«Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου»

Αναφορά στην ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ για τον ΚΟΜΒΟ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου» κατέθεσε αναφορά προς την Αρχή Διαφάνειας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ώστε να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες ενέργειες ελέγχου σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του κυκλικού κόμβου Επισκοπικού, ενός έργου που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με το τεράστιο κόστος των 6,8 εκατ. ευρώ(!!!) ΚΑΙ χωρίς την προβλεπόμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Μετά τη δημοπράτησή του και την ανάδειξη αναδόχου η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην οποία διαπίστωσε 77 επιπλέον παρατηρήσεις στο έργο! Ακόμα όμως κι αυτή η ΜΠΕ που έγινε, περιέγραφε ένα έργο μικρότερου προϋπολογισμού από αυτό που δημοπρατήθηκε.
Το έργο δηλαδή έχει δημοπρατηθεί χωρίς καμία περιβαλλοντική μέριμνα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα προβλήματα των κατοίκων που αντιδρούν, αλλά με μοναδικό «συνομιλητή» ….. τον επιχειρηματικό όμιλο που ανέλαβε το έργο με το δυσθεώρητο κόστος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με τις διαρκείς παρεμβάσεις της έχει αναδείξει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί το νέο “υπερμνημόνιο” σε βάρος των λαών της Ευρώπης, οπότε και του λαού της Ηπείρου. Ούτε έχει, ούτε μπορεί ν’ αποκτήσει φιλολαϊκή κατεύθυνση και περιεχόμενο. Συμπυκνώνει τη Στρατηγική της ΕΕ για γρήγορη κάλυψη του επενδυτικού κενού λόγω χαμηλής κερδοφορίας, με αθρόα χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων για έργα που δεν έχουν σχέση με τις κύριες και αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες.
Χρηματοδότηση την οποία όχι μόνο θα αποπληρώσει εν οίδει δανείων ο Ηπειρώτικος λαός αλλά και η έγκριση της από την ΕΕ έχει ως προαπαιτούμενα νέους αντιλαϊκούς νόμους όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για την μείωση των κόκκινων δανείων και την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας που γεννά η «μαύρη πολιτική της «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης που έχει ως προτεραιότητα το Ταμείο. Αυτή την πραγματικότητα κρύβει ο «σκυλοκαβγάς», για εντελώς δευτερεύοντα ζητήματα, μεταξύ των αστικών κομμάτων στο κοινοβούλιο αλλά και των παρατάξεών τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο που από τη μία υμνούν το Ταμείο Ανάκαμψης και από την άλλη σκιαμαχούν για τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων του μεταξύ διαφορετικών επιχειρηματικών ομίλων, έχοντας όμως πλήρη ταύτιση στην κατεύθυνση και το περιεχόμενο.

Ενδεικτική και μόνο περίπτωση αποτελεί η χρηματοδότηση του διπλού κυκλικού κόμβου του Επισκοπικού από το Ταμείο Ανάκαμψης με 6,8 εκατ. ευρώ!!! Με λιγότερο από το ένα δέκατο (1/10) των χρημάτων θα μπορούσαν να ανακατασκευαστούν τα οδικά δίκτυα στα χωριά Μπιζανίου και Επισκοπικού ώστε οι συνδέσεις τους με την εθνική οδό να παρέχουν πραγματική οδική ασφάλεια. Αντίθετα, έναντι 6,8εκ € τα επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκουν έτοιμη την προκλητική τους στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και η Περιφέρεια Ηπείρου εκτελεί ως μακρύ χέρι, δημοπρατώντας δύο κυκλικούς κόμβους και 1,5χλμ άσφαλτο .