Κώστας Λαπαβίτσας: Χαμηλές επενδύσεις, χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλοί μισθοί, δείχνουν το εύθραυστο της οικονομίας μας!

«Η ανάπτυξη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, η οποία είναι της τάξης του 2,2-2,3% και οι κυβέρνηση το παρουσιάζει ως μία τεράστια επιτυχία, κι αυτό γιατί το συγκρίνουν με τις άλλες χώρες του πυρήνα την ευρωζώνης των οποίων η ανάπτυξη βρίσκεται κοντά στο 0%. Όμως για μία χώρα που πέρασε πολυετή κρίση και έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της, μια ανάπτυξη της τάξης του 2,2 – 2,3% είναι πολύ μικρή για να την ανατάξει. Δεν υπάρχει δηλαδή δυναμική ανάπτυξης. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στη δομή της ελληνικής οικονομίας:

Στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει από πριν την κρίση σε σχέση Με τον παραγωγικό τομέα και αυτό του χρηματοπιστωτικό και του εμπορίου. Ο παραγωγικός τομέας συνεχίζει να είναι πολύ αδύναμος. Κι αυτό φαίνεται καθαρά γιατί οι επενδύσεις στην ουσία είναι ανύπαρκτες και όπου δεν υπάρχουν οι επενδύσεις δεν υπάρχει και αναπτυξιακή προοπτική. Η ανάπτυξη που έχουμε βασίζεται στους χαμηλούς μισθούς οι οποίοι πιέζονται συνεχώς σε πραγματικές τιμές. Η αναλογία κατανάλωσης και επένδυσης παραμένει η ίδια. Και οι όποιες επενδύσεις «πατάνε» πάνω στα πακέτα της ΕΕ.

Αυτό είναι το κυριότερο μας πρόβλημα: Όταν κινείσαι με χαμηλό μισθό και χωρίς επενδύσεις θα έχεις και πολύ χαμηλή παραγωγικότητα! Και αυτή οφείλεται στη έλλειψη επενδύσεων! Το αποτέλεσμα χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλών μισθών και χαμηλών επενδύσεων μίνι σημαντικά κέρδη για τις μεγάλες ειδικά εταιρείες αλλά πολύ χαμηλή ανάπτυξη! Αυτό είναι και η βαθιά μας αδυναμία. Που φαίνεται αυτό; Στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών και αυτό των τρεχουσών συναλλαγών.

Το πρώτο είναι τραγικά ελλειμματικό. Το έλλειμα στο 2ο είναι της τάξης του 6-7% και αυτό είναι τραγικό παράδειγμα της δομής της οικονομίας. Έχουμε συνεχές έλλειμα στις τρέχουσες συναλλαγές, πράγμα που δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η οικονομία μας.

Τα υπόλοιπα που έχουμε όπως ο πληθωρισμός που είναι η αδυναμία του μισθού του του μέσου εργαζόμενου να φτάσει τις ανάγκες του μήνα. Το τελευταίο είναι παγκόσμιο και έχει να κάνει με την αδυναμία του παραγωγικού τομέα και της προσφοράς σε όλο το δυτικό κόσμο, σε σχέση με την τόνωση της ζήτησης, λόγω του COVID. Εκεί καθώς ανέβαιναν όλες οι τιμές κάποιες εταιρείες βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν.

Στη χώρα μας τα φαινόμενα ήταν πάρα πολύ έντονα. Το τραπεζικό σύστημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι αρκετά κερδοφόρο. Γιατι; Η κύρια αιτία είναι η τεράστια διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο καταθέσεων και σε αυτό του δανεισμού ιδίως για τους μικρομεσαίους. Είναι διπλάσια με την αντίστοιχη στη ευρωζώνη! Παράλληλα δεν έχουμε τεράστια αύξηση της πίστωσης αφού η ανάπτυξη είναι μικρή.

Στα ακίνητα έχουμε μία φούσκα, που όμως δεν οφείλεται σε τραπεζικό δανεισμό. Οφείλεται κυρίως στα λίγα χρήματα που μπαίνουν στην χώρα, αλλά και στο τομέα της ανακαίνισης.

Παράλληλα στις ΗΠΑ έχουμε φαινόμενα χρηματοπιστωτικής φούσκας. Έχουμε εξαιρετική άνοδο των τιμών που επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες. Τα χρήματα που εισέρχονται σε αυτόν τον τομέα προέρχονται κυρίως από τα μεγάλα funds που διαχειρίζονται τεράστια κονδύλια. Αυτή το όργιο σπέκουλας δεν μπορεί να κρατήσει γιατί δεν αντανακλά την πραγματική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης και θέλει να μειώσει τα επιτόκια. Και να αυξήσει το χρήμα. Εάν όμως σπάσει αυτή η φούσκα της σπέκουλας τότε οι συνέπειες ειδικά για μία ευθραστη οικονομία όπως η δική μας θα είναι πολύ σοβαρές…

ΠΗΓΗ: NewsHub.gr