ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΤΑΣ για το άνοιγμα των σχολείων

Η παράταξη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΤΑΣ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τονίζει μεταξύ άλλων και τα εξής:
Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία σε μια περίοδο που παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Παρόλα αυτά το κυβερνητικό σχέδιο για την εκπαιδευτική διαδικασία εξαντλείται στη χρήση μάσκας και στην “ατομική ευθύνη”. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στις πλάτες των εκπαιδευτικών και των μικρών μαθητών για την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους.

Για την εξάπλωση του κορονοϊού “ενοχοποιεί” η κυβέρνηση τα “ατίθασα νιάτα” και αφήνει στο απυρόβλητο τους επιχειρηματικούς ομίλους να αυξάνουν τα κέρδη τους με κάθε κόστος, όπως για παράδειγμα τους όρους με τους οποίους άνοιξε ο τουρισμός. Επικαλείται το κόστος για την εφαρμογή μέτρων προστασίας που προτείνουν γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι μαζικοί φορείς, ενώ την ίδια ώρα μοιράζει απλόχερα λεφτά στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ξοδεύει δις κάθε χρόνο για να κτίζει ξενοδοχειακέ ςμονάδες σε χρόνο ρεκόρ. Μόνο για σχολεία, εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες, μάσκες και γιατρούς δεν έχει χρήματα το κράτος τους. Γιατί από αυτά δεν βγάζουν κέρδος οι μεγαλοξενοδόχοι, οι ναυτιλιακές, οι αεροπορικές εταιρείες, οι τράπεζες, αυτά είναι κόστος. (…) το βασικότερο πρόβλημα με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι εκπαιδευτικοί και μαθητές με την έναρξη των μαθημάτων είναι το θέμα των κτηριακών υποδομών.

Στην Άρτα ιδιαίτερα, σχεδόν στο σύνολο των σχολείων, ο μέσος ορος των μαθητών ανά αίθουσα ξεπερνά κατά πολύ τους 17, που ισχυρίζεται το υπουργείο Παιδείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής κοροϊδίας είναι το Μουσικό Λύκειο που ακόμα οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Αλήθεια πόσα χρόνια έχει να κτιστεί καινούργιο σχολείο στην Άρτα; (…) Καλούμε τη δημοτική αρχή να μπει μπροστά στους αγώνες μαζί με τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τις καθαρίστριες και τους μαθητές. Άμεσα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζόμενων και φορέων του γονεϊκού κινήματος, των εκπαιδευτικών για:
• Μόνιμο, πλήρους ωραρίου και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία.
• Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι.
• Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του κράτους.

• Μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν με ευθύνη του κράτους σε όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, θερμόμετρα κ.ά.)
• Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο. Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε δήμο και διασύνδεση τους με τα σχολεία.
• Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα.
• Πρόγραμμα σχολικής στέγης για ασφαλή σχολεία με επάρκεια σε χώρους εκπαίδευσης και αναψυχής μαθητών»