
Με πρωτοβουλία του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κώστα Μπάρκα, 12 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τους εξειδικευμένους νοσηλευτές οι οποίοι, με ευθύνη της κυβέρνησης, μένουν αναξιοποίητοι στο περιθώριο.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η εξειδίκευση νοσηλευτών σε κρίσιμους τομείς (Εντατική, Παιδιατρική, Ογκολογική κ.ά.) θεσπίστηκε με νόμους και πανηγυρικές εξαγγελίες. Όμως, στην πράξη, οι νοσηλευτές που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους αντί να τοποθετούνται στις μονάδες που εκπαιδεύτηκαν – μετακινούνται σε άσχετα τμήματα, με πρόσχημα τις “λειτουργικές ανάγκες”.
Με αποτέλεσμα κρίσιμες μονάδες να παραμένουν υποστελεχωμένες, δημόσιοι πόροι και κόποι νοσηλευτών να πετιούνται στον κάλαθο, επειδή η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε τους δικούς της νόμους (ν. 4690/2020, ν. 4823/2021), αποδεικνύοντας πλήρη αδράνεια.
Επισημαίνουν ότι η αναιτιολόγητη υποβάθμιση του εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, σε συνδυασμό με την επαγγελματική ανασφάλεια, την παντελή έλλειψη αναγνώρισης και την απαξίωση που υφίστανται, δεν είναι απλώς αδικία – είναι πολιτική επιλογή που οδηγεί σε μαζικό burnout και αναγκάζει τους νοσηλευτές να προχωρούν σε έντονες κινητοποιήσεις για τα αυτονόητα.
Τονίζουν ότι η πολιτική ευθύνη είναι σαφής και η αδιαφορία για την αξιοποίηση εξειδικευμένων νοσηλευτών υπονομεύει το ΕΣΥ και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών. Η κατάσταση αυτή, υπογραμμίζουν, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι νοσηλευτές που επένδυσαν στην εκπαίδευσή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως “αναλώσιμοι”. Η Πολιτεία ο-φείλει να στηρίξει το ΕΣΥ στην πράξη, όχι μόνο στα χαρτιά.
Καταλήγοντας, ζητούν από τον Υπουργό Υγείας, την άμεση δημοσιοποίηση στοιχείων για τις θέσεις εξειδίκευσης και τις κενές θέσεις, την θεσμοθέτηση υποχρεωτικής αξιοποίησης των εξειδικευμένων νοσηλευτών στις μονάδες που εκπαιδεύτηκαν και εγκύκλιο προς ΥΠΕ και νοσοκομεία για τήρηση της νομοθεσίας και τερματισμό της αυθαιρεσίας.
Στην Ερώτηση ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πόσες ήταν οι συνολικές θέσεις εξειδίκευσης νοσηλευτών για το έτος 2024, ανά ειδικότητα και Υγειονομική Περιφέρεια;
2. Πόσες από αυτές τις θέσεις καλύφθηκαν και πόσες παρέμειναν κενές;
3. Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να θέσει σε εφαρμογή μηχανισμό παρακολούθησης και ε-λέγχου της κατανομής των εξειδικευμένων νοσηλευτών, ώστε να διασφαλίζεται ότι αξιοποιούνται στις μονάδες για τις οποίες εκπαιδεύτηκαν, με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση τους στις κατάλ-ληλες μονάδες;
4. Θα υπάρξει θεσμοθέτηση υποχρεωτικής τοποθέτησης εξειδικευμένων νοσηλευτών σε μονάδες ανάλογες της εκπαίδευσής τους;
5. Σκοπεύει το Υπουργείο να εκδώσει οδηγία ή εγκύκλιο προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα νοσοκομεία για την ορθή εφαρμογή της τοποθέτησης εξειδικευμένων νοσηλευτών;
6.Υπάρχει πρόβλεψη για επανεξέταση του πλαισίου στελέχωσης νοσηλευτικών τμημάτων, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα προσωπικού με βάση την εξειδίκευση;