ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Μέτρα οικονομικής ανακούφισης των Δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Επερώτηση κατέθεσε η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου μέσα στις γιορτές με δηλώσεις του, επανέφερε το θέμα των οφειλών διαφόρων Δήμων της περιοχής προς την Περιφέρεια για την πληρωμή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), του έργου που έχει φτιάξει με ΣΔΙΤ η ΤΕΡΝΑ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ την εποχή που οι Δήμοι λυγίζουν από τις αυξήσεις των λογαριασμών του ρεύματος που φτάνουν το +40%, που φορτώνονται τόσο το εξωφρενικό τέλος ταφής όσο και την απαράδεκτη περιβαλλοντική εισφορά, έρχεται και η Περιφέρεια Ηπείρου να τους «αποτελειώσει» ζητώντας τις οφειλές για το εργοστάσιο.
Η Περιφέρεια όμως ευθύνεται αυτοτελώς για μια επιπλέον δαπάνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο: η πολυετής καθυστέρηση της της παράδοσης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι Δήμοι να επιβαρύνονται οικονομικά για τη μεταφορά των σκουπιδιών τους εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα και να πληρώνουν τις υπέρογκες χρεώσεις που έχει συμφωνήσει η Περιφέρεια Ηπείρου με την ΤΕΡΝΑ… Γι αυτό άλλωστε η Περιφέρεια Ηπείρου προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη στους Δήμους για την πολυετή καθυστέρηση στην παράδοση του έργου. Η προσπάθεια όμως αυτή είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό γιατί το κριτήριο για την παράδοση ενός έργου είναι η ολοκλήρωσή του και τίποτα άλλο.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ερωτάται:
-Τι ενέργειες θα κάνει για να εξασφαλίσει από το Υπουργείο, κονδύλια για την πληρωμή του εργοστασίου όπως αντίστοιχα έκανε για την πληρωμή του εργολάβου που μεταφέρει το υπόλειμμα από το εργοστάσιο στους ΧΥΤ
-Πότε επιτέλους θα παραδώσει τους ΣΜΑ στο ΦΟΔΣΑ
-Τι ενέργειες θα κάνει για την επαναδιαπραγμάτευση της ληστρικής σύμβασης με το εργοστάσιο
-Να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις αξιώσεις των ιδιοκτητών του εργοστασίου απέναντι στη Περιφέρεια.