Κώστας Χαρακλιάς στην ΗΧΩ

Η Άρτα βγαίνει μπροστά τόσο στο πανελλήνιο όσο και στο εξωτερικό

«Δεν έχω διεκδικήσει ποτέ το αλάθητο και ούτε θα το κάνω ποτέ. Θεωρώ πως αυτό ζητούν οι συνδημότες μου, είναι να παραμείνω αληθινός απαλλαγμένος από κολακείες και ψεύτικα “χτυπήματα την πλάτη”. Είναι προτιμότερο να πεις λίγα και να κάνεις περισσότερα παρά το αντίθετο».

Αντιδημαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού – Αθλητισμού Νέας Γενιάς και Απασχόλησης ως και τον Μάιο του 2018. Από τον Μάιο 2018 μέχρι και σήμερα πρόεδρος στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Αρταίων, ο Κώστας Χαρακλιάς, μιλά για όσα έγιναν επί δημαρχίας Χρήστου Τσιρογιάννη, για τη δική του συνεισφορά, αλλά και για το μέλλον του Δήμου.
«Ξεκινήσαμε ένα δύσκολο έργο και είμαι σίγουρος ότι αυτό το έργο είναι επιτυχημένο μέχρι σήμερα. Προφανώς και δεν είναι ολοκληρωμένο ακόμη, για αυτό και ζητάμε εκ νέου την ψήφο των πολιτών, αλλά σίγουρα είναι επιτυχημένο και έχουν μπει οι βάσεις για την Άρτα του μέλλοντος» τονίζει ο Κώστας Χαρακλιάς, όσο για την προσωπική του παρουσία ξανά στις εκλογικές διαδικασίες, επισημαίνει: «ζητώ από τους συμπολίτες μου να κοιτάξουν τον άνθρωπο Κώστα Χαρακλιά, να τον περάσουν απο “κόσκινο” που λέει και ο λαός, και να αποφασίσουν εάν αξίζει τη στήριξή τους για μια δεύτερη θητεία».
Η συνέντευξη του Κώστα Χαρακλιά έχει ως εξής:

-Πώς κρίνεται τη μέχρι τώρα πορεία του Δήμου;
To 2014 κληθήκαμε να αναλάβουμε το Δήμο Αρταίων έχοντας μπροστά μας πολύ δύσκολο έργο. Δεν ήταν μόνο η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, με τα μνημόνια, τις πολύ σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και τα διαρκώς μειούμενα χρήματα από το Κράτος προς τους Δήμους, αλλά και το γεγονός ότι ο Δήμος μας είχε μείνει πολύ πίσω σε μικρά, μεσαία και μεγάλης κλίμακας έργα.
Έπρεπε να ξυπνήσουμε έναν «κοιμώμενο γίγαντα» και αυτό κάναμε. Τόσο στα μεγάλα έργα, όπως η Οριοθέτηση του Αράχθου, η νέα Γεφύρωση που θα επιλύσει σημαντικά το κυκλοφοριακό, η κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου, η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ κ.α, όσο και σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς μας, δηλαδή την κοινωνική πολιτική, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και την καθημερινότητα.
Μια ομάδα νέων ανθρώπων, με επικεφαλής τον Δήμαρχό μας, το Χρήστο Τσιρογιάννη, με αγάπη για την Άρτα και θέληση για προσφορά ξεκινήσαμε ένα δύσκολο έργο και είμαι σίγουρος ότι αυτό το έργο είναι επιτυχημένο μέχρι σήμερα. Προφανώς και δεν είναι ολοκληρωμένο ακόμη, για αυτό και ζητάμε εκ νέου την ψήφο των πολιτών, αλλά σίγουρα είναι επιτυχημένο και έχουν μπει οι βάσεις για την Άρτα του μέλλοντος.

-Πόσο δύσκολο ήταν το έργο της δημοτικής αρχής, με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία;
Εξαιρετικά δύσκολο. Ωστόσο τα καταφέραμε. Αρκεί να φανταστείτε πως όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και όλοι οι φορείς του Δημοσίου δεν πλήρωναν, εμείς στο Δήμο Αρταίων δεν αφήσαμε απλήρωτο κανέναν προμηθευτή. Και δεν είναι μόνο τα capital controls. Οι πόροι από το Κεντρικό Κράτος έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 70%, το προσωπικό δεν επαρκεί και προσλήψεις δεν γίνονται. Η κατάσταση είναι ασφυκτική, αλλά συνεχίζουμε και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες χαράσσουμε αναπτυξιακή πορεία για την Άρτα και τους συμπολίτες μας.

