ΛΑΣ Περιφέρειας Ηπείρου για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Αποφάσεις μακριά από τις Λαϊκές ανάγκες

Για τη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου 2020 και τα θέματα που συζητήθηκαν η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, σημειώνει τις θέσεις της, τονίζοντας πως οι αποφάσεις που πάρθηκαν είναι μακριά απο τις λαϊκές ανάγκες.
Σχετικά με την ενοικίαση των κτημάτων του Ωρωπού ΠΕ Πρέβεζας, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σημειώνει πως τα συγκεκριμένα κτήματα, αποτελούν μέρος έκτασης που δόθηκε για αποκατάσταση ακτημόνων της περιοχής Τρικάστρου, που μετακόμισαν μετέπειτα στον Ωρωπό. Τα δυο αυτά ακίνητα δεν μοιράστηκαν, ανήκαν στο δημόσιο και τα εκμεταλλευόταν ο ντόπιος πληθυσμός για ποτιστικές καλλιέργειες.
Τα κτήματα δεν πρέπει να δοθούν για εκμετάλλευση για αιολικά πάρκα. Είναι εύφορα χωράφια. Να δοθούν στον ΤΟΕΒ, με την δέσμευση να καλλιεργούνται από τους κατοίκους της περιοχής. Εναλλακτικά μπορεί να τα διεκδικήσει η Περιφέρεια και να τα δώσει στους αγρότες της περιοχής για καλλιέργεια όπως δινόταν μέχρι σήμερα.

Η κρίση της πανδημίας έβαλε σε κρίση το παραγωγικό μοντέλο της καπιταλιστικής οικονομίας. Απόδειξε ότι η εξωστρεφής οικονομία, η στήριξη του τουρισμού και των μεταφορών, δεν αποτελεί λύση. Λύση είναι η στήριξη του πρωτογενή τομέα και η μεταποίηση, με στόχο τη διατροφική επάρκεια της χώρας με ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα.

Τραίνο
Είναι διαπιστωμένη –εδώ και 109 χρόνια- η ανάγκη για κάποιο μαζικό μέσο μεταφοράς σταθερής τροχιάς, στην συγκεκριμένη περίπτωση για σιδηροδρομική σύνδεση στην Ήπειρο, τέτοια που να διασφαλίζει την απρόσκοπτη και φτηνή μεταφορά του λαού.
Η πρόταση της περιφερειακής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που περίμενε να φύγει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία για να την καταθέσει στην κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχει ούτε καν ψήγματα πρωτοτυπίας.

Αυτό όμως το οποίο θεωρεί δεδομένο η Περιφερειακή Αρχή και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ το αφήνει να το αποφασίσει ο ιδιώτης τεχνικός σύμβουλος, είναι ότι οποιοδήποτε έργο τυχόν γίνει, θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Δηλαδή θα το πληρώσει ο λαός για χρυσό όπως πληρώνει τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
Το γεγονός ότι αυτή η πρόταση λιμνάζει από το 1909, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι παρατάξεις, αποδεικνύει ότι μια διαπιστωμένη λαϊκή ανάγκη αδυνατεί να ικανοποιηθεί όταν η οικονομία θέτει ως προτεραιότητα την κερδοφορία των καπιταλιστών. Ακριβώς όπως και με τη γέφυρα του Ρίου, που έγινε όταν κρίθηκε συμφέρον για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, έτσι και η σιδηροδρομική σύνδεση θα ικανοποιηθεί όταν θα συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο.
Μέχρι τότε Περιφερειακή Αρχή και «αντιπολίτευση» θα αγωνίζονται, συνυπογράφοντας ψηφίσματα.

Πρόσληψη κτηνιάτρου για ένα χρόνο
Οι επιζωοτίες που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της κτηνοτροφίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με επαγρύπνηση, καθώς μεταδίδονται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό άπαξ και μπουν σε μια εκμετάλλευση. Ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση όμως επιβάλλεται σε μια περιοχή σαν τη δική μας που συνορεύει με τη Αλβανία που έχει διαφορετικά μέτρα προστασία της κτηνοτροφίας.
Η πρόσληψη ενός κτηνιάτρου, για ένα χρόνο με σκοπό να υλοποιήσει το πρόγραμμα των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών δεν είναι αρνητική εξέλιξη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμβάλει στην πραγματική παρακολούθηση των επομένων «εισαγόμενων» ασθενειών, είτε από τη γείτονα χώρα είτε από την εισαγωγή μη ελεγμένων ζώων.
Αυτό που απαιτείται είναι η δημιουργία και στελέχωση Τμημάτων Λοιμωδών και Παρασιτικών Ασθενειών στις κτηνιατρικές διευθύνσεις, των Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, με στόχο να γίνονται συνεχείς έλεγχοι όταν υπάρχει κάποια ειδοποίηση, και να ενημερώνει τους αγρότες για την προστασία των ζώων τους.