Κόκκινος ΔΗΜΟΣ Αρταίων

Στον αστερισμό του αυξημένου κινδύνου

Η μισή Άρτα σε lockdown έως 08-03-2021

Αγορές ξανά με Click Away

Δημήτρης Δημητρίου: το κόλπο των θετικών στον Covid-19 Αλβανών

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ από τον Αρτινό Δικηγόρο κ. Άρη Τάτση

Δεν θα μπορούσε να πει κανείς, πως ήταν «κεραυνός εν αιθρία», η συμπερίληψη της Άρτας στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, αφού τον τελευταίο καιρό, παρά τις ηχηρές προειδοποιήσεις για προφυλάξεις, με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού να βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, η Τοπική Κοινωνία δεν αντέδρασε με σωστά αντανακλαστικά.
Η πεποίθηση πως η περιοχή μας από «πράσινη» δεν πρόκειται να μεταβληθεί, οδήγησαν σε μεγάλη χαλαρότητα, κάτι που επισημαίνει και σε άρθρο του, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Άρτας ΒΑΓΓΈΛΗΣ ΧΑΡΜΠΉΣ.

«Είναι καιρός τώρα που η τοπική μας κοινωνία, συμπατριώτες και συμπολίτες μας, προκλητικά αψηφούν τα υγειονομικά μέτρα και υπονομεύουν τα όποια ερείσματα προστασίας της Δημόσιας Υγείας» σημειώνει ο κ. ΧΑΡΜΠΗΣ.
Αποτέλεσμα, η μισή Άρτα, δηλαδή ο μεγάλος Δήμος Αρταίων, όπου τα ενεργά κρούσματα είχαν αυξηθεί από 16, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 64, έχουν δηλαδή τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα, τέθηκε σε lockdown έως 08-03-2021.
Η ανακοίνωση έγινε στην ενημέρωση 26.2.2021 από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «Τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι τα ίδια σε όλη την επικράτεια και οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από περιοχή σε περιοχή εξετάζονται και αναλύονται από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, ώστε να καθοριστεί το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιοχής και κατ’ επέκταση τα μέτρα που ισχύουν σε αυτή.
Σύμφωνα λοιπόν με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από σημερινή ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19, ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας διαμορφώνεται ως εξής:

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) μπαίνουν από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί και έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 το πρωί οι εξής περιοχές:
Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, με εξαίρεση το Δήμο Μεγανησίου, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα – από 7, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 43 εχθές το βράδυ.
Στο κόκκινο μπαίνει επίσης και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, όπου παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο Δήμο Ηγουμενίτσας, όπου εντοπίζεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, με τα ενεργά κρούσματα να έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα.
Αυξητική τάση, μικρότερης όμως κλίμακας, παρατηρείται και στους Δήμους Σουλίου και Φιλιατρών, η οποία μάλιστα συνδέεται με κινητικότητα μεταξύ των τριών Δήμων όπως αποτυπώνεται τόσο από τα κρούσματα, όσο και από την ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους. (…)

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου μπαίνει και ο Δήμος Αρταίων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 16, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 64, έχουν δηλαδή τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα».
Να σημειωθεί πως 25 νέα κρούσματα στο σύνολο αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για την εικόνα της πανδημίας στην Ήπειρο, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Αναλυτικά στην ΠΕ Ιωαννίνων ανακοίνωσε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα 14 νέες διαγνώσεις. Στις Περιφερειακές Ενότητες που μπήκαν στο κόκκινο και συγκεκριμένα στην ΠΕ Άρτας ανακοινώθηκαν 3 νέα κρούσματα και στην ΠΕ Θεσπρωτίας 6 νέα κρούσματα. Τέλος, στην ΠΕ Πρέβεζας αναφέρονται 2 νέα κρούσματα.

Το κόλπο των Αλβανών
Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλεί δημοσίευμα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, με την αποκάλυψη από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρη Δημητρίου.
«Οδηγέ, σταμάτα εδώ, έχω ένα πόνο στην καρδιά και δεν αισθάνομαι καλά». Με αυτή τη φράση κλισέ, δεκάδες Αλβανοί υπήκοοι που έχουν διαγνωστεί στην πατρίδα τους θετικοί στον κορωνοϊό, περνούν τα σύνορα με πλαστό αρνητικό τεστ και επιτυγχάνουν να νοσηλευτούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπως αποκάλυψε στο protothema.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου. «Με το που περάσουν τα σύνορα δηλώνουν στον οδηγό του λεωφορείου ότι δεν αισθάνονται καλά και πως αντιμετωπίζουν πόνο στην καρδιά με αποτέλεσμα ο οδηγός να τους μεταφέρει άμεσα στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου (χωριό κοντά στα σύνορα με Αλβανία). Εκεί υποβάλλονται σε rapid τεστ το οποίο βγαίνει φυσικά θετικό», προσθέτει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Στο ερώτημα, γιατί να ακολουθήσει ένας Αλβανός υπήκοος αυτή την διαδικασία και να μην επιλέξει να νοσηλευτεί σε κάποιο από τα νοσοκομεία της χώρας του, ο κ. Δημητρίου, εξηγεί: «Μα για τον απλούστατο λόγο ότι στην πατρίδα τους η κυβερνητική πολιτική απέναντι στην πανδημία, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Τα πάντα ανοιχτά, κανένας έλεγχος και σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις βαριά συμπτώματα, το μόνο που σου παρέχουν είναι ένας αναπνευστήρας και κατ’ οίκον περιορισμό, οπότε λογικό είναι να αναζητήσουν περίθαλψη στα ελληνικά νοσοκομεία».

Μήνυση από τον Δικηγόρο Άρη Τάτση
Εν τω μεταξύ για το ίδιο θέμα, ο Αρτινός Δικηγόρος κ. Άρης Τάτσης κατέθεσε ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ προς τον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Ο κ. Τάτσης, επικαλείται δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, αλλά και τις δηλώσεις του πεορέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρη Δημητρίου.
Ο κ. Τάτσης στη ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ , αναφέρει πως «Ο λαός της Ηπείρου, όπως και σύμπας ο ελληνικός λαός, προέβη σε μια τιτάνια προσπάθεια με τεράστιο οικονομικό κόστος, προκειμένου να διατηρήσει σε κατάσταση δυνατότητας λειτουργίας τις μονάδες εντατικής θεραπείας και κατ’επέκταση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να δύνανται εν τοις πράγμασι να νοσηλεύονται οι νοσούντες από covid 19 και να αποφευχθούν καταστάσεις τύπου Ιταλίας, όπου στην αρχή της επιδημίας ιατροί, βρέθηκαν στη εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση να αποφασίζουν σε ποιον ασθενή θα δώσουν αναπνευστήρα ή θέση ΜΕΘ, οπότε θα ζήσει, και ποιον θα αποκλείσουν, οπότε αυτονόητα θα αποβιώσει.