-Μιλήστε μας για τους τομείς ευθύνης σας τη θητεία που ολοκληρώνεται.
Όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 κληθήκαμε σαν νέα τότε Δημοτική Αρχή να αναλάβουμε το τιμόνι του Δήμου Αρταίων ο Δήμαρχος μου εμπιστεύτηκε τη Διοίκηση του μεγαλύτερου αλλά και πιο απαιτητικού Νομικού Προσώπου δηλαδή τη Διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας Παιδείας – Αθλητισμού και Πολιτισμού, με αρμοδιότητα στους Παιδικούς Σταθμούς, στο Αθλητικό Κέντρο, στο ΚΑΠΗ, το Δημοτικό ΩΔΕΙΟ καθώς και στη Δημοτική μας Πινακοθήκη.
Το ΚΚΜΠΑΠ αποτέλεσε για μένα ένα τρόπον τινά “σχολείο” μιας και το 2014 ήταν η πρώτη μου χρονιά ενασχόλησής μου με τα κοινά. Μέσα απο την καθημερινή τριβή και εργασία μπορώ να πω πως απέκτησα την πρώτη μου εμπειρία. Κατά την προσωπική μου γνώμη, δεν γεννήθηκε κανείς αυτοδιοικητικός και όλα αυτά αποκτιούνται μέσα απο την πάροδο του χρόνου.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 αποδέχτηκα την πρόταση του Χρήστου Τσιρογιάννη να αναλάβω τη θέση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού – Τουρισμού – Αθλητισμού Νέας Γενιάς και Απασχόλησης ως και τον Μάιο του 2018. Πιστεύω πως μέσα απο τις πολλές και ποικίλες πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις που ξεκίνησαν και καθιερώθηκαν στη δική μας θητεία, η Άρτα άρχισε να βγαίνει μπροστά τόσο στο πανελλήνιο όσο και στο εξωτερικό. Σε αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα και η εργασία του τμήματος Τουρισμού που κλήθηκε να διαφημίσει τις ομορφιές αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας στην Ευρώπη κατα κύριο λόγο αλλά όχι μόνο.

Από τον Μάιο 2018 μέχρι και σήμερα διατελώ πρόεδρος στο Διαδημοτικό πια Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Αρταίων. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ενημερώσω τους αναγνώστες και συμπολίτες μας και έχοντας ως όπλο την εμπειρία μου στο χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού, το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί ο τρόπος ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κορωνησίας – Βόνιτσας με απώτερο σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών – τουριστών τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες απο το αεροδρόμιο του Ακτίου.
Θέλω με το βήμα που δίνεται απο την εφημερίδα σας να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά δημόσια τον Δήμαρχο, Χρήστο Τσιρογιάννη, για την εμπιστοσύνη που έδειξε αλλά και συνεχίζει να δείχνει προς το πρόσωπό μου. Καθήκον μου λοιπόν αποτελεί να δίνω καθημερινά τον καλύτερό μου εαυτό προς ανταπόδοση αυτής της εμπιστοσύνης.

-Τι σας λένε, τι ζητούν οι συνδημότες απ’ τον Κώστα Χαρακλιά;
Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στο κέντρο της πόλης της Άρτας απο μια οικογένεια που γνωρίζει η κοινωνία μας. Μεγάλωσα με ιδανικά καθαρά καθώς και με απεριόριστη διάθεση για προσφορά. Περπατώ καθημερινά στην Άρτα αλλά και στην περιφέρεια και συνομιλώ με τους συμπολίτες μου. Χαίρομαι που αλληλεπιδρώ μαζί τους ακούγοντάς τους με μεγάλη προσοχή γιατί πολύ απλά μαθαίνω απο αυτούς. Δεν έχω διεκδικήσει ποτέ το αλάθητο και ούτε θα το κάνω ποτέ.
Θεωρώ πως αυτό ζητούν οι συνδημότες μου από εμένα για να σας απαντήσω και ευθέως την ερώτησή σας, να παραμείνω αληθινός απαλλαγμένος από κολακείες και ψεύτικα “χτυπήματα την πλάτη”. Είναι προτιμότερο να πεις λίγα και να κάνεις περισσότερα παρά το αντίθετο. Αυτό το έχω πάντα σαν βασική αρχή και το πρεσβεύω πάντα, διαφορετικά είναι σαν να υποτιμάς τη νοημοσύνη των ανθρώπων που περιμένουν κάτι από σένα προς όφελος της κοινωνίας, μια νοημοσύνη όμως που δεν υποτιμάται.

Ένα μήνυμα στους Αρτινούς;
Το μήνυμα μου δεν θα είναι βαρύγδουπο γεμάτο απο υποσχέσεις και κλισέ. Το μήνυμα που θα ήθελα να τους αφήσω, γιατί εμπιστεύομαι την κρίση τους, να κοιτάξουν τον άνθρωπο Κώστα Χαρακλιά, να τον περάσουν απο “κόσκινο” που λέει και ο λαός, και να αποφασίσουν εάν αξίζει τη στήριξή τους για μια δεύτερη θητεία.
Δεν είμαι άνθρωπος εσωστρεφής, δεν υπήρξα ποτέ και αυτό το δηλώνω με μεγάλη σιγουριά.