Λαϊκή Συσπείρωση για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος

O πρόεδρος αλλοιώνει τεχνητά το χαρακτήρα των διαδικασιών

“Είναι η δεύτερη συνεδρίαση με πρόεδρο τον κ. Γοργόλη, ο οποίος για δεύτερη φορά καλεί την Επιτροπή Περιβάλλοντος να συνεδριάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αυτή τη φορά μάλιστα και δια περιφοράς. Και αν στην προηγούμενη συνεδρίαση, παρά την τεκμηρίωσή μας, θα μπορούσαμε να δώσουμε ένα άλλοθι στο νέο πρόεδρο -που και τότε χαρακτήρισε βολονταριστικά τη συνεδρίαση ως κατεπείγουσα- τη δεύτερη φορά αποδεικνύεται ότι ο πρόεδρος με τη συναίνεση της «αντιπολίτευσης» αλλοιώνει τεχνητά το χαρακτήρα των διαδικασιών για να αποφύγει τη ζωντανή και προετοιμασμένη συζήτηση. Με αυτά «τα νέα ήθη» ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της περιφερειακής αρχής χαρακτηρίζει πλέον και τη λειτουργία της Επιτροπής Περιβάλλοντος» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφ. Ηπείρου που υπογράφει η κ. Κωνσταντίνα Ζέκα-Πάσχου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «Κατά την άποψή μας υπήρχε όλος ο χρόνος να γίνει κανονική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος σήμερα Παρασκευή με πρόσκληση που μπορούσε να βγει έγκαιρα. Ως προς τη γνωμοδότηση του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις υδρομαστεύσεις και τις υδρογεωτρήσεις στη ΔΕ Περάματος της ΔΕΥΑΙ, η προθεσμία ανάρτησης γνωμοδοτήσεων στο ΗΠΜ όπως παραδέχεστε κι η εισήγηση έχει παρέλθει… Ως προς τη γνωμοδότηση του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την πίστα motocross δεν διαβάσαμε καμία απολύτως δικαιολογία για τους λόγους που δεν έγινε κανονική πρόσκληση, παρά το γεγονός ότι ο φάκελος για την πίστα motocross έχει διαβιβαστεί με το 37241/6-4-2021 έγγραφο στην Περιφέρεια και η εισήγηση της υπηρεσίας έχει ημερομηνία 18-5-2021 . Μ’ άλλα λόγια η εισήγηση για την πίστα motocross καθόταν «στο συρτάρι» επι 3 εβδομάδες και βγήκε 2 μέρες πριν τη λήξη της διαβούλευσης για να αποκτήσει η διαδικασία το χαραχτήρα του κατεπείγοντος».

Σχετικά με την ψήφο και αιτιολόγηση ψήφου η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επισημαίνει:
Για το 1ο θέμα: Τόσο από την ίδια τη μελέτη όσο και από την εισήγηση της υπηρεσίας δεν προκύπτει με ποιο τρόπο εκτιμάται η στάθμη του θορύβου. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνουν νέες μετρήσεις για την ηχορύπανση μετά την έναρξη της λειτουργίας. Διαφωνούμε με την διατύπωση του μελετητή που υιοθέτει αυτούσια η υπηρεσία «ότι το ακουστικό περιβάλλον της περιοχής μελέτης θα επηρεάζεται μόνο κατά τη διάρκεια των αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού, δηλαδή συγκεκριμένες ημέρες και ώρες». Δεν υπάρχει άλλος χώρος στο Νομό για να γίνονται προπονήσεις, αναγκαστικά στον ίδιο χώρο θα γίνονται και προπονήσεις χωρίς αυτό να μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά.
Για τους παραπάνω λόγους θα ψηφίσουμε θετικά με τις επιφυλάξεις που σας καλούμε να περιληφθούν στην απόφαση.
Για το 2ο θέμα: Ψηφίζουμε θετικά με την επιφύλαξη ότι δεν είναι σε γνώση μας οι λόγοι για τους οποίους η ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ απαιτεί γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος ούτε και είχαμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε διευκρινήσεις με τα στενά χρονικά όρια που δημιούργησε ο κ. Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία κατεπείγουσα».