Αν λοιπόν, ο μη γένοιτο, η επιδημιολογική κατάσταση δυσχερανθεί, όπως δείχνουν τα ως άνω δεδομένα, απορώ ειλικρινά ποιος θα είναι αυτός που θα βρεθεί στη θέση να ανακοινώσει στον ηπειρώτικο λαό ότι η ως άνω προσπάθεια, κατά την οποία ο καθένας μας κυριολεκτικά έκοψε από το κορμί του, απέβη άκαρπη διότι μας εξαπάτησαν ομαδικά κάποιοι κακούργοι εγκληματίες με το ως άνω φθηνό κολπάκι κι εμείς τους αφήσαμε επιδεικτικά ατιμώρητους για να μας περιγελάνε. Είναι αυτονόητο, ιδίως μετά τα ως άνω δημοσιεύματα, ότι αυτοί οι αλλοδαποί κακούργοι εγκληματίες έχουν ήδη σχεδιάσει την απόδρασή τους στο εξωτερικό αμέσως μετά την έξοδό τους από τα ως άνω νοσοκομεία, προκειμένου να αποφύγουν τις βαρύτατες ποινικές συνέπειες που επικρέμανται επί της κεφαλής τους. Το δε εγκληματικό τους σχέδιο είναι προφανές και θα αποδειχθεί περίτρανα κατά τα ως άνω. Για το λόγο αυτό συντρέχει η εφαρμογή της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 244του ΚΠοινΔ, ώστε μη διαβούν ασύλληπτοι την πόρτα των νοσοκομείων οι ως άνω εγκληματίες. Σημειώνω ότι έχει εκδοθεί η σχετική με αριθμό 4/2020 εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατά την οποία χαρακτηρίζεται ως αυτονόητη η παρέμβαση των Εισαγγελέων Πλημμελειοδικών σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων για την πρόληψη της ως άνω ασθένειας».

Η ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ , Αρτινού Δικηγόρου Άρη Ι. Τάτση, καταλήγει ως εξής: «Ρητά επιφυλάσσομαι προς υποβολή συμπληρωματικής μηνύσεως σε περίπτωση που νέα πραγματικά περιστατικά προκύψουν από τις ως άνω αιτούμενες ανακριτικές πράξεις.
Για τους λόγους αυτούς, ζητώ
-Να διατάξετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, κατά την οποία θα διενεργηθούν οι ως άνω αιτούμενες ανακριτικές πράξεις.
-Να ασκήσετε δίωξη κατά των ως άνω κακούργων εγκληματιών για τις ως άνω παράνομες πράξεις τους, καθώς επίσης και κατά παντός αγνώστου προς το παρόν υπευθύνου, ο οποίος θα προκύψει από την ανάκριση.
-Να μεριμνήσετε ώστε να μη διαβούν ασύλληπτοι τις πύλες των νοσοκομείων οι ως άνω εγκληματίες».

Τι ισχύει 
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου η απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, όπως ο Νομός Θεσπρωτίας και ο Δήμος Άρτας.
Η κυκλοφορία στις περιοχές αυτές θα πρέπει να σταματά στις έξι το απόγευμα. Φυσικά υπάρχουν οι γνωστές εξαιρέσεις που αφορούν στις μετακινήσεις για λόγους εργασίας, υγείας, παροχή βοήθειας.
Η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας απαγορεύεται κάτι που ισχύει και σήμερα ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για μεταφορά επιβατών.

-Όλες οι δημόσιες συναθροίσεις αναστέλλονται ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και υποχρεωτικά με τηλεργασία.
-Με το αναγκαίο προσωπικό πρέπει να λειτουργούν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου κι εδώ εφαρμόζεται τηλεργασία ενώ το κοινό εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις.
-Στα σχολεία συνεχίζεται η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία για τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα ολοήμερα και τα γυμνάσια ενώ τα λύκεια επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση.
-Με τηλεκπαίδευση συνεχίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία για τα ΑΕΙ.

-Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, διανομή προϊόντων και καθ’ οδόν εξυπηρέτηση επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών χωρίς την παραμονή τους στο εσωτερικό ή τον εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
-Τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν με πληρότητα μέχρι 65% και τα ταξί μπορούν να εξυπηρετούν μέχρι δύο πελάτες.

-Τα καταστήματα τροφίμων εξακολουθούν να λειτουργούν με το υφιστάμενο πλαίσιο όπως και οι λαϊκές αγορές.
-Το λιανεμπόριο λειτουργεί με τη διαδικασία της εξ αποστάσεων προαγοράς ή με προκαθορισμένο ραντεβού.
-Η λειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής συνεχίζεται με προϋποθέσεις και με ραντεβού.