο διάστημα αυτό στην πύκνωση της βλάστησης από λίγα φυτικά είδη και τη σημαντική απώλεια βιοποικιλότητας, δηλαδή σε μία «πράσινη έρημο» στις εκτάσεις αυτές, οι οποίες απειλούνται άμεσα από ανεξέλεγκτες καταστροφικές πυρκαγιές που θα φέρουν την οριστική ερημοποίηση».
Στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση κτηνοτρόφων της 13/8/2021, με πρόσκληση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, η πρόεδρος κα Μάγδα Κοντογιάννη είπε ότι ανάμεσα στα όσα ακούστηκαν είναι:
• Όταν την φροντίδα των βουνών είχαν οι ιδιότυποι συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων, τα τσελιγκάτα, τα βουνά και τα δάση ήταν υγιή, ζωντανά, αειφόρα και δεν καίγονταν…
• Η συστηματική ανηλεής μονομερής απομάκρυνση των παραγωγικών ζώων από το φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς κανόνες, καταστρέφει συνεχώς την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της αειφορίας των δασικών οικοσυστημάτων, οδήγησε την ελληνική κτηνοτροφία στην χρεωκοπία, νέκρωσε την αγροτική ύπαιθρο, δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την καταστροφή της ελληνικής περιφέρειας.
• Η απόλυτη σχεδόν εξάρτηση στο μοσχαρίσιο κρέας, κατά 85% από εισαγόμενο μοσχαρίσιο κρέας, καταστρέφει την ελληνική οικονομία, καταστρέφει την Μεσογειακή Διατροφή, καταστρέφει την ελληνική κτηνοτροφία, καταστρέφει την ελληνική παράδοση που στηρίζονταν κυρίως στο αιγοπρόβειο κρέας και αιγοπρόβεια ζωικά προϊόντα (φέτα, ψομοτύρι, γιαούρτι, σούβλα κλπ).
• Οι περίεργες μαξιμαλιστικές ανεφάρμοστες προδιαγραφές για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επέβαλε απαράδεκτα έξοδα για κτιριακές επενδύσεις, εξανάγκασε τους κτηνοτρόφους σε σταβλισμένα ζώα, η διατροφή κατέληξε να γίνεται κυρίως από εισαγόμενες εμπορικές ζωοτροφές, η κτηνοτροφία εκδιώχθηκε από τα ορεινά και κατέληξε στα πεδινά.
• Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ανάμεσα στις διοικητικές-σχεδιαστικές «ελίτ» και στους δρώντες πολίτες, παραγωγούς πραγματικού πλούτου & ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος, είναι αχανής.