ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Η Περιφέρεια Ηπείρου κήρυξε «αποχή» από την προστασία του περιβάλλοντος

«Η περιφερειακή αρχή στέκεται αρωγός στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου» και «διευκολύνει την εγκατάστασή των ΑΠΕ σε κάθε βουνοκορυφή» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ήπειρο.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης λογοδοσίας, στο θέμα για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Περιφέρεια ενάντια στην επέλαση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) η περιφερειακή αρχή , δια του αρμοδίου αντιπεριφερειάρχη προσπάθησε να αποδείξει ότι τα στοιχεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις 295 αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ ήταν ψεύτικα.

Ο Περιφερειάρχης που «είδε» την εξέλιξη να αποσταλούν στη δημοσιότητα και οι 295 αδειοδοτήσεις που βρίσκονται στη σελίδα της ΡΑΕ, άλλαξε το αφήγημα και είπε ότι οι αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ γίνονται χωρίς παράβολο (χωρίς φυσικά κανένας να έχει ρωτήσει για τα παράβολα της διαδικασίας)
Τελικά στη δευτερολογία του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ενοχλήθηκε απ’ το γεγονός ότι η Λαϊκή Συσπείρωση όχι μόνο εντόπισε την πραγματική διάσταση του προβλήματος, αλλά πιστή στην υπόσχεση να είναι «τα μάτια και τα αυτιά του λαού μέσα στο περιφερειακό συμβούλιου» έστειλε στη δημοσιότητα τα απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία για την επέλαση των ΑΠΕ στην Ήπειρο.

Τον ίδια τακτική (είπα-ξείπα) ακολούθησαν και στο θέμα του Δήμου Μετσόβου, στον οποίο η Λαϊκή Συσπείρωση αποκάλυψε ότι υπάρχουν 27 αδειοδοτήσεις για αιολικά. Αφού πρώτα ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν ανεμογεννήτριες, μετά άλλαξαν το αφήγημα λέγοντας ότι υπάρχουν μεν και τις έχουν οι «συνδικαλιστές της ΔΕΗ», για να αποδειχτεί ότι και στο Μέτσοβο όπως και σε όλη την Ηπειρο, πολυεθνικές όπως η INTRAKAT και η WIND «φυτεύουν» ανεμογεννήτριες.

Απαντώντας επι της ουσίας στην ερώτηση,η περιφερειακή αρχή αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι εκτός από τις μονάδες των βιορευστών στο Λύγγο, σε καμία απολύτως άλλη περίπτωση δεν έχει πάρει καμία απολύτως πρωτοβουλία για να σταματήσει οποιοδήποτε έργο ΑΠΕ όσο καταστροφικό και αν έχει κρίνει ότι είναι μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η περιφερειακή αρχή, δεν θα μπορούσε σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα να είναι με την πλευρά του κεφαλαίου και στο περιβάλλον να τάσσεται με το λαό και τις ανάγκες του για φτηνή ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος.
Όταν η ΕΕ αποφασίζει να προωθήσει την «πράσινη ενέργεια» για να ανταπεξέλθει στους παγκόσμιους ενεργειακούς ανταγωνισμούς, η κυβέρνηση νομοθετεί και επιχορηγεί τους επιχειρηματίες του κλάδου να φτιάξουν έργα ΑΠΕ, τότε και η περιφερειακή αρχή με τη σειρά της στέκεται αρωγός στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.

Για να διευκολύνει την εγκατάστασή των ΑΠΕ σε κάθε βουνοκορυφή, για να αλλάξει η χρήση γης σε παραγωγικές γαίες «απορροφά» κάθε δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια , οργή ή αγωνία.
Σε όλες τις περιπτώσεις που επιτροπές αγώνα και δήμοι απευθύνονται στην περιφέρεια για στήριξη, η περιφέρεια εκτονώνει την κατάσταση με μια πολυσέλιδη αρνητική γνωμοδότηση ….και «σχόλασε ο γάμος»

Για να υπερασπιστεί τα κέρδη των επιχειρηματιών δεν σχολιάζει καν το γεγονός ότι η πράσινη ενέργεια είναι πανάκριβη για το λαό, ούτε και παίρνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να αυξήσει τα όποια ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία «μουρμουρίζει» ότι είναι λίγα.
Όπως και στην περίπτωση των εταιριών εμφιάλωσης, έτσι και στις ΑΠΕ έχει κηρύξει «αποχή από οποιαδήποτε ενέργεια» θα αφαιρούσε έστω και μισό ευρώ από τα εκατομμύρια των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Από τη πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλάι των επιτροπών αγώνα που βγάζουν συμπεράσματα και αγωνίζονται να προστατεύσουν το περιβάλλον, θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε την αλήθεια και να απαιτούμε μέτρα για πραγματικά φτηνή ενέργεια για το λαό».