Κώστας Μπάρκας: Τροπολογία για τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ οι σεισμόπληκτες περιοχές Πρέβεζας

Στη Βουλή, με Τροπολογία που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, έρχεται η μέχρι σήμερα άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη χρονική επέκταση, όπως έκανε για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης, της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ και για τους πολίτες του Νομού Πρέβεζας, των οποίων τα οικήματά τους καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020. Υπενθυμίζεται, ότι στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που ψηφίζεται σήμερα, υπάρχει άρθρο στο οποίο προβλέπεται η τριετής απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ αποκλειστικά για σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης, που επλήγησαν από τους σεισμούς του περασμένου Καλοκαιριού και του Φθινοπώρου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως μένουν εκτός ολόκληρες περιοχές της χώρας, που επίσης επλήγησαν πρόσφατα από σεισμούς, όπως ο Νομός Πρέβεζας, η Θεσσαλία και Νησιά του Αιγαίου, όπως η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία, για τις οποίες, βάσει του ισχύοντος Νομοθετικού Πλαισίου προβλέπεται η ετήσια απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για όσα οικήματα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθετεί διαμορφώνοντας συνθήκες ανισότητας των πολιτών απέναντι στον Νόμο. Το οίκημα είναι μη κατοικήσιμο ή έχει σοβαρές ζημιές είτε είναι στην Κρήτη, είτε είναι στην Πρέβεζα. Επομένως, δεν μπορεί για την Πρέβεζα, ή οπουδήποτε αλλού, το οίκημα αυτό να έχει ετήσια απαλλαγή, όπως προβλέπεται μέχρι τώρα, ενώ για την Κρήτη για τις ίδιες ζημιές να νομοθετείται η τριετής απαλλαγή.
Με την Τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Μπάρκας ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών, να συμπεριληφθεί και η οριζόμενη από σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση σεισμόπληκτη από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020 περιοχή του Νομού Πρέβεζας στην τριετή απαλλαγή, όπως προωθεί η κυβέρνηση αποκλειστικά για την περιοχή της Κρήτης, από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για τα οικήματα που καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.