Κτηνοτρόφοι φυλάξτε την ΗΠΕΙΡΟ!!!

Αυξημένη προσοχή συστήνει ο Α. Καχριμάνης για την πανώλη

Αυξημένη ετοιμότητα για να μη φτάσει η αρρώστια στην περιοχή μας

Μέχρι τις 11 Αυγούστου το κλείσιμο των σφαγείων όλης της Ελλάδας

«ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΗ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ» προτρέπει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ζητώντας την προσοχή των κτηνοτρόφων της Ηπείρου προκειμένου να μην φτάσει στην περιοχή μας η οποία μέχρι στιγμής παραμένει “καθαρή” η πανώλη των αιγοπροβάτων.
Ο κ. Καχριμάνης αφού διευκρινίζει ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους καλεί τους κτηνοτρόφους να φοράνε νάιλον προστατευτικά στα πόδια και να απολυμαίνουν τα πατάκια των οχημάτων που φτάνουν στις μονάδες για να μεταφέρουν ζωοτροφές ή να παραλάβουν γάλα.

Η ανάρτηση Καχριμάνη
«ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΗ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ. ΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Η ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΠΑΔΙΑ ΠΟΥ ΕΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΑΝΕ ΠΟΔΟΝΑΡΙΑ ΝΑΥΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΤΑΚΙΑ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ. ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ. Η ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» τονίζει στην ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, καθώς καθημερινά εντοπίζονται κρούσματα της πανώλης των αιγοπροβάτων.
Να σημειωθεί πως έχει παραταθεί, μέχρι τις 11 Αυγούστου, το κλείσιμο των σφαγείων όλης της Ελλάδας, μετά από απόφαση του ΥπΑΑΤ, ενώ κρούσμα της πανώλης των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε στο νομό Καρδίτσας και ειδικότερα στο χωριό Σταυρός. Ο εντοπισμός του συγκεκριμένου κρούσματος ήρθε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της ιχνηλάτισης κοπαδιού από τη Λάρισα, που είχε εντοπιστεί με πανώλη και δεν πρόκειται για νέα εστία. Το νέο κρούσμα επιβεβαιώθηκε και εργαστηριακά. Η διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους ότι στις 02/08/2024 επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση κρούσματος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη συνεχίζονται οι έλεγχοι των εκτροφών για την πανώλη. Θετικό ήταν το δείγμα από εκτροφή της Δράμας και συγκεκριμένα από το Δήμο Δοξάτου. Η συγκεκριμένη εκτροφή αριθμεί πάνω από τριακόσια πρόβατα, τα οποία θα οδηγηθούν σε σφαγή και υγειονομική ταφή, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ενεργειών από το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου.
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (4/8) στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την εξέλιξη των ελέγχων που διενεργούν τα κλιμάκια που έχουν συσταθεί για τον έλεγχο των κοπαδιών στην περιοχή των δύο κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που είχαν επιβεβαιωθεί στην Κρήτη. Ήδη ξεκινά ο έλεγχος των εκτροφών στη ζώνη των δέκα χιλιομέτρων, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως όσα προβλέπει το πρωτόκολλο στις περιπτώσεις εκδήλωσης αντίστοιχων φαινομένων.

Αιτήματα
Ήδη συλλογικά όργανα κτηνοτρόφων καταθέτουν αιτήματα. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) ζητά άμεσα η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους.
Για την πανώλη ζητά αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή στους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.

Στην ανακοίνωση η ΕΟΑΣΚ αναφέρει τα εξής:
«Κυβέρνηση μαζί με τους άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς, άμεσα να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούμε:
-Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
-Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής.
-Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
-Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
-Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου».