ΛΑΣΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ο προγραμματισμός προσλήψεων στην Περιφέρεια Ηπείρου δεν καλύπτει ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες του Ηπειρώτικου λαού

Στην δια περιφοράς συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τον προγραμματισμό προσλήψεων η περιφερειακή σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίνα Ζέκα , ψήφισε θετικά με την επιφύλαξη για τη νομιμότητα της διαδικασίας, καθώς η απόφαση για τον προγραμματισμό προσλήψεων αναφέρεται από το νόμο στις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου άρα, κακώς μεταβιβάστηκε -με απόφαση της πλειοψηφίας- στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Επιπλέον στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι η δια περιφοράς συνεδρίαση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα και μάλιστα τη μέρα που λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των αιτημάτων αποδεικνύει την διακηρυγμένη θέση της πλειοψηφίας της Περιφερειακής Αρχής «οι εργολάβοι να ναι καλά».

Όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, «Ο νόμος άλλωστε με βάση τον οποίο γίνεται ο προγραμματισμός προσλήψεων, το περίφημο 1:1 (δηλαδή μια πρόσληψη για κάθε μία συνταξιοδότηση) αντικειμενικά δεν τηρείται. Τηρείται σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα σε άλλες περιπτώσεις πχ Δήμων να αποχωρούν 16 εργαζόμενοι και να προσλαμβάνονται 3 (με τις υπόλοιπες προσλήψεις να γίνονται σε άλλα υπουργεία).
Ακόμα όμως και αν τηρούνταν, στην πράξη μας καλεί να ξεχάσουμε τις μειώσεις προσωπικού που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια που ίσχυε καθολική απαγόρευση προσλήψεων, να διαγράψουμε ό,τι έγινε και να συμβιβαστούμε με τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί.
Γι αυτό άλλωστε και οι αιτήσεις του 2024 της Περιφέρειας Ηπείρου για προσλήψεις τακτικού προσωπικού δεν καλύπτουν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες.
Όλες οι οικονομικές υπηρεσίες σε όλες τις ΠΕ δεν έχουν προσωπικό παρά το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες αυξάνονται κάθε χρόνο.
Συνολικά οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου δεν έχουν διοικητικό προσωπικό όλων των κατηγοριών. Απαιτείται πολύ περισσότερο προσωπικό απ αυτό που περιγράφει η εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής.
Πολιτική προστασία: δεν πέρασε ούτε ένας μήνα από την απάντηση του Περιφερειάρχη στην επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης , στην οποία παραδέχτηκε ότι η πολιτική προστασία της Άρτας και της Πρέβεζας έχουν μόνο προϊστάμενο και κανένα υπάλληλο. Παρά την αποκαλυπτική αυτή ομολογία η Περιφέρεια δεν ζητάει καμία πρόσληψη για την πολιτική προστασία στην Πρέβεζα, στην οποία θα παραμείνει ένας υπάλληλος να συντονίζει….προφανώς τον εαυτό του. Ούτε όμως και η μία θέση χειριστή που αιτείται η Περιφέρεια στην ΠΕ Άρτας –με αριθμό προτεραιότητας 20 στο σύνολο των 21 θέσεων- μπορεί να λύσει το παραμικρό πρόβλημα.
Απαιτείται να γίνουν προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ΠΕ για τα τμήματα της πολιτικής προστασίας Ακόμα όμως και στα Γιάννενα, οι ανάγκες για χειριστές μηχανημάτων έργου είναι πολλαπλάσιες από το προσωπικό που υπάρχει.
Επίσης, η περιφέρεια αιτείται 10 μόνιμες θέσεις για την ΠΕ Ιωαννίνων, 6 θέσεις για την ΠΕ Πρεβέζης, 4 θέσεις για την ΠΕ Θεσπρωτίας και μόλις 1 (μία) για την ΠΕ Άρτας. Φυσικά είναι διαφορετικά τα πληθυσμιακά κριτήρια αλλά είναι καταφανές ότι αδικείται η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
Αποκαλυπτικό είναι επίσης ότι ενώ συντάχθηκε ολόκληρη έκθεση για να αιτιολογηθεί ότι το κλείσιμο των ΚΤΕΟ έγινε εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, και πάλι η Περιφερειακή Αρχή δεν αιτείται προσωπικό για να τα ανοίξει. Για εμάς είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν προσλήψεις ώστε να ανοίξουν ξανά τα ΚΤΕΟ.
Ομοίως πρέπει να στελεχωθούν οι Διευθύνσεις περιβάλλοντος οι οποίες αδυνατούν να ελέγξουν την τήρηση των ΑΕΠΟ.
Τέλος, πρωταρχικής σημασίας είναι κρίνεται η στελέχωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας αλλά και των ΔΑΟΚ στις οποίες το προσωπικό έχει συνταξιοδοτηθεί από χρόνια, το προσωπικό δεν φτάνει ούτε και τα αιτήματα για προσλήψεις είναι ικανά να συμπληρώσουν τα κενά και προσλαμβάνονται συμβασιούχοι μέσω προγραμμάτων».