Κυρίαρχος ο Καχριμάνης στην Ήπειρο

Τι δείχνει δημοσκόπηση για τις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας

58% δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο του

49% δηλώνει πως πρέπει να επανεκλεγεί το 2023

Κοινά τα προβλήματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τα επιμέρους προβλήματα των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας και πώς ιεραρχούνται αυτά σε καθεμιά από τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η έρευνα «Βαρόμετρο της Βόρειας Ελλάδας (Northern Greece Insights- NGI)» της Populus Strategy and Insights, που δημοσιευσε την Κυριακή η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».
Δύο χρόνια μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στην έρευνα «Βαρόμετρο της Βόρειας Ελλάδας (Northern Greece Insights- NGI)» της Populus Strategy and Insights αποτυπώνονται οι θετικές και οι αρνητικές γνώμες για τους τέσσερις Περιφερειάρχες, τα σημαντικότερα προβλήματα στις περιφέρειες αυτές, αλλά και την ικανοποίηση των πολιτών των περιοχών αυτών από το έργο των κατά τόπους περιφερειαρχών καταγράφει
Είναι χαρακτηριστικό πως τα σημαντικότερα προβλήματα, έτσι όπως τα ιεραρχούν οι πολίτες είναι κοινά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Πρώτο πρόβλημα σε ποσοστό 48% αναδεικνύεται η ανεργία. Ακολουθεί η οικονομική ανάπτυξη σε ποσοστό 24% και οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας σε ποσοστό 23%, αλλά και έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων σε ποσοστό 22%.
Οι Ηπειρώτες όμως θεωρούν σημαντικό το πρόβλημα της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού με 22% (15% στο γενικό σύνολο) αλλά και την ερημοποίηση-μετανάστευση των νέων με 19% (16% στο γενικό σύνολο).
Αντιστοίχως θεωρούν πρόβλημα την υγεία /περίθαλψη με 12% όταν στο γενικό σύνολο είναι 19% καθώς και τις συγκοινωνίες- μεταφορές με 12%, όταν στο γενικό σύνολο είναι 19%.
Χαμηλά είναι και το πρόβλημα εγκληματικότητα και δημόσια ασφάλεια με 4% όταν στο γενικό σύνολο είναι 15%.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ειδικότερα για την περιφέρεια Ηπείρου ένας στους δυο πολίτες (49%) απαντά πως θεωρεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής του την ανεργία. Το 28% απαντά ως δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα την οικονομική ανάπτυξη.
Ακολουθούν για την Περιφέρεια Ηπείρου:

-οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας 22%,
-η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων 22%,
-η φτώχεια- κοινωνικός αποκλεισμός 22%,
-η ερημοποίηση και η μετανάστευση των νέων 19%,
-η πανδημία COVID-19 18%,
-το προσφυγικό- μεταναστευτικό 17%,
-η παιδεία- σχολεία 13%,

Πιο χαμηλά βρίσκεται η υγεία- περίθαλψη12%,
-οι συγκοινωνίες- μεταφορές 12%,
-η λειτουργία δημοσίου- γραφειοκρατία 9%,
-η ρύπανση περιβάλλοντος 7%,
-η εγκληματικότητα και δημόσια ασφάλεια 4%.
Ακολουθούν με 3% όσοι απαντούν αυθόρμητα «δεν έχω γνώμη», ο ρατσισμός και ξενοφοβία και «άλλο».

Κυρίαρχος Καχριμάνης
Ένας στους δυο πολίτες, σε ποσοστό 51% έχει θετική και μάλλον θετική γνώμη για τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, το 27% «ουδέτερη ή δεν έχει γνώμη» και το 19% «αρνητική ή μάλλον αρνητική». Το 3% των ερωτηθέντων απαντά πως «δεν τον γνωρίζει». Σχεδόν έξι στους τέσσερις σε ποσοστό 58% απαντούν πως είναι ικανοποιημένοι από το έργο του Περιφερειάρχη, ενώ ένας στους δυο σε ποσοστό 49% δηλώνει πως πρέπει να επανεκλεγεί στις εκλογές του 2023.

Οι άλλοι Περιφερειάρχες
Αποδοχή ανάλογη με του Καχριμάνη, απολαμβάνει και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ένας στους δυο πολίτες έχουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη ενώ αρνητική γνώμη έχει μόλις το 17% του δείγματος. Ουδέτερη άποψη δηλώνει πως έχει το 30% των ερωτηθέντων.
Το 55% δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
Τέλος, ένας στους δυο πολίτες σε ποσοστό 51% απαντά πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας πρέπει να επανεκλεγεί στην θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, σε αντίθεση με το 33% που εκτιμά όχι δεν πρέπει να εκλεγεί ξανά.

Για τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, το 33% απαντά πως έχει «θετική ή μάλλον θετική γνώμη» Οι πολίτες σε ποσοστό 28% απαντούν πως έχουν αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη ενώ το 36% δεν έχει γνώμη. Αναφορικά με το έργο του κ. Κασαπίδη ικανοποιημένο δηλώνει το 37%, δυσαρεστημένο το 46% και το 18% των ερωτηθέντων δεν ξέρει ή δεν απαντά. Επίσης, σχεδόν ένας στους δυο, σε ποσοστό 46%, απαντά πως ο κ. Κασαπίδης δεν πρέπει να επανεκλεγεί Περιφερειάρχης.
Τέλος για τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Χρήστο Μέτιο, το 25% έχει «θετική ή μάλλον θετική γνώμη», «Ουδέτερη γνώμη ή δεν έχουν γνώμη» οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 38%, ενώ «αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη» έχει το 26%. Το 48% των ερωτηθέντων απαντά πως δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο του Περιφερειάρχη με τις θετικές γνώμες να ανέρχονται σε 33%. Σχεδόν ένας στους δυο ερωτηθέντες, θεωρεί ότι ο κ. Μέτιος δεν πρέπει να επανεκλεγεί το 2023. «Ναι ή μάλλον ναι» απαντά το 28% και «δεν ξέρει- δεν απαντά» το 28%.