Κώστας Μπάρκας: κυβερνητική αδιαφορία απέναντι και στον κλάδο της Μελισσοκομίας
Από τον περασμένο Δεκέμβρη (15/12), οι βουλεύτριες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είχαμε αναδείξει με Ερώτησή μας προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Μελισσοκομίας. Αλλά η κυβέρνηση επίλεξε να αγνοήσει την πραγματικότητα και την αγωνία που βιώνουν οι μελισσοκόμοι της χώρας και για μια ακόμη φορά δεν απάντησε σε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, σημειώνεται σε δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα, στην οποία αναφέρονται και τα εξής:
«Είχαμε από τότε επισημάνει ότι τόσο η αύξηση του κόστους παραγωγής, όσο και οι χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης του μελιού, έχουν οδηγήσει στη μείωση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα, είναι πλήγμα το γεγονός ότι οι μελισσοκόμοι αποκλείστηκαν από τις ενισχύσεις για ζωοτροφές, καθώς οι τιμές των μελισσοτροφών (ζαχαροζύμαρο), έχουν φτάσει στα ύψη και η αναγκαία ζάχαρη, για να ετοιμάσουν οι μελισσοκόμοι τροφή για το χειμώνα, έχει αυξηθεί από 0,60€ σε 1,60€ το κιλό, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική η αγορά της αναγκαίας τροφής. Επιπρόσθετα, το κόστος μετακίνησης έχει υπερδιπλασιαστεί, εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων. Οι μελισσοκόμοι όμως, οφείλουν 1-2 φορές την εβδομάδα να επισκέπτονται το μελισσοκομείο τους για επιθεώρηση, που βρίσκεται συνήθως σε μακρινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά και να μετακινούν τα μελίσσια τους σε μεγάλες αποστάσεις για την εκμετάλλευση των ανθοφοριών, αλλά και για την ανανέωση του πληθυσμού τους, προκειμένου να επιβιώσουν οι μέλισσες, αφού αυτές ζουν μόνο 40 ημέρες. Πέρα των παραπάνω προκλήσεων, είχαμε στην Ερώτηση επισημάνει και το πρόβλημα των «ελληνοποιήσεων» μελιού, αφού οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Η εικόνα της ευμάρειας που θέλει να περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θρυμματίζεται κάθε μέρα μπροστά στην αγωνία των καταναλωτών για το που θα φτάσουν οι τιμές των προϊόντων και στις κινητοποιήσεις του κόσμου της παραγωγής».