ΛΑΣΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ : Εγκληματική για το λαϊκό εισόδημα η υπογραφή των συμβάσεων των led Ιωαννίνων και Πρέβεζας
«Αν δεν υπήρχε εμπειρία από ΣΔΙΤ στην Ήπειρο, με τη ληστρική σύμβαση του εργοστασίου απορριμμάτων και τις διαιτησίες που γεννά, η Περιφέρεια Ηπείρου θα μπορούσε να πανηγυρίζει για την ανάδειξη των επιχειρηματικών ομίλων που θα αναλάβουν την αλλαγή με led στον οδοφωτισμό των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας με ΣΕΑ, δηλαδή με μορφή ΣΔΙΤ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης» σημειωνει η ΛΑΣΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.
«Αν είχαν επιβεβαιωθεί έστω και στο ελάχιστο τα περί “ανεμπόδιστης συμμετοχής στους διαγωνισμούς των led”, που «θα αυξήσoυν τον ανταγωνισμό και θα ρίξουν τις τιμές», επίσης θα μπορούσαν να πανηγυρίζουν στην Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι και οι δύο διαγωνισμοί είχαν μόνο έναν (1) υποψήφιο.
Αν είχαν επιβεβαιωθεί τα τερατώδη ψέματα για εκπτώσεις της τάξη του 50% στο διαγωνισμό των Ιωαννίνων (ύψους 19,192 χωρίς ΦΠΑ)* θα…. «πανηγυρίζαμε» κι εμείς μαζί τους. Όμως ο διαγωνισμός είχε μόλις 1% έκπτωση (τελικό ποσό18,997εκ χωρίς το ΦΠΑ για τα Γιάννενα) .
Το γεγονός ότι δύο από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους πανελλαδικά η ΤΕΡΝΑ και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ – και όχι φυσικά κανένας αυτοαπασχολούμενος τους περιοχής- αναλαμβάνουν να πάρουν ζεστό χρήμα από το κράτος για να αλλάξουν τις λάμπες του οδοφωτισμού σε led, και μετά να εισπράττουν και τα ανταποδοτικά τέλη από τους Δήμους για 12 χρόνια, το μόνο που εγγυάται είναι την αύξηση των τελών για το λαό.
Κι όμως αυτές τις συμβάσεις ψήφισαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου. Στο θέμα μάλιστα του διαγωνισμού των led των Ιωαννίνων, ψήφισαν χωρίς καν να δουν την εισήγηση που στάλθηκε μια ώρα μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής!
Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι εγκληματική, ακόμα περισσότερο στη σημερινή συγκυρία, γιατί οποιαδήποτε οικονομικό όφελος ήθελε προκύψει από την ενεργειακή αναβάθμιση αποδίδεται στους επιχειρηματικούς ομίλους και οι Δήμοι συνεχίζουν να πληρώνουν τις αυξημένες τιμές του ρεύματος. Αντίθετα αν η ενεργειακή αναβάθμιση γινόταν μέσω ΕΣΠΑ ή αυτεπιστασίας των Δήμων το οικονομικό όφελος θα μπορούσε μέχρι και να ισοσκελίσει την άνοδο της τιμής του ρεύματος.
Ακόμα δηλαδή και στην περίπτωση που θα μπορούσε να δοθεί μια λύση φιλική προς το περιβάλλον και προς το λαϊκό εισόδημα που καταληστεύεται από τα ανταποδοτικά τέλη, κυβέρνηση και Περιφέρεια Ηπείρου επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι το περιβάλλον για να συνεχίσουν να επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα.
Να σταματήσουν άμεσα οι διαγωνισμοί με τη μορφή ΣΕΑ για τον οδοφωτισμό των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας!».