Κύριο αίτημα της Πανελλήνιας Ολομέλειας Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων Nα αραιώσουν οι Συνεδριάσεις Λογοδοσίας !!!

Αναστασία Γιογλή: δημοτικά συμβούλια και δημοτικές αρχές λογοδοτούν στους πολίτες

Ζητούν αυστηροποίηση για επιθετικούς και ταραξίες Δημοτικούς Συμβούλους

Μπήκε και το θέμα των απουσιών για τους κοπανατζήδες Εκλεγμένους

Η ανάγκη δημιουργίας ενός πρότυπου κανονισμού για τα Δημοτικά Συμβούλια και ο Ενιαίος Κώδικας Δήμων και Περιφερειών, ο οποίος αναμένεται να προσφέρει πιο συνεκτικά και σαφή πλαίσια λειτουργίας για την τοπική αυτοδιοίκηση, συζητήθηκε διεξοδικά, στην 1η Ολομέλεια Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Δήμο Αγίου Δημητρίου το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στο κτίριο του «Στρογγυλού» Σχολείου.

Το εμβληματικό κτίριο του «Στρογγυλού» Σχολείου του μεγάλου αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου, φιλοξένησε Προέδρους Δημοτικών Συμβουλίων από όλη τη χώρα, που συζήτησαν σημαντικά θέματα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και του επιπέδου των δημοκρατικών διαδικασιών των δημοτικών συμβουλίων.

Στο Δίκτυο έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 200 Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων από όλη την Ελλάδα που ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κ. Παναγιώτη Μαμτσαδέλη στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία, αλλά και την Πρόεδρο του Δ.Σ. Ιωαννιτών Αναστασία Γιογλή που επεξεργάστηκε τα διάφορα καταστατικά θέματα και την μορφή που μπορεί να πάρει το Δίκτυο.

Η πρώτη Ολομέλεια του Δικτύου Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Βασίλη Σπανάκη και με οικοδεσπότες τον Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Μαμαλάκη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστα Σταυρόπουλο.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από το Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, Στέλιο Μαμαλάκη, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του δημοκρατικού διαλόγου και της διαφάνειας από την πλευρά των δημοτικών αρχών, τονίζοντας ότι οι βέλτιστες λύσεις για την καθημερινότητα των δημοτών, προκύπτουν μέσα από τη συνεννόηση όλων των δημοτικών παρατάξεων. «Πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τακτικά. Η μετεξέλιξη τους δε, σε ένα Δίκτυο Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων θα έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στη λειτουργία των Συμβουλίων, από τυχόν ασάφειες σε σχετικούς νόμους», τόνισε ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου.

Ο Στέλιος Μαμαλάκης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και συνεχάρη ειδικά τους προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων, Καβάλας, Ιωαννίνων και Αγίου Δημητρίου για την πρωτοβουλία σύγκλισης της πρώτης ολομέλειας.
Ενδιαφέρον έδειξε για την πρωτοβουλία ο Υφυπουργός κ. Σπανάκης ο οποίος όχι μόνο παραβρέθηκε, αλλά κάθισε μέχρι το τέλος και άκουσε όλες τις τοποθετήσεις των Προέδρων που μίλησαν γα να δώσει στο τέλος και τις απαντήσεις. Ο Υφυπουργός εξέφρασε έντονα την επιθυμία να αναπτυχθεί στενή σχέση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δικτύου για να λύνονται καθημερινά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και να υπάρχει ανοιχτός συνεχής δίαυλος επικοινωνίας.

Στις εργασίες της Ολομέλειας, τέθηκαν επί τάπητος παλιά και νέα ζητήματα όπως το πρόβλημα των ερμηνειών του κανονισμού λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων, καθώς και της πιο αποτελεσματικής λειτουργίας της θεσμοθετημένης λογοδοσίας των δημοτικών αρχών, αφού κύριο αίτημα ήταν η «αραίωση» των συνεδριάσεων λογοδοσίας που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην τρέχουσα θητεία.

Όπως επεσήμανε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, τα δημοτικά συμβούλια και οι δημοτικές αρχές θα πρέπει κυρίως να λογοδοτούν στους πολίτες και όχι στην αντιπολίτευση, που συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων.

Όπως διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις των ομιλητών το θέμα της λογοδοσίας κάθε δύο μήνες απασχολεί σοβαρά όλους τους δήμους, αφού τα θέματα που τίθενται, υπερβαίνουν την περίοδο του διμήνου, ενώ πολλές φορές επαναλαμβάνονται στην προ ημερήσιας συζήτηση των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων.

Οι πρόεδροι συμφωνούν και προτείνουν να αραιώσουν οι λογοδοσίες και να γίνονται ανά τετράμηνο ή εξάμηνο, αλλά και να αποσαφηνιστεί η διαδικασία της λογοδοσίας καθώς υπάρχουν εντάσεις με τις ερμηνείες των διατάξεων.

Οι πρόεδροι ζήτησαν αυστηροποίηση της αντιμετώπισης για επιθετικούς και ταραξίες δημοτικούς συμβούλους, ενώ εντοπίσθηκε πως στο θέμα των απουσιών ή των κατ΄ επίφαση παρουσιών κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι παρουσιάζονται απλώς σε ένα δύο θέματα κάθε τρεις συνεδριάσεις για να μην βγουν έκπτωτοι!

Οι προβληματισμοί των προέδρων

Τα κύρια προβλήματα που αναδείχτηκαν μέσα από τιςομιλίες του Προέδρων και που τέθηκαν μετ’ επιτάσεως στον αρμόδιο υφυπουργό ήταν και τα εξής:
– Η νεοεισαγόμενη διάταξη της Λογοδοσίας που όπως φαίνεται ταλαιπωρεί καθολικά όλους τους δήμους. Οι Πρόεδροι συνέτειναν στην άποψη να αραιώσουν οι λογοδοσίες, αφού υπάρχει και η διαδικασία των ερωτήσεων προ ημερήσιας διάταξης και να γίνει ανά τετράμηνο ή εξάμηνο καθώς και να αποσαφηνιστεί η διαδικασία.

– Η διαχείριση της τάξης αφού πολλοί Πρόεδροι έβαλαν το θέμα ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν είτε επιθετικούς και ταραξίες δημοτικούς συμβούλους, είτε το χρόνο που ορίζει ο κανονισμός και ζήτησαν αποσαφήνιση και αυστηροποίηση στην διαδικασία.

– Η κατηγοριοποίηση των δήμων στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας αφού διαπιστώθηκε ότι μικροί και μεγάλοι δήμοι, μητροπολιτικοί και νησιωτικοί ή ορεινοί, έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες λειτουργίας, διαφορετικά μέσα και διαστάσεις. Όλοι οι Πρόεδροι των μικρών δήμων ανέδειξαν μια άλλη διάσταση λειτουργίας και ανάγκες που δεν καλύπτονται από τον πρότυπο κανονισμό.

– Τέθηκε και το θέμα των απουσιών ή των κατ΄ επίφαση παρουσιών αφού διαπιστώθηκε ευρεία πρακτική, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να παρουσιάζονται απλώς σε ένα δύο θέματα κάθε τρεις συνεδριάσεις για να μην βγουν έκπτωτοι.

– Οι αμοιβές – αποζημιώσεις των Προέδρων: Ειδικά οι μικροί και περιφερειακοί δήμοι ανέδειξαν το πρόβλημα των εξόδων που τους δημιουργεί το αξίωμα και των διαδικασιών που καλύπτουν καθώς οι περισσότεροι δεν διαθέτουν προσωπικό για να τους βοηθήσει. Ούτε νομική υπηρεσία δεν έχουν οι περισσότεροι για να συμβουλευτούν.

– Αποσαφήνιση ζήτησε και στο νομό και στον πρότυπο κανονισμό μεγάλη μερίδα των προέδρων, καθώς όπως είπαν ακόμη και όταν τηλεφωνούν στο Υπουργείο Εσωτερικών για αποσαφήνιση, λαμβάνουν αντιφατικές απαντήσεις, ενώ διαπιστώνουν ότι άλλοι δήμοι λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας και έτσι μπαίνει σοβαρό θέμα νομιμοποίησης των αποφάσεων. Εδώ μπήκε σοβαρό θέμα τεχνική βοήθειας που πρέπει να αναπτυχθεί θεσμικά.

– Τέθηκε και το θέμα των αρμοδιοτήτων καθώς υπάρχουν και ασάφειες αλλά και η δικαιοδοσία μεταβίβασης τους μεταξύ Δημοτικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβουλίου που συχνά απορρίπτεται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

– Μπήκε επίσης και το θέμα των 25 υπογραφών με τις οποίες οι πολίτες μπορούν να φέρνουν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς από πολλούς προέδρους θεωρήθηκε καταχρηστικό.

Στο τέλος των ομιλιών πήρε το λόγο και πάλι ο Υφυπουργός κ. Σπανάκης ο οποίος ενημέρωσε ότι ΚΕΔΕ έχει λάβει τον πρότυπο κανονισμό που θα συζητηθεί στο Συνέδριο του Νοεμβρίου ενώ έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο οι προτάσεις της. Σημείωσε όμως ότι το θέμα της κατηγοριοποίησης των δήμων το ακούει με μεγάλη προσοχή, αλλά και ότι ο πρότυπος κανονισμός δεν είναι δεσμευτικός, ούτε υποχρεωτικός και ότι μπορούν τα ΔΣ να φτιάξουν τον δικό τους.

Αρκετοί πρόεδροι στις ομιλίες τους επεσήμαναν ότι δεν έχουν λάβει ούτε τον πρότυπο κανονισμό, ούτε τις θέσεις της ΚΕΔΕ και έτσι αναδείχθηκε το θέμα της ενιαίας τοποθέτησης ως όργανο στο Συνέδριο. Υπήρξε άλλωστε μεγάλος προβληματισμός για το πως το Δίκτυο μπορεί να ενσωματωθεί και να νομιμοποιηθεί μέσα από τα όργανα της ΚΕΔΕ.