Λαϊκή Συσπείρωση Άρτας Άμεση ανάγκη να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό

«Τονίζουμε την άμεση ανάγκη της διεκδίκησης να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό, φτηνό και ελεγμένο για όλο το λαό. Για την περιοχή μας να υπενθυμίσουμε τη σημασία που έχει αυτό, καθώς ανοίγει ακόμα μια πληγή, κοντά στην ακαρπία, τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, τις χαμηλές τιμές των εμπόρων για τα αγροτικά προϊόντα.

Ως δημοτική παράταξη, ανοίξαμε το θέμα με ερώτηση μας στη συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου και εκ νέου θα καλέσουμε τη δημοτική αρχή επί του θέματος, μαζί με κάλεσμα προς τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΑ» τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Άρτας για το νερό.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Όχι δεν είναι η λειψυδρία, ούτε η πανταχού παρούσα κλιματική αλλαγή, ούτε η απληστία και η ανευθυνότητα των «κακομαθημένων» πολιτών, που σπαταλάνε
το νερό.

Ούτε φυσικά είναι η «αριστεία», η οποία επιβάλλει «νοικοκυρέματα» και «εξορθολογισμό» στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Είναι η αντίληψη της τρέχουσας πολιτικής της ίδιας της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που εμπορευματοποιεί και ξεπουλάει και το νερό ως φυσικό πλούτο και ενέργεια.
Το κοινωνικό αγαθό ως αντίληψη ,που εξυπηρετεί λαϊκές ανάγκες, ξεπερνιέται στο άψε-σβήσε, όταν πρόκειται για επενδύσεις σε νέα οικονομικά πεδία κερδοφορίας.
Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, έσπευσε να ανακοινώσει πρώτα απ’ όλα αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.
Άλλωστε, η οικονομική έκθεση της ΕΥΔΑΠ, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλη, πριν το «υπαίτιο» καλοκαίρι, προανήγγειλε τις αυξήσεις!

Και μερικά χρόνια παραπίσω, η ΚΥΑ 135275/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθόριζε γενικούς κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης νερού και μίλαγε για ανάκτηση κόστους στις διάφορες χρήσεις του.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εμφιάλωσης, που εκμεταλλεύονται το νερό ως πρώτη ύλη, από το υδροφόρο ορίζοντα κάνουν πάρτυ κερδών(τζίρος 1,32 δισ. ευρώ στην εν λόγω αγορά το 2022,2,16 δισ. λίτρα νερού πουλήθηκαν το 2021 και 2,25 δισ. λίτρα το 2022,σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ).

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση στοχεύει στη συγχώνευση των ΔΕΥΑ, με μια επιχείρηση ανά περιφερειακή ενότητα και απώτερο στόχο την κατάργηση τους. ΗΡΑΑΕΥ(Ρυθμιστική αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) με τα στοιχεία της λειτουργίας των ΔΕΥΑ που συγκεντρώνει, θα καθορίζει την τιμολόγηση.

Σίγουρα, αυτό κάτι θυμίζει σε όλους! Εξάλλου για ενέργεια μιλάμε, χρηματιστήριο, παρόχους-επιχειρήσεις και στο τέλος προσφορές και παλέτα με κυμαινόμενα χρωματιστά
τιμολόγια!

Ούτε λόγος βέβαια δεν έγινε, πολύ περισσότερο ανάλυση επιστημονικών δεδομένων για τις δυνατότητες διαφύλαξης του υδροφόρου ορίζοντα, μέσω της αποτελεσματικής και αναγκαίας συντήρησης και επισκευής των δικτύων, μέσω δημιουργίας ταμιευτήρων, μέσω αντιπλημμυρικών έργων κ.ά.
Αυτά κοστίζουν και δεν ανταποδίδουν! Η πολιτική εξίσωση περιλαμβάνει αύξηση + κόφτες-κοινωνική ανάγκη/αγαθό = ιδιωτικοποίηση × κέρδη επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αντίθεση με καθησυχαστικές απόψεις, ότι οι επερχόμενες αυξήσεις δε θα ισχύσουν πανελλαδικά ή θα έχουν εξαιρέσεις κατά τόπους ή θα αφορούν μόνο σε χρεωμένες ΔΕΥΑ, υποστηρίζουμε ότι πρόκειται για κεντρική πολιτική επιλογή στο γενικότερο κλάδο της ενέργειας, όπως ακριβώς συμβαίνει στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στις ΑΠΕ. Χαρακτηριστική, για παράδειγμα, είναι η επίμονη προσπάθεια ξεπουλήματος υδάτινων πόρων ,με τον καταιγισμό μελετών για κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων, από κατασκευαστικούς-ενεργειακούς επιχειρηματικούς ομίλους, που θα δεσμεύσουν ποσότητες νερού, από ολόκληρες περιοχές, χωρίς να υπολογίζεται η περιβαλλοντική καταστροφή. Και φυσικά χωρίς κανένα σχεδιασμό βάσει κοινωνικών αναγκών, αλλά με μόνο κριτήριο τον ανταγωνισμό, ο οποίος επιβάλλει για την επιβίωση στην επιχειρηματική κούρσα, «πρωτιές» σε αρπαγή φυσικού πλούτου και επομένως πάμφθηνων πρώτων υλών για την παραγωγή πανάκριβου και κερδοφόρος εμπορεύματος, που για τις ανθρώπινες ανάγκες είναι αγαθό ζωής και πολιτισμού!

Εκτός από το προφανές, ότι ο λαός θα στενάξει καλούμενος να χρυσοπληρώσει το νεράκι του, κλάδοι εργαζομένων όπως οι μικρομεσαίοι αγρότες, που ήδη συνθλίβονται από το ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια και με το βιος τους μόνιμα απροστάτευτο από την αντιλαϊκή πολιτική που αφορά στις φυσικές καταστροφές, θα κληθούν να πληρώσουν το βασικότερο για την παραγωγή τους, το νερό, πανάκριβο. Για την περιοχή μας να υπενθυμίσουμε τη σημασία που έχει αυτό, καθώς ανοίγει ακόμα μια πληγή, κοντά στην ακαρπία, τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, τις χαμηλές τιμές των εμπόρων για τα αγροτικά προϊόντα.

Συνοψίζοντας, τονίζουμε την άμεση ανάγκη της διεκδίκησης να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό, φτηνό και ελεγμένο για όλο το λαό.

Ως δημοτική παράταξη, ανοίξαμε το θέμα με ερώτηση μας στη συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου και εκ νέου θα καλέσουμε τη δημοτική αρχή επί του θέματος, μαζί με κάλεσμα προς τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΑ».