Κύκλωμα εκβιασμών: Σε αργία 12 Επόπτες Υγείας της Περιφέρειας Αττικής

Ριζικές αλλαγές προανήγγειλε ο Ν. Χαρδαλιάς-διαγραφές από ΠΑΣΟΚ

Σε σαρωτικές αλλαγές και μετακινήσεις στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, μετά και τη σύλληψη συνολικά 12 υπαλλήλων, Εποπτών Δημόσιας Υγείας, για ανάμιξή τους στο κύκλωμα εκβιαστών. Με την κοινοποίηση της έρευνας των διωκτικών αρχών και οι 12 εμπλεκόμενοι, τέθηκαν άμεσα σε αργία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την πρόσφατη «σκούπα» στη Διεύθυνση Μεταφορών, ο περιφερειάρχης αναμένεται στις αμέσως επόμενες ημέρες να προχωρήσει σε αλλαγές και στις ελεγκτικές υπηρεσίες με στόχο την απόλυτη διαφάνεια και την τροποποίηση των εσωτερικών διαδικασιών.
«Μηδενική ανοχή σε κάθε παράνομη ενέργεια, που αμαυρώνει το κύρος της Περιφέρειας και προσβάλλει τους πολίτες» ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι επικείμενες αλλαγές δρομολογούνται στους παρακάτω τρεις άξονες:
– Θεσπίζονται δικλείδες ασφαλείας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα διαφθοράς
– Ενισχύεται η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας, η οποία αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση από Τμήμα που ήταν μέχρι σήμερα
– Αλλάζει ο τρόπος συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς οι εργαζόμενοι που τα συγκροτούν θα ορίζονται πλέον με κλήρωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα τους ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή.

ΠΑΣΟΚ: Αναστολή της κομματικής ιδιότητας
Η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την κομματική ιδιότητα δύο μελών του κόμματος που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση του κυκλώματος εκβιασμών σε καταστηματάρχες στην Αθήνα.
«Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τα τεφτέρια 
Στο κύκλωμα συμμετείχαν ακόμη, υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, δημοτικοί αστυνομικοί και υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, περιλαμβανομένου και ενός στελέχους. Οι δράστες φέρονται να εκβίαζαν συστηματικά καταστηματάρχες, απαιτώντας χρηματικά ποσά.
Σύμφωνα με το ieidiseis μία από τους συλληφθέντες είχε συγκροτήσει και διεύθυνε την εγκληματική οργάνωση, με τη συμμετοχή δημοτικών αστυνομικών και υπαλλήλων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών, όπως Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται και τα τεφτέρια του κυκλώματος, σημειώματα και γραπτά και ηλεκτρονικά αρχεία, όπου καταγράφονταν οι εκβιασμοί, οι «ταρίφες» και τα χρωστούμενα ποσά από τους καταστηματάρχες.

Οι σημειώσεις τους δημιουργούν αίσθηση καθώς φανερώνουν την πλήρη οργάνωση της εγκληματικής οργάνωσης, τα ποσά που ζητούσαν από τους μαγαζάτορες και τη μοιρασιά που έκαναν στη συνέχεια.
Πάνω από 700 χιλ. ευρώ ήταν το οικονομικό όφελος για τους 14 δημοτικούς αστυνομικούς και διοικητικούς υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι κατηγορούνται για υπόθεση εκβιασμού καταστηματαρχών και χρηματισμού.
Υπενθυμίζεται ότι συνελήφθησαν συνολικά 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης των «Αδιάφθορων» της ΕΛ. ΑΣ. κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- 439.140 ευρώ, κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι και ρολόγια